5 tipů čemu se vyhnout, když vás trápí ekzém

Trápí vás atopický ekzém? Máte pocit, že se řídíte všemi zásadami zdravého životního stylu a i přesto ne a ne se ho zbavit? Možná je potřeba hledat příčinu nejen v jídle. Příčinou ekzémů může být špatné oblečení, nevhodná kosmetika, horké koupele, prach, pot a mnoho dalších aspektů. Čemu se tedy vyhnout?

Mám pro vás 5 tipů z pozice ekzematičky, která slyšela tyto rady od své dermatoložky snad stokrát. Ne ovšem každý je ví. Přihodím vám k nim i vlastní tipy a zkušenosti.
1. Vyhýbejte se horké či přímo vařicí vodě a dlouhému koupání.dievca
Ano, možná jste to slyšeli mnohokrát, ale je to pravda. Pokožce celkově dlouhé koupání nelichotí. Jelikož se jím porušuje přirozený film pokožky a může dojít zejména u ekzematické, suché a citlivé pokožky k jejímu poškození – praskání, pnutí, vyrážkám. Je velmi důležité dodržovat krátké a vlažné sprchy, které pokožku povzbudí a nijak nevysuší.
2. Vyměňte oblečení z drsných a škrábavých materiálů, umělotin a neprodyšné oblečení.
Pokud máte ekzematickou a citlivou pleť, měli byste nosit nejlépe bavlněné, prodyšné materiály, které vás nikde neškrtí nebo neomezují a pokožka může dýchat. Proč? V opačném případě (mám i vlastní zkušenost) může pokožka červenat, štípat, svědit, pálit. Může se na ní objevit vyrážka. Sama mám velmi citlivou pleť a už se mi to několikrát stalo. Pokožka je pak přecitlivělá a reaguje alergickou reakcí. Nemusí pak vždycky trvat krátkou dobu, než ji zase zklidníte.
3. Pokud můžete – vyhněte se obloukem prašnému prostředí a chemikáliím
Atopický ekzém často způsobuje nepříznivé počasí – horko, mráz, vítr, suchý vzduch. Ale jedna z příčin jsou i pyly v ovzduší, či prach. Pokud můžete, vyhněte se tomuto prostředí. Stejně tak ekzematická pokožka nemá ráda uklízecí chemické přípravky typu jar, prostředek na vytírání … Pokud máte možnost, vezměte si raději rukavice a buďte na své ruce šetrní.
4. STOP citrusovým plodům, kořeněným jídlům, plísňovým sérům, sladkým limonádám a ano bohužel i čokoládě.
Všechny tyto potraviny mohou ekzematické pokožce přitížit. Pokud si dáte malý kousek čokolády, samozřejmě se nic neděje, ale větší konzumaci se raději vyhněte. Obecně se doporučuje jíst takové plodiny, které se v dané zemi, kde se člověk narodil, pěstují. Pro tělo je to prý nejvíce přirozené.
5. Pozor na umělé parfemace, chemické složky v kosmetice a kortikoidy
Ano, kortikoidy jsou v každé matičce od lékaře a možná máte pocit, že se jim nelze vyhnout. Já jsem na nich byla od dětství. A více co? Když jsem objevila přírodní kosmetiku  bez chemických složek, bez kortikoidů, bez parfémů, tak se mi poprvé podařilo vyléčit ekzém a od té doby se mi zatím (měla bych zaklepat) nevrátil. Takže něco na tom asi bude….
Kristýnakristy
 

Tipy na hojivou kosmetiku pro ekzematiky

 
ekzem
 
 

* Povinné položky

Zanechte komentář