Jak vzniká rosacea a jak jí předcházet?

Rosacea (též růžovka) je zánětlivé, chronické onemocnění kůže. Projevuje se zčervenáním pokožky (na tváři, nose, čele, bradě), pálením, svěděním, nepříjemným pnutím, pupínky nebo puchýřky. Právě zčervenání pokožky je způsobené nadměrným přísunem krve do obličeje. Růžovka se může projevit i v oblastech očí, což může vést i k zánětu spojivek. Nebo může vést k zesílení a nadbytečné tvorbě tkáně pokožky. Projevuje se až u 10% dospělé populace. Jak se jí ale zbavit?

U rosacey je pokožka velmi suchá a citlivá. Růžovka bývá někdy ze začátku zaměňována s akné a může mu být vizuálně velmi podobná. Zatímco ale u akné je nadměrná produkce mazu, u růžovky je pleť dehydrovaná a velmi citlivá. Je tedy velmi důležité ji dostatečně hydratovat a starat se o ní. Můžete tak předejít zhoršení stavu pokožky. Pomozte ji zvládnout přechody do zimy a chladu, což může vést k další dehydrataci. Vytvořte ji ochranný film, který je bude pomocníkem a ochrání ji před pnutím.
Vyšší produkce mazu se může naopak projevit na pokožce hlavy, což způsobuje zánět vlasových váčků. To je vyvoláno roztočem Demodex folliculorum nebo kvasinkou Pifyrosporum ovale.

Jak vzniká rosacea a co je její příčinou?

Příčiny vzniku růžovky nejsou stále známy. Mohou k ní vést genetické dispozice, hypertenze (zvýšený krevní tlak), onemocnění gastrointestinálního traktu nebo působení roztoče trudovník tukový (Demodex folliculorum). Onemocnění se objevuje u dospělé populace ve věku od 20 do 50 let. Více se rosacea projevuje u žen, než u mužů a objevuje se nejčastěji v oblasti tváří a brady.
Projevuje se nejprve velmi citlivou (hypersenzitivní) pokožkou, která může pálit nebo štípat. Její začervenání může být ze začátku jen krátkodobé a poté odeznít, postupně se vyvine ale do dlouhodobé formy. U někoho se projevuje i malými pupínky nebo bouličkami, záněty pokožky, ale i silnější tvorbou tkáně pokožky nebo otoky očí.
shutterstock_451523404

Ke zhoršení stavu může vést

  • pobyt na slunci, v horku, zimě, na větru, v chladu
  • stresové prostředí a pocit napětí
  • silné a agresivní vůně či saponáty
  • horké koupele
  • kořeněná jídla
  • alkohol
  • syntetické látky, které jsou napuštěné chemickými látkami, které mohou dráždit pleť

Jak rosaceu zmírnit?

Rosaea je stejně jako každé kožní onemocnění velmi individuální. Zatímco jednomu dokáže pomoci správná péče a vhodné přípravky na pleť, u dalšího pacienta nemusí jen tak něco zabrat, ale může se podařit růžovku alespoň zmírnit. Přecitlivělá tzv. hypersenzitivní pleť má narušenou kožní bariéru díky čemuž je pokožka náchylnější k podráždění a je velmi citlivá. Je důležité proto posílit kožní barieru a pomoci, aby pokožka měla ochrannou vrstvu, která ji chrání před vnějším vlivem. Pokožka postižená rosaceou je velmi suchá a dehydrovaná. Proto je velmi důležité ji dostatečně promazat, aby byla chráněná před chladem a vnějším prostředím.

Šetrná přírodní péče Dulcia natural
Šetrná přírodní péče Dulcia natural je vhodná i pro pokožku, kterou trápí rosacea

Která přírodní kosmetika je vhodná na rosaceu?

Velmi důležité v péči o pleť postiženou rosaceou je šetrné a jemné čištění pleti, které pomůže pokožku vyživit. Nikdy si nevybírejte kosmetiku, která ještě pokožku více vysuší a zbaví ji ochranného kožního mazu. Už vůbec ne takovou, která obsahuje např. alkohol. Z naší nabídky kosmetiky je skvělá Výživná čisticí emulze od Dulcie, která je velmi šetrná a díky obsahu kokosového a ricinového oleje pleť vyživuje a chrání.

Vyzivna cistici emulze dulcia
Výživná čistící emulze od Dulcia Natural je hypoalergenní, udržuje přirozené pH pokožky a stimuluje regeneraci pokožky, 270 Kč

Další zásadou je chránit pleť před změnami teplot a přechody z horka do zimy, které mohou na velmi citlivou pokožkou působit vysušením. Na rosaceu je díky svému výživnému složení velmi dobrý  Šípkový krém s provitamímen B5 od Dulcie nebo Denní oční krém sedmikráska od Dulcie. Používejte jej nejen na oční okolí, ale i  přímo lokálně na postižená místa růžovkou.  V chladnějších měsících vyzkoušejte od Dulcie Ochranný krém proti větru a chladu, který obsahuje makadamiový a avokádový olej, včelí vosk a bio růžovou vodu. Díky tomu perfektně vyživuje a chrání pleť před vysoušením. Vytvoří pokožce vrstvu odolnou proti mrazu i teplotním rozdílům. Ve výbavě by Vám neměla chybět ani rychlá první pomoc Dulcia Plus – Rosacea. První pomoc naneste ještě před aplikací pleťového krému. Obsahuje účinné látky rychle zklidňující svědění a pálení a hydratuje zároveň.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 11. 10. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář