Love Your Home ekologická domácnost

LOGO-HOME-BEZ-POZADÍ-A-100mm-1-21Za českou značkou Love Your Home stojí mladá, velmi usměvavá slečna Martina Kročilová, která je zastánkyní a propagátorkou životního stylu, ve kterém nevytváříme žádný odpad. Při svém cestování si uvědomila, kolik odpadu my lidé vyprodukujeme a snažila si o tom zjistit více informací a začít o tom přemýšlet. Když zjistila, že už někdo tento problém uchopil do rukou a popsal, měla v hlavě mnohem jasněji a rozhodla se, že tomu zasvětí svůj život.

Právě když jsem žili v Malajsii a měli možnost cestovat po okolí, jsme si víc než kdy dřív všímali odpadu kolem nás. Při potápění v Indonésii, i na sebe krásnějších korálových útesech, jsme se nestačili divit, kolik plastu kolem nás pořád plave. Největší problém nebyl v tom, že v chudých částech světa neexistuje systém svozu odpadu a jeho následná likvidace, ale zkrátka ten, že my lidi, jsme to už přehnali a produkujeme příliš mnoho odpadu. Rozhodli jsme se, že s tím něco uděláme!“

LYH pytlici male logo lyh 29
Za českou značkou Love Your Home stojí mladá, velmi usměvavá slečna Martina Kročilová, která je zastánkyní a propagátorkou životního stylu, ve kterém nevytváříme žádný odpad

Love Your Home – Život bez zbytečného odpadu

Svým minimalismem a láskou k přírodě inspiruje nejen své kamarády, ale i širokou veřejnost v pravidelných workshopech (Jak si zorganizovat domácnost a Zerou waste od A do Z) či na svém blogu. Snaží se pravidelně šířit povědomí o tzv. zerou waste, jehož cílem je minimalizovat co nejvíce odpadu, který mi lidé vytváříme a zahlcujeme jím přírodu. Pokud jste o tom nikdy neslyšeli, nemusíte ihned vytvářet 0% odpadů, ale začít alespoň o tom přemýšlet a snažit se postupně omezovat odpad, který tu po sobě zanecháváme.

Jak by takové zerou waste fungovalo? Dalo by se říci, že zerou waste je krok zpátky k šetrnému životnímu stylu, do mládí našich babiček nebo i maminek. Tehdy nebyly plastové tašky, pytlíky, do kterých dnes dennodenně dostáváme v obchodech nákupy. Nebyly restaurace, kde jste si vzali jídlo domů v plastové krabičce. Nekoupili byste si ranní kávu do plastového hrníčku. To vše zahlcuje naší planetu odpadem. Ještě k tomu odpadem, který jsme použili na pár vteřin, ale přírodu stojí tisíce let, než se rozloží a jestli vůbec. Naopak. Co zbyde v kuchyni, můžete vykompostovat. Když jdete do obchodu, můžete si nákup uložit např. do sady pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo nebo do látkových tašek, které máte u sebe. Pokud máte něco k recyklaci, tak odpad vytřídíte. Pokud máte doma věci, které už nepotřebujete, věnujte je, prodejte na blešáku nebo tím potěšte ty, kteří nemají takové štěstí. Je to jen o myšlení a o tom, že my máme šanci něco změnit. Stačí jen chtít.

LYH001_4
Sada pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo Love Your Home

Jak se zrodila myšlenka na výrobu pytlíků?

Začalo to tím, že Martina začala přemýšlet jinak. A hle vyskytla se otázka, jak nakupovat, pokud nechci vytvářet žádný odpad. Chtěla nakupovat bez obalu a tak jí napadlo ukládat nákupy do látkových pytlíků. Jelikož tím nadchla i svou mamku, vytáhly šicí stroj, nakoupily spoustu látky a šlo se na věc. Nejprve ušily pár prototypů, které se kamarádkám tak líbily, že se na workshopech ihned vyprodaly. A tak se rozhodily, že se s mamkou pustí do toho ve velkém. V roce 2015 se pustily do svého snů. Ve své chráněné dílně šijí různé velikosti pytlíků, látkové tampónky a mnohé další výrobky.

LYH001_3
Věděli jste, že v Evropské unii se ročně vyprodukuje kolem 100 miliard plastových sáčků, které po jednom použití končí v koši?

Sada látkových pytlíků do domácnosti Love Your Home

kup 159

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 01. 08. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář