Nejhorší prohřešky v péči o pleť

Každý z nás má jiné starosti s pletí, jiný typ pokožky, preferuje jinou péči, nebo naopak zanedbává jinou část péče o pleť. Všichni máme ale jedno společné – toužíme po krásné, dokonalé, zdravé, bezchybné pleti. A to bez rozdílů a přihlédnutí na to, zda pro naše zdraví ale také něco děláme. Mnozí z nás svádějí špatnou péči o pleť na nedostatek času.

derm
Co kdybychom ale seděli u detektoru lži a měli vyložit karty na stůl. Opravdu pro vidinu krásné a zdravé pleti bez jakýchkoliv problémů děláme vše? Nebojte se, nikdo vás zkoušet nebude, ani vás nebudeme měřit detektorem lži. Pojďme si ale něco říci o tom, co nejčastěji zanedbáváme a jaké důsledky to pro nás má?
 

Nejhorší prohřešky – aneb na vrásky si zaděláváme už v mládí

Kdybychom měli jmenovat všechny prohřešky, kterých se dopouštíme, zřejmě by to byl pěkně dlouhý seznam popsaný z obou stran. Mezi jasné favority by však patřilo kouření. To, že může být příčinou rakoviny ví zřejmě většina z nás. Věděli jste ale také, že látky z cigaretového kouře způsobují změny elasticity pokožky? Už jste někde slyšeli, že tabák má vliv na poškození mazové vrstvy pokožky? Pleť je vysušená a má větší dispozice k tvorbě vrásek. A to je jen velmi málo z toho, co bychom měli vědět.
Dalším problémem je použití denních krémů bez ochranného faktoru. Právě sluníčko, jak prokázali vědci, způsobuje naší pleti většinu vrásek. Proto je ochrana před ním nesmírně důležitá. Poohlédněte se po krémech s UVA a UVB faktorem SPF 20.
Jednou z dalších nejčastějších chyb, které se ženy dopouštějí, je nedostatečná odličovací péče – její úplné vynechání či nedokonalé večerní odlíčení. Dále pak použití běžných obličejových přípravků pro ošetření očních partií, které jsou jedním z prvních míst, kde se objevují vrásky. Je důležité očnímu okolí věnovat dostatečnou hydrataci a dokonalou výživu, abychom předešli zbytečným vráskám.
 

Co s tím můžeme dělat?

Ať už občas vyrazíme na skleničku v zakouřeném baru, či zapomeneme (neúmysleně) na pravidelné čištění pokožky, asi nejhorší je ze všeho péče nárazová nikoli pravidelná. Jeden z hlavních důvodů pravidelné a kvalitní péče o pleť (rozlišujeme 4 typy pleti) je eliminace (zablokování) vlivů zevního prostředí, které kůži zatěžuje. Opravdu doporučujeme pravidelnou péči přesně dle vašeho typu pleti, věku a problémů, které řešíte (mastná pleť, suchá, akné, ekzémy, lupénka…).
Dalším problémem je celkový stres, který je pro naši dobu charakteristický a pak i trend prodlouženého mládí a nutnost dobře vypadat ze společensko-pracovních důvodů. Ovšem asi obecně nejdůležitější jsou hlediska pravidelné kvalitní péče o kůži i celé tělo, které udržuje vše v dobrém zdravotním stavu. Zkuste eliminovat prohřešky a opravdu se o své tělo starat. Dříve, nebo později vám vaši starost a péči vrátí.
 
Vaše dermatoložka
MUDr. Květa Gazdíková
 

* Povinné položky

Zanechte komentář