Normální pleť

Pokud se vaše pleť vyznačuje jemnými, sotva viditelnými póry, má narůžovělou barvu a nemá tendence k citlivosti nebo přecitlivělosti, pak jste vyhrála ve sportce. Kdekdo by vám mohl závidět, protože vaše pleť je krásná na pohled a nevyžaduje příliš mnoho péče. Vrásky se vám vyhnou většinou obloukem.

Za normální typ pleti je považována optimálně vyvážená pleť (tzv. eudermická). Nemá sklony k vysušování, ani se nemastí. Produkce kožního mazu je tedy vyvážená. Často se objevuje u miminek a dětí, u dospělých je vzácnější. I přesto výjimky potvrzují pravidlo. Pojďme se s ní seznámit blíže.

Jak výherci této pleti vypadají?shutterstock_129860846

Pojďte se s námi podívat, jestli i vám není třeba gratulovat. Pokud jste šťastnými výherci tohoto typu pleti, při pohledu do zrcadla byste měli vidět lehce narůžovělou pleť, která je stejnoměrné průsvitná. Neskrývá žádné nedokonalosti, jen těžko na ni budete hledat větší, mastná místa, šupinky, popraskanou kůži nebo pupínky. Naopak.

Normální pleť je charakteristická jemnými póry, které nejsou zvětšené. Netvoří se na ní černé tečky. Její povrch je hlaďoučký a jemný. Jako když hladíte miminko. Pleť je dobře prokrvená, neskrývá žádná tajná zákoutí s chybami jako jsou např. šupinky. Díky tomu se vyrovnává lépe se škodlivými faktory, které na ni všude působí. Na pohled vypadá krásně, zdravě, svěže, vyrovnaně.

13. komnata normální pleti

Každý máme svou 13. komnatu a nic není nikdy ideální. I normální pleť může skýtat čas od času nějaké starosti. Ty se většinou ukrývají v t-zóně (čelo, nos, brada), kde se může vyskytnout lehce mastnější pleť. V období dospívání i vás mohou pozlobit pupínky a budete muset šáhnout po čistících pleťových maskách. Ale nemělo by se jednat nikdy o dlouhodobý problém. Spíše takové pozlobení ze strany přírody, abyste byli rádi, že máte bezproblémový typ pleti.

cistice pena normalni plet
Čisticí pěna na normální pleť Soaphoria

Důležitou pozornost je ale třeba věnovat hydrataci. V průběhu let vaši pokožku s přibývajícím věkem může začít trápit dehydratace. Věnujte tedy i jí svou péči a nezapomínejte na kvalitní hydratační krémy.

To, že jste zatím neměli žádné problémy a nemuseli jste se o ni skoro starat, neznamená, že vám ještě nemusí připravit peprné chvíle. Buďte proto obezřetní a předběhněte problémy, než nastanou.

V příštím článku se dozvíte více o péči, kterou je potřeba normální pokožce věnovat. Nezapomeňte, že prevence je nejlepším lékem. Udržujte proto svou pleť krásnou a zdravou. Než vám přichystá některá z nemilých překvapení.

Rady a postup, jak se starat o normální pleť najdete zde.

* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Hana51

    Dobrý den,
    Velice ráda bych poprosila o radu.je mi 58 let a začínají se mi na obličeji a rukou objevovat stařecké skvrny.Existuje něco,po čem by zmizely?
    Moc děkuji za odpověď.Hanka

    1. Iwka Catajska

      Dobrý den paní Hanko,
      pigmentové skvrny, stejně jako kožní problémy, jsou velmi individuální. Je vždycky důležité nejprve hledat příčinu a tu odstranit. Jinak na pigmentové skvrny máme velmi dobrou kosmetiky z Mrtvého moře Minus 417. Mají řadu přímo vyvinutou na pigmentové skvrny: https://www.nuspring.cz/plet/problemy-pleti/pigmentove-skvrny-2. Kdyby cokoliv, neváhejte se zeptat. S přáním krásného dne NuSpring.

  • Katka

    Dobrý den, rozhoduji se mezi koupí BB krému a make-upu, je mi 34, mám smíšenou pleť (mastnější čelo a nos), jinak spíše suchou a červené žilky na tvářích. Používám výhradně přírodní čistou kosmetiku. Můžete mi prosím poradit, zda koupit BB krém nebo make-up. děkuji.

    1. Iwka Catajska

      Dobrý den paní Kateřino, pokud máte spíše suchou pokožku, doporučila bych Vám BB krém, obsahuje BIO jojobový olej a bambucké máslo, které krásně hydratuje pokožku. Ta není suchá a stažená, jako někdy po některých make-upech bývá. 🙂