Přírodní tuhé mýdlo vs. přírodní sprchový gel

Je to otevřený nepsaný boj – tělový sprchový gel nebo tuhé mýdlo na tělo? Jaké jsou výhody jednoho druhu oproti druhému? Rádi je střídáte nebo jste zastánci sprchového gelu? Dnes už tuhá mýdla nemusí vysušovat a není potřeba se jich bát. Přírodní tuhá mýdla mají v základu másla a olej, které naopak pokožku hydratují. Jste zatvrzelí mýdláci nebo geláci? Pojďte hlasovat.

Lidé se často bojí tuhých mýdel, protože je mají zaryté ve svých vzpomínkách z dětství. Tuhé glycerínové mýdlo bylo symbolem čistoty. Vytvořilo bohatou pěnu doplněnou o výraznou vůni. Mýdlové oblaky pak mnohdy zalezly do očí a štípalo to jako ďas. Taková mýdla byla syntetická s obsahem pěnidel (tenzidů) SLS (Sodium lauryl sulfate = pěnidlo, spojuje vodu a olej, rozpouští a odstraňuje nečistoty) a SLES (Laurethsulfát sodný = levné a účinné pěnidlo), které nechávaly pokožku napnutou a suchou. Klasická tuhá mýdla nechte již ve svých vzpomínkách a můžete je tam v klidu uložit.

Sprchové gely od dánské značky bio kosmetiky Urtekram

Přírodní tuhá mýdla obsahují másla a oleje, které hydratují

Dnešní přírodní mýdla již diktují jiné požadavky. Pokud zabrousíte do přírodních tuhých mýdel, jejich základem jsou másla (kakaové, bambucké, mangové), oleje (olivový, mandlový, kokosový, slunečnicový, rakytníkový) a bylinky. Kombinace olejů a másel pak vytváří blahodárnou výživnou kombinaci, která pokožku hydratuje a zanechává ji jemnou. Není stažená a vysušená, ale hebká.

Výrobkyně Barborka ze značky přírodní kosmetiky Mylo ukládá svá přírodní mýdla, aby se odležela v poličce, než k vám doputují v balíčku

Mýdlo tedy nemusíme mít spojené s něčím nevábným, bez barvy s obří valící se pěnou, ale může se stát naší součástí koupelny. Přírodní tuhá mýdla jsou navíc vhodná i na čištění pleti, těla i rukou. Mohou být multifunkční. Některá tuhá přírodní mýdla jsou vhodná jako tuhé šampony na vlasy. Pokud cestujete, můžete si tak s sebou vézt jen jeden produkt. Minimalizujte zásoby v koupelně. Nemusíte mít nacpanou poličku produkty, ale stačí vám 1-2.

Pěna není indikátor umyté pokožky. Je to jen pěna….

Sprchové gely nejsou jen lahvičky s něčím, co nás pořádně namydlí. Přírodní sprchové gely dnes obsahují také oleje, které hydratují a vyživí. Většinou tolik nepění, jak jsme zvyklí z klasických drogérkových mýdel, protože neobsahují klasické tenzidy (pěnidla) SLS a SLES, jak jsme zmiňovali výše. Mají v sobě také tenzidy, ale jemné, přírodního původu. Proto pěna není tak velká, ale spíše tvoří krémovou texturu výrobku. Místo pěny nás vábí přírodní sprchové gely různými vůněmi, které nás pohladí po duši. Nevím, jak na vás, ale na mne vůně působí relaxačním účinkem. Mám pocit, že se uvolním a vypnu. Užívám si jen vůně a intenzitu prožitku, které přináší.

Přírodní tuhé mýdlo Žienka domáca s mákem a mátou povzbudí pleť

Jaký je rozdíl mezi sprchovým gelem a mýdlem?

Co se týká obsahu:

Tuhé mýdlo obsahuje:

  • bambucké, mangové či kakaové máslo
  • kokosový, mandlový, olivový, slunečnicový, rakytníkový olej …
  • esenciální oleje (levandule, bergamovu, eukalyptu …)
  • různé další přírodní složky podle účelu př. himalájská růžová sůl, mák, aktivní uhlí, sušené květy měsíčku lékařského, dubová kůra, levandule, šťáva z aloe vera, zelený jíl, pravá vanilka …
  • hydroxid sodný (potřebný na zmýdelnění, v konečném výrobku se nenachází)
  • vodu

Tekuté přírodní sprchové gely obsahují:

  • oleje př. slunečnicový, kokosový, mandlový, jojobový
  • vodu
  • esenciální oleje z rozmarýnu, grepu, šalvěje muškátové
  • glycerin
  • extrakt z kokosovníku, aloe vera, květy měsíčku, rozmarýnu lékařského, levandule lékařské, lékořice lysá, baobab, jalovec, kyselina hyaluronová
  • jemné tenzidy (pěnidla) povolené v přírodní kosmetice př. Sodium Lauroamphoacetate (HPA)

+ jemné konzervační látky, stabilizátory rostlinného původu atd., záleží na výrobci

Složení je rozdílné mýdlo od mýdla. Základ je ale vždy stejný a pohybuje se v těch složkách. Jak vidíte, rozdíl je v tom, že tuhá přírodní mýdla mají v sobě másla, sprchové gely zase glycerin (není všude), případně jemná pěnidla. Jinak je složení více méně podobné.

Co hraje roli ve výběru tělové kosmetiky?

Rozdíl pak vytváří asi spíše pocitové stránka. Někdo kouká po praktické stránce, chce něco, co se mu nerozlije na cesty, pokud jezdí často pryč. Někdo kouká na praktičnost, některé sprchové gely mají pumpičku a dobře se s nimi pracuje. Někdo kouká na finance, tuhá mýdla někdy vydrží déle, než sprchové gely a stojí méně. U těch máme větší tendence k tomu, že jich vychrstneme do dlaně zbytečně hodně. Rychle ji tak ubývají.

V čem vidíte rozdíl vy? Používáte raději tuhé přírodní mýdlo nebo tekutý přírodní sprchový gel? Pojďte hlasovat. Podělte se o vaše názory a zkušenosti. Budeme rádi.

Přírodní tuhé mýdlo najdete u těchto značek:

Přírodní sprchový gel najdete u těchto značek:

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 27. 02. 2018
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Lenka

    Zajímalo by mne , zda jste u tuhých versus tekutých mýdel zkusily změřit Ph .
    Já doma ano a rozdíl je velký . Měřeno na přírodních výrobcích…Já naměřila u tuhých mýdel mírnou zásaditost a naopak u tekutých kyselost …tak myslím že rozdíl je dost velký …ale to je můj názor , potřebovala bych ho vysvětlit….)))

    1. Dobrý den, paní Lenko,

      neměřili jsme zatím. Zjistím přímo u našich výrobců mýdel a dám sem vědět, jak to je. Děkuji moc za zajímavý dotaz.

  • Zuzana

    Silně zvažuji o znovuzavedení používání tuhého mýdla na celé tělo, ne pouze na ruce. A to hlavně z ekologických důvodů. Pošetřím tím přírodu o pár plastových lahviček a místo toho koupím mýdlo v papírovém obalu 🙂

    1. Dobrý den, paní Zuzano,

      to jsme moc rády. Já jsem osobně byla zvyklá dlouho na konvenční mýdla, tak mne ze začátku ani nelákalo se k nim vrátit, jelikož mne jako ekzematika vysušovala, ale jakmile podlehnete, tak z Vás bude milovník mýdel. Osobně doporučuji z Mylo (ty máme velmi rády) a pak z Ponio. Nově testujeme z Vonai, což je úplná novinka v Čechách. Tak jsme zvědavé. Líbí se nám, že pokožka po nich zůstane vláčná, není vysušená, mýdlo vydrží déle než sprchový gel, kde máte tendenci si dávat zbytečně hodně a zbude Vám jen papírový obal, který vytřídíte. Navíc všechna mýdla nádherně voní. Miluji vůni Slunka v síti, Soli nad zlato nebo Žínky domácé. 🙂 Určitě vyzkoušejte a uvidíte, jak budete spokojená. 🙂 Kdybyste potřebovala poradit, dejte vědět.

      Krásný den přejeme

  • Petra

    Dobrý den Kristýno,

    přečetla jsem si váš článek a nadchla mně věta kde popisujete, že (Nevím, jak na vás, ale na mne vůně působí relaxačním účinkem. Mám pocit, že se uvolním a vypnu. Užívám si jen vůně a intenzitu prožitku, které přináší.) vůně na vás působí …
    Můžete mně doporčit, co používáte abych si to mohla vyzkoušet?
    S pozdravem,
    Janotová