Rozhovor se spolumajitelkou rodinné čokoládovny Willy & Pauli paní Pavlínou Svobodovou

422003_10151312352955487_372088850_nS malou rodinnou čokoládovnou Willy a Pauli jsme se poprvé setkaly s kolegyní na ochutnávce čokolády v kavárně Kafe ve skříni. Právě tam dorazila spolumajitelka Pavlína spolu se svým manželem. Poutavé vyprávění o výrobě čokolády, stejně jako důvod vzniku jejich čokoládovny, nás očaroval. Vyrábí totiž čokoládu té nejvyšší kvality a navíc z BIO kakaových bobů z Guatemaly. V jejich čokoládách nenajdete žádné chemické složky, ale přírodní suroviny té nejvyšší kvality. Čokoládu si vyrábí sami – ručně a dávají do ní nejen svůj um, ale i své srdce.

Jak jste se k výrobě čokolády dostali?

Úplnou náhodou, ale vlastně, nic není náhoda ! 🙂 … V roce 2010 jsme s partnerem (nyní tajemný Chocolatier Willy :)) zhlédli film Čokoláda od režiséra Lasse Hallströma, který jsme dlouho sháněli.  A tento film zásadně ovlivnil náš budoucí život. Natolik nás inspiroval a okouzlil, že jsme se rozhodli od základů změnit náš dosavadní život a začít se věnovat práci s kvalitní čokoládou :). Ukončili jsme svá zaměstnání, vše prodali, přestěhovali se do Prahy a začali jsme budovat náš sen o vlastní čokoládovně.

Jak dlouho trvá, než se čokoláda vyrobí? Je to těžký proces?

1622070_556674127784046_9095985045405823310_nPři našem způsobu výroby (malá manufaktura s velkým podílem ruční práce) trvá i s ručním balením (včetně ruční přípravy každého obalu) výroba z jedné várky tj. 25 kg kakaových bobů cca 5 dnů.  Ano, je to náročný proces :). Ale těší nás, že si na vše dohlížíme sami a že se na výrobě podílíme jen my a nikdo jiný ;-).

Jaké druhy čokolády vyrábíte?

Vyrábíme speciální, vysokoprocentní mléčnou čokoládu, která má 55% kakaa, a pouze 22% cukru a je proto nejen chutnější, ale i prospěšnější našemu zdraví. Také se snažíme používat i tradiční české suroviny, jako je např. mák, šípek, nebo perníkové koření, tolik užívané ve staročeské kuchyni :).
Dále v našem čokoládovém sortimentu máme výbornou a voňavou dračí skořici, nebo ohnivé chilli což jsou všechno po staletí používaná koření ceněná pro své příznivé účinky (receptura s chilli je dokonce stará již 3000 let!). Také můžete vyzkoušet vydařenou kombinaci hořké čokolády s exotickým acai. Nebo opravdovou specialitu ve světě čokolády – hořkou 100% čokoládu, která je naprosto bez cukru. Je to čokoláda ve své nejpřirozenější podobě, bez jakýchkoliv přísad. I velmi malé množství vám dodá mnoho energie a dobrou náladu J. Nebo si můžete vybrat 80%, nebo 70% hořkou čokoládu, ve kterých nejlépe vyniknou všechny tóny kakaových bobů.
Na zakázku umíme vyrobit čerstvé, luxusní pralinky s domácími náplněmi, různé malé čokoládky, Private label čokolády, nebo také Choco-Art – Chocolatier Willy vám dle přání z čokolády vysochá originální umělecké dílo – třeba dům 🙂 ! Možností je opravdu mnoho.

Děláte nějaké limitované edice?

Naší první limitovanou edici – původně vánoční Perníkové koření a Skořici si naši zákazníci tak oblíbili, že oba druhy již zůstaly ve stálé nabídce :). Na léto je asi vyměníme za nějakou sezonní, osvěžující verzi – ale pssst 😀 … Další limitované edice jsou ve fázi vývoje a testování :).

Je těžké naučit Čechy na kvalitní, bio čokoládu? Myslíte si, že ji umíme ocenit?

Bohužel musím říci, že je poměrně těžké naučit širší okruh lidí. Stále je velký vliv slevových akcí v supermarketech. V poslední době je ale vidět posun k lepšímu. Lidé se více zaměřují na to, co jedí, co kupují svým blízkým. Myslím si, že je obecně větší zájem o to, kdo za produktem skutečně stojí – kdo, kde a jak jej vyrábí. A to je určitě velmi pozitivní zpráva :).
A jestli ji umíme ocenit? Většina lidí vůbec neví, co vše je s výrobou čokolády spojeno, ať se jedná o pěstování kakaa, výběr surovin nebo už vlastní výrobu. Představují si to nejspíš jako výrobu domácí „čokolády“ z kakaového prášku a ztuženého tuku. „Vždyť se to jen smíchá a nechá ztuhnout…“ Osvěta v podobě přednášky většinou otevře oči, takže si po přednášce čokoládu koupí, nicméně akce v marketu je opět přiláká k těm přeslazeným náhražkám. Opět, pozitivní je, že z každé přednášky se najde několik jedinců, kteří se již k marketovkám nevrátí! 🙂

Kde zakoupit čokolády?

IMG_0233a
Čokolády a čokolodičky z čokoládovny Willy a Pauli můžete zakoupit v našem kamenném obchůdku NuSpring na Belgické 27, Praha 2. Již brzy se objeví i na našem e-shopu.
 

* Povinné položky

Zanechte komentář