Že by chemii díky přírodní kosmetice odzvonilo?

Chemické složky se staly naší každodenní součástí a postupně jsme se jimi obklopili. Nacházíme je v materiálech kolem sebe – v oblečení, obuvi, nábytku, vybavení, ale i v potravinách či kosmetice. Průměrná žena na sobě denně nosí až 515 chemikálií. Není to strašná představa?

pupalkovy-olej-primrose-oil-bio-panensky-100-z-ekologickeho-polnohospodarstva
Pupalkový olej – BIO, panenský, Soaphoria.

a

Naše pokožka o rozměrech až 1,8 m² se stává největším orgánem lidského těla. Při tom pokožka absorbuje až 60% toho, co na ni za celý den aplikujeme. Proto bychom se měli zamyslet nad tím, co chceme, aby se do našeho těla dostávalo. Pokud jste zastánci zdravého životního stylu – zdravě jíte a sportujete a pak do sebe dostáváte mnohdy chemii, která ovlivňuje vaše zdraví a ani o tom nevíte, pak je něco špatně.

a

Co přírodní kosmetika obsahuje?

Přírodní kosmetika omezuje množství syntetických látek a snaží se jít přírodní cestou. Její složky jsou přírodního původu. Ve složení přírodní kosmetiky objevíte výtažky z heřmánku, aleo vera, pupalky, rakytníku, vzácné oleje (mandlový, olivový, pupalkový …), ale i bambucké máslo, mateří kašičku, či včelí vosk.

Právě díky tomuto složení je přírodní kosmetika vhodná i pro citlivou a dětskou pokožku, která trpí zvýšenou citlivostí a snadno reaguje alergickou reakcí na složení ve výrobcích. Klasická kosmetika plná chemikálií pak může naopak způsobovat vyrážky, ekzémy či svědění, nebo zčervenání. Proč, to se povíme níže.

a

Čemu se přírodní kosmetika vyhýbá?

158-large_default
BIO Havlíkův šampon 13 rostlin obsahuje kopřivu, levanduli lékařskou, ořešák královský, rooibos, světlík lékařský, oves setý…

V přírodní kosmetice nenajdete chemické látky typu parabeny, minerální oleje, silikony, uměle vytvořené parfémy a barviva … Chemické látky přitom mnohdy zajišťují jen delší trvanlivost, nebo lepší roztíratelnost krémů. Většina firem je používá proto, že jsou levnější a mohou tak za málo peněz vyrobit hromady kosmetiky. Kdyby používali kvalitní, přírodní výtažky, vyšlo by je to na mnohem více financí. Pojďme si o chemických složkách něco říci…
Parabeny jsou konzervační látky ropného původu. V kosmetickém průmyslu se používají proto, že zvyšují trvanlivost výrobků. Nikdo už vám ale neřekne jejich negativní stránky. Parabeny se chovají jako ženské hormony. Mohou se usazovat v našich orgánech a způsobovat alergické reakce. Jejich působení je ale spojováno i se zvýšeným rizikem vzniku nádoru prsu. Některé státy Evropské unie jejich dovoz a působení ve výrobcích úplně zakázalo. Více info zde.
Minerální oleje zní jako slovo velmi pěkně. Slyšíme v něm slovo minerál. Avšak jsou vyráběny z ropy. Přidávají se do krémů či vazelín proto, že vytvoří hustou směs a správnou konzistenci, která dokonale přilne k pleti. Chrání ji tak před větry, chladem, ale … Na pokožce zároveň vytváří neprodyšný film, který ucpává póry a pokožka tak nemůže dýchat a sama se přirozeně regenerovat. Což způsobuje akné, ekzémy, ale i další kožní problémy.
Silikony se běžně v klasické kosmetice přidávají do vlasových přípravků, ale i do krémů či make-upu. Zlepšují tak roztíratelnost výrobků a zjemňují jejich konzistenci. Avšak jejich stinnou stránkou je, že ucpávají póry a zanášejí je. Pokožka se tak nemůže regenerovat, nedýchá a navíc silikony podporují tvorbu vrásek.

Umělé parfémy a barviva nám sice zajistí krásnou vůni, ale možná víte sami, že mnohdy voní opravdu chemicky. A od klasické vůně př. levandule se chemická vůně levandule opravdu hodně liší. Negativní stránkou ovšem je, že se hromadí v tukové tkáni a navíc mohou způsobit alergické reakce – zčervenání, svědění, vyrážky …

Značky bio kosmetiky a přírodní kosmetiky, které nabízíme: 

avril  hpa logo soaphroia

a

a

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 12. 09. 2015
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Kamil Pavlíček

    Dobrý den,
    jmenuji se Kamil Pavlíček a sháním extrakt z aloe vera.
    Prosím mohli by jste mi poradit nějakého dodavatel, který se tím zabývá.
    Mockrát Vám děkuji.
    S pozdravem
    Kamil Pavlíček

    1. NuSpring

      Dobrý den pane Kamile,
      děkujeme za Váš dotaz. Extrakt z aloe vera se dá koupit běžně v lékárnách. 🙂 Stačí zadat případně do googlu a vyjedou Vám lékárny, kde jej můžete zakoupit. Přeji Vám krásný den. za NuSpring.cz Kristýna Šourková

  • Dagmar Maňáková

    Dobrý den mám zájem o vaše produkty děkuji

    1. NuSpring

      Dobrý den paní Dagmar, podívejte se na naši nabídku produktů na e-shopu http://www.nuspring.cz, nebo je můžete objednávat telefonicky na tel. č. 773 868 732, nebo na e-mailu info@nuspring.cz. :).Přejeme Vám krásný den NuSpring.

  • Hana Michalová

    Dobrý den,chci se zeptat na možnost zaslání vzorečků.Předem děkuji Michalová

    1. NuSpring

      Dobrý den paní Hano, určitě Vám vzoreček rádi pošleme, pokud to bude u produktu, od kterého máme vzoreček nebo tester. Napište nám prosím na info@nuspring.cz o jaký vzoreček byste měla zájem plus Vaše jméno a adresu, kam byste jej chtěla poslat. Pokud jste z Prahy, můžete se zastavit u nás v kamenném obchůdku na Belgické 27, Praha 2, rádi Vás tu uvidíme. S přáním krásného dne Kristýna NuSpring