5 produktů, kterými já mohu šetřit přírodu i sebe

Věděli jste, že jsme v roce 2015 v České republice vyprodukovali 27 milionů tun odpadu. Přitom polovina z nich skončila na skládkách? Dnes 16.10. je Den přírody Země. Může to být běžný den, jeden z mnoha běžných dní a nebo to může být den, kdy si můžeme připomenout, co my můžeme udělat pro přírodu.  Někdy stačí si jen uvědomit, co mohu udělat a co se dá změnit. Každý den se do přírody vsakuje naše stopa – spodiny, znečištěná voda, půda, odpad, syntetická stopa. To vše zanecháváme každý den v přírodě. Co můžeme ale udělat pro minimalizaci odpadu a znečištění přírodních zdrojů? Pojďme se podívat na 5 produktů, které mohou přispět k minimalizaci odpadu a šetrnému zacházení s přírodou.

Jak mohu přispět já osobně k minimalizaci odpadu a stopy, které tu po sobě necháme? Stačí si už v obchodě vybrat, po kterém produktu sáhnu a tím mohu ovlivnit spoustu věcí. Nebo kam půjdu nakoupit, koho chci za své peníze podpořit? Chci podpořit poctivého zemědělce, který nechal na poli pot a slzy nebo nadnárodní samoobsluhu, která dováží produkty z druhého konce země, kde se sklízí brzy, aby dorazily čerstvé a já nemohu dosáhnout a dozvědět se nic o tom, jak byly pěstovány a za jakých podmínek.

1/ Sada pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo od české značky Love Your Home

Sada pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo od české značky Love Your Home nabízí skvělé ekologické řešení pro vaši domácnost. Také často v obchodě saháte po igelitovém sáčku na pečivo, ovoce či zeleninu? Vyzkoušejte ekologickou verzi sáčků z bio bavlny

Proč je mám použít?

Vyzkoušejte ekologickou verzi sáčků z bio bavlny, jsou ručně šité v různých velikostech. Nabízí alternaci k igelitovým sáčkům nebo papírovým pytlíkům v obchodech. Můžete je jednoduše složit a vzít si je s sebou kamkoliv na nákup. Nebudete tak vytvářet zbytečný odpad, který se zahodí na skládku nebo se musí dále zpracovávat, pokud třídíte. Balení obsahuje 3 sáčky různých velikostí popsaných níže. Přitom ten největší unese až 3 kg ovoce či zeleniny. Sáčky jsou tedy pevné, ekologické a navíc mají dlouhou životnost. Když se zamažou, můžete je vyprat. Když se protrhnou, můžete je zašít nebo je nechat opravit u výrobce. Když už je nebudete chtít, jsou kompostovatelné.

Kde je využiji?

Mohu si je vzít do pekárny, k zelináři, na ovoce, jak do sámošky, i my v nich nakupujeme a nikdo nás nikdy neokřikl, že jsme nepoužili jejich pytlíky, tak do bezobalových obchodů. Můžete si do nich zabalit svačinu, dát si do nich domácí chleba, který upečete nebo oříšky, cokoliv, co potřebujete přenést.

2/ Ekologické vajíčko na praní od anglické značky Ecoegg

Značku Ecoegg založili v Anglii jako alternaci ke klasickým chemickým pracím prostředkům. Jelikož těch je na trhu nepřeberné množství, snažili se najít šetrnou a přírodní alternativu. Chtěli vyvinout ekologický výrobek, který neobsahuje žádné škodlivé chemikálie a je šetrný k životnímu prostředí

Proč ho mám použít?

Vajíčko na praní od Ecoegg nabízí ekologickou a šetrnou formu praní. Můžete jím nahradit klasické chemické prostředky na praní prádla, jak potvrdily nezávislé anglické laboratoře, které Ecoegg zkoumaly. Plnohodnotně nahradí prací prášek či gel a aviváž na praní. Vydrží 210 praní, což je cca výdrž na 1 rok praní prádla. Ecoegg je moderní ekologický produkt, který vyvinuli v Anglii a doporučuje ho i mezinárodní organizace Allergy UK a National Eczema Society. Když ho použiji, vydrží mi 210 praní minimálně 1 rok. Pořád mám k praní jen 1 vajíčko. Tím šetřím přírodu – nekupuji další prostředky a nepřibývá tak odpad z obalů – krabice, plastové lahve. Díky šetrnému přírodnímu složení nezatěžuji vodní zdroje syntetickými látkami.

Kde jej využiji?

Je vhodné na praní prádla doma, ale i na chatě. Můžete si ho vzít i pokud cestujete a hledáte skladné věci, které nezaberou moc místa. Pozor ale na to, že je potřeba s ním prát ve vyčištěné pračce, kde nejsou shluky zbytků syntetických látek od běžných konvenčních pracích prostředků.

3/ Menstruační kalíšky Yuuki

Značka Yuuki je česká, je to jeden z nejlepších výrobců menstruačních kalíšků, který jsme objevili. Hledáte alternaci klasických vložek nebo tamponů? Vyzkoušejte menstruační kalíšek Yuuki Soft menstruační kalíšek větší bez dez. krabičkou, který je vyrobený z měkkého antibakteriálního lékařského silikonu. Nejen, že šetří přírodu, ale také je velmi citlivý k vašemu tělu. Není napuštěn žádnými chemickými látkami (barviva, ftaláty), které by dráždily

Proč ho mám použít?

Dlouho jsme v NuSpring hledaly kvalitní menstruační kalíšky, které by byly optimálně měkké, nepřetáčely se, otevřely se správně. Hledaly jsme příjemný materiál, který by netlačil, nebyl nepříjemný a hlavně, aby kalíšek neprotékal. S dosavadní nabídkou  našich kalíšků jsme totiž nebyly úplně spokojené. Nakonec jsme objevily 2 značky a mezi nimi byla právě Yuuki kalíšek, která nakonec zvítězila. Proč? Protože mají velmi příznivé ceny a je to české značka menstruačních kalíšků. Jelikož se snažíme podporovat zejména regionální výrobce, bylo to jasné. Menstruační kalíšek vydrží při správném zacházení až 10 let. Tím šetřím přírodu, protože díky mne nevzniká zbytečný odpad každý měsíc. Pokud používáte konvenční vložky, které jsou napuštěné různými parfemacemi, barvivy atd. a nejsou rozložitelné, skončí nakonec každý měsíc na skládce.

Kde ho využiji?

Můžete si ho vzít kamkoliv s sebou, na sport, na cestování, na dovolenou, na výlety, do práce, do školy, kamkoliv. Nejdůležitější je si najít správnou velikost a tvrdost a pokud si vyberete správně, stane se vaším společníkem na dlouhá léta.

4/ Konjacová houba od Dulcia

Konjacová houba Dulcia je 100% přírodní produkt. Je vyrobená z čisté rostlinné vlákniny z rostliny Konjac, která roste v Asii. Je vhodná pro všechny typy pleti i pro pokožku citlivou a dětskou (vhodná na omývání dětí)

Proč ji mám použít?

Konjacová houba neobsahuje žádná barviva, parfémy, parabeny a další chemické přísady. Navíc je 100% biologicky rozložitelná. Díky tomu po sobě nezanecháváte žádný odpad jako u běžných čisticích tamponů nebo syntetických houbiček. Pojďte s námi šetřit přírodu a nezahlcujte ji zbytečným odpadem.

Kde ji využiji?

Můžete si ji vzít kamkoliv s sebou, na dovolenou, na chatu, na cestování, nebo ji máte doma. Houba vydrží 6-8 týdnů (cca 2 měsíce) kdy nevyhodíte ani 1 vatový tampón, díky kterému přibývá odpad. Houbička je poté 100% biologicky rozložitelná.

5/ Přírodní zubní kartáček Siwak

Přírodní zubní kartáček Siwak je vytvořen z kořene nebo větvičky stromu Salvadora Persica (Salvadora persica). Díky tomu je 100% přírodním produktem. Je to druh stálezelené rostliny, která roste na území Asie, Afriky, od Blízkého východu až po indický subkontinent. K čištění zubů je používán už tisíce let

Proč ho mám použít?

Přírodní zubní kartáček pomáhá nejen k čištění a bělení zubů, má navíc i skvělé antibakteriální a antimikrobiální účinky. Působí proti zánětům, krvácení dásní a zabraňuje usazování zubního kamene. Je velmi šetrný k zubní sklovině i k dásním, které nedře. Kartáček má skvělý bělicí efekt. Pokud jste příznivci kávy nebo tabáku, pomůže vám odstranit skvrny na zubech a zanechá je hladké. Pojďte s námi vyzkoušet přírodní alternaci zubního kartáčku. Nezanecháte tak téměř žádný odpad. Jeho používání je velmi ekologické. Jediné, co vám zbyde je plastový obal a ten se dá jednoduše recyklovat.

Kde ho využiji?

Můžete si ho vzít kamkoliv s sebou, do práce, do vlaku, na dovolenou, na chatu, na cestování, nebo ho máte doma. Kartáček vydrží cca 3-4 týdny. Díky tomu, že ho 100% použijete, tak nezbude po něm žádný plast nebo syntetické štětinky, které byste vyhodili do koše. Jediné, co zůstane je plastový obal, který se dá 100% recyklovat ve žlutém kontejneru na plast.

Přírodní produkty do domácnosti

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 16. 10. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář