6 zero waste tipů do koupelny, se kterými ušetříte kilogramy odpadu

Stačí vyměnit pár produktů běžné potřeby za znovupoužitelné a recyklovatelné a planeta vám výrazně poděkuje. Podívejte se na 6 tipů do vaší koupelny, se kterou ušetříte mnoho odpadu. Žít 100% zero waste je téměř nemožné, ale low waste už je o o mnoho reálnější.

LastSwab – znovupoužitelná tyčinka do uší

Seznamte se s „uchošťourem“ na až 1000 použití 🙂 Zakoupením čistítka uší LastSwab pomáháte snižovat škodlivý odpad, který denně končí v přírodě a oceánech. Je vyrobeno z TPE – kaučukového recyklovatelného materiálu s možností recyklace. Pouzdro je z PLA, vyrobeného z přírodní biomasy. Většinou z rostlinného škrobu z kukuřice, cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Vybrat si kromě klasické Basic tyčinky můžete i verzi Beauty, která vám pomůže s úpravou vašeho líčení. Obojí v praktickém pouzdře. Po použití stačí LastSwab omýt vodou a mýdlem.

LastSwab – tyčinka do uší a na opravu make-upu na až 1000 použití

Odličovací tampony z bavlny či bambusu

Většina žen denně spotřebuje minimálně 2 odličovací tampony. Ročně to tedy vychází na min. 730 nerozložitelných tamponů. Číslo je to hrozivé, ale vůbec by být nemuselo. Dnes totiž existují látkové odličovací tampony, které po použití můžete jednoduše vyprat. Můžete si pořídit jemné sametové tampony z bio bavlny nebo s jednou stranou z froté. Velice oblíbené jsou také tamponky z bambusu. Např. značka Bambaw je nabízí hned po 16 kusech v praktickém sáčku na praní. Dokonale vyčistit pleť se dá i zero waste.

Bambusové odličovací tampony Bambaw seženete v balení po 16 kusech

LastTissue –  bavlněné kapesníčky v silikonové krabičce

Každoročně na výrobu papírových kapesníků v USA pokácejí 22 000 stromů a použijí 26 milionů galonů. Použitím bavlněného kapesníčku LastTissue místo papírové jednorázové alternativy, tak ušetříte pokaždé až 2 litry vody. Šest kapesníčků z bio bavlny najdete v subtilním silikonovém pouzdře, který se vejde do každé kabelky i kapsy. A vybírat můžete hned z několika barev.

LastTissue kapesníčky můžete zakoupit v několika barvách

Kovové holicí strojky

Pamatujete si na ten klasický strojek s vyměnitelnou žiletkou, kterou váš tatínek či dědeček mýval v koupelně na poličce. Tak právě tyto strojky se vrátily a je to více než dobře. Zapomeňte na plastové strojky, kterým se nedá vyměnit ostří, a tudíž jsou nerecyklovatelné. Kovové strojky s dvojitou hranou představují udržitelné řešení. Najdete v něm kvalitní žiletky Astra, které hladce oholí tvář i tělo. Hodí se proto pro muže i ženy. Čepele je navíc možné recyklovat.

Kovové holicí strojky si můžete vybrat ze 3 barev

Bambusové zubní kartáčky nebo kartáčky z exotického dřívka

Také péče o zuby se obejde bez plastů. Zkuste váš běžný kartáček vyměnit za ten z rychle rostoucího bambusu. Velmi unikátní je přírodní kartáček Siwak vyrobený z kořene či větvičky stromu Salvadora Persica. Tato dřevina mj. obsahuje fluoridy, vápník, fosfor, vitamin C a saponiny. Při čištění zubů kartáčkem Siwak tudíž není nutné používat zubní pastu. Je to v podstatě žvýkačka, bonbón, ústní voda, pasta a kartáček v jednom. Zubní hygiena s tímto dřívkem se ve světě praktikuje již tisíce let.

Kartáček Siwak vám nahradí i pastu a žvýkačku

Menstruace Zero Waste

Každá žena v produktivním věku údajně ročně spotřebuje průměrně 200 vložek či tamponů. Když to vynásobíme desítkami let, které žena menstruuje, máme už pořádnou sumu. Naštěstí se v posledních letech vyrojilo hned několik ekologických alternativ v podobě menstruačních kalíšků, látkových vložek nebo menstruačních kalhotek. Právě menstruační kalhotky nyní zažívají nebývalý boom, protože patří asi mezi to nejpohodlnější. Můžete je mít na sobě prakticky celý den, poté je vyperete a po usušení si je můžete znovu obléct.

Vybrat si můžete z různých zero waste alternativ jednorázových vložek či tamponů
Autorem příspěvku je Romana
Publikováno 24. 09. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář