Co všechno způsobuje suchou pokožku?

V zimě se asi každý z nás někdy potýkal s tím, že jeho pokožka byla sušší, ne-li suchá, napjatá, hrubá a objevovaly se na ní šupinky. V některých případech může pokožka i praskat a svědit. Je to velmi nepříjemné. Máme pak tendence se místa dotýkat, mnout ho či se poškrábat, suché a popraskané rty zase olizovat a tím je ještě více vysušovat. Co všechno způsobuje suchou pokožku či její suchost, svědění a šupinky? To se dozvíte v našem článku na blogu NuSpring.

Pokožka nás chrání před okolním prostředí a před infekcemi a reguluje tělesnou teplotu těla. Pokud dojde k jejímu narušení např. při prasknutí pokožky, jsou její schopnosti narušeny. Může pak dojít i k jejímu poškození vlivem UV záření. Stejně tak se mohou do těla dostat přes prasklinky různé infekce. Proto je důležité ji chránit a starat se o ní. V případě nouze pak sáhnout po správné SOS péči, které její stav zase zlepší.

přírodní kosmetika na suchou pokožku, bio kosmetika na suchou pokožku
Jak odstranit suchou pokožku? Podívejte se na naše rady a tipy.

Proč je pokožka suchá?

Pokožka může být suchá na základě hned několika faktorů. K její suchosti může dojít např. častým mytím rukou agresivními prostředky (např. s obsahem tenzidů – pěnidel, která vysušují). V zimě pak často podléháme potřebám příjemných dlouhých horkých koupelí, která mohou ničit lipidy, které ji chrání před vnějšími vlivy. Nebo dalším faktorem je v létě častý pobyt na sluníčku, v zimě a na podzim pak působení chladného počasí – vítr, mráz, který narušuje ochrannou vrstvu pokožky.  Dalšími faktory jsou klimatické podmínky, kterým jsme vystavení např. topení nebo klimatizace. Suchý, horký či chladný vzduch poškozuje barierovou funkci pokožky.

Sérum Prebudenie, Ako Vánok, Flóra od Mylo.
Pleťová séra Ako Vánok, Flóra a Prebudenie od Mylo jsou vyrobeny ze směsi kvalitních olejíčků, které krásně hydratují pokožku.

 
Suchost pokožky ale mohou ovlivnit i léky např. antibiotika urychlují odvádění vody z těla. Jsou ale i faktory, které nemůžeme ovlivnit. Jako dědičnost – genetické dispozice či přibývající věk se kterým se snižuje množství potních a mazových žláz. Snižuje se tak množství vody v pokožce a její vlhkost. Dalším vlivem mohou být hormonální změny např. v menopauze dochází k poklesu tvorby estrogenu a to může vést k její suchosti.
Nejčastěji se pak suchá pokožka objevuje v místech, která jsou nejvíce mechanicky zatěžována – na loktech, rukou, nohách, kolenou, ale i obličejo.

 Jak zamezit suchosti případně ji eliminovat?

Zabránit suchosti a suché pokožce se dá zejména správnou péčí. Vyhněte se klasickým mýdlům a gelům, které vysušují. Hydratační krémy, které jsou vodové, lehké textury a nemají příliš hydratační účinky, raději odložte. Sáhněte po kvalitních přírodní mýdlech s obsahem másel a olejů, které hydratují pokožku při každém mytí a zanechávají na ni ochranný film. Vybírejte si kvalitní tělová másla, tělové jogurty, nebo vyzkoušejte kokosový olej, bambucké máslo či tělovou manu. Nádherně hydratují a zanechají pokožku hebkou. Dívejte se na obsah složek a zvolte pro svou pokožku kvalitní kosmetiku, která je účinná a nebude vám jen zbytečně ležet na poličce.

Přírodní mýdlo Cedrová růže od Mylo obsahuje navíc esenciální olej z voňavé trávy, která podporuje rychlejší regeneraci pleti.
Přírodní mýdlo Cedrová růže od Mylo obsahuje navíc esenciální olej z voňavé trávy, která podporuje rychlejší regeneraci pleti.

 
Vybírejte a přizpůsobujte kosmetiku ročnímu období a vašim potřebám. Stejný pleťový krém vám nestačí v létě jako v zimě. V létě se pokožka často spokojí s lehčí texturou, ale v zimě potřebuje ochrannou vrstvu, která ji bude chránit před vnějšími vlivy, které ji mohou ochabovat.
Vyhněte se dlouhým horkým koupelím, nebo si je dopřejte jednou dvakrát za měsíc. Můžete z ní udělat výjimečný rituál, na který se budete těšit. Při mytí rukou nebo při koupání či sprchování používejte vlažnou vodu, který nepoškozuje ochranný film.
Nespěte večer u teplého topení, ale na noc ho ztlumte nebo vypněte. Pokud topíte nebo přitápíte celý den nebo jste v klimatizované místnosti či autě, sem tam osvěžte svou pleť např. Bylinnou osvěžující a hydratační vodou od Havlíkovy apotéky. Nezapomínejte ani na dostatek vody a ovoce, které dodává pleti vitamíny a minerály. Snažte se vyhýbat kosmetice s obsahem alkoholu, syntetických barviv a vůní, které mohou dráždit a vysušovat pleť.

Tipy na hydratační a výživnou kosmetiku

 
dulcia dulcia2 dulcia3mylo2ponio-417SPHHPASPH2

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 19. 12. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář