I. Menstruační kalíšek – jak vybrat správnou velikost?

Správný výběr menstruačního kalíšku je ta nejdůležitější věc. Pokud si vyberete menstruační kalíšek a nesedne vám velikost či tvrdost, bude třeba protékat, bude vás tlačit, dřít a nesplyne s vámi. Pokud si vyberete dobře, stane se vaším parťákem třeba na 10 let. Jak si vybrat správný menstruační kalíšek? Nabídka je široká. Podle čeho vybírat? Jak se v celé nabídce menstruačních kalíšků zorientovat?

Menstruační kalíšek – velikost?

1. Před a po porodu 

Základní poučka, která se osvědčila i nám osobně, zní: Menší velikost menstruačního kalíšku je vhodná pro ženy, dívky před porodem. Větší velikost kalíšku je vhodná pro ženy po přirozeném porodu. Tuto poučku je dobré využít nejen při velikosti kalíšku, ale i při objemu kalíšku.

2. Nízký čípek

Velmi dobrá poučka (kterou jsme si samy ověřily) je, změřit si velikost od začátku pochvy k děložnímu čípku. Podle toho pak poznáte, jak velký by měl být asi váš kalíšek. Stačí zavést ukazovák do pochvy ke špičce čípku a zjistit, jak hluboko se dostanete a přeměřit si to následně na pravítku. Pokud se nedostanete dál než 5 cm, znamená to, že máte nízký čípek. Pak je důležité vybírat z menstruačních kalíšků pro nízký čípek. Jelikož klasické kalíšky by vám neseděly a nepodařilo by se vám je správně zavést (koukaly by ven).

Pokud se dostanete dál než na 5 cm, nemáte nízký čípek. Velikost pak můžete použít při výběru jednoho z menstruačních kalíšků. Podle toho, jak je velký a kolik jste naměřili, abyste jej mohli pohodlně zavádět. Pokud tápete, jak přesně poznat děložní čípek a jak vypadá, na internetu najdete podrobné nákresy i s radami, jak na to.

IMG_20170519_112356
Nabídka menstruačních kalíšků je široká. Pojďte s námi krok po kroku, poradíme vám, jak si vybrat ten správný pro vás

3. Menstruační tampóny

Další velmi dobrou poučkou je, jak velký používáte hygienický tampón? Pokud vám stačí mini velikost hygienického tampónu, pak je pro vás ideální velikost mini (např. OrganiCup vel. Mini). Pokud máte běžnou velikost tampónu normal, pak je pro vás ideální buď menší varianta kalíšku č.1 (např. Yuuki č.1) nebo velikost S/A (např. OrganiCup vel. A nebo Gaia Cup vel. S).

Pokud potřebujte velké tampóny super, maxi apod., je dobré sáhnout po větší velikosti č.2 (např. Yuuki č.2 ) nebo po velikosti L (např. OrganiCup L). Označení malý, velký, č.1, č.2, S, M, L, A, B je dle typu výrobce. Abyste zbytečně nevyhodily peníze do koše za menstruační kalíšek, který vám nevyhovuje, doporučujeme koupit si menstruační tampóny a vyzkoušet si to na nich. Snadno si tak ověříte jaká velikost menstruačního kalíšku vám bude asi vyhovovat.

4. Měkkost

I měkkost je velmi důležitou veličinou. Menstruační kalíšky Yuuki mají různou měkkost materiálu. Některé jsou pevné, tužší, jiné jsou měkké, jemné. Pokud si zvolíte tužší, může se stát, že vás budou dřít, budou nepoddajné a budete je cítit. Měkčí kalíšky se lépe zavádějí a splynou s tělem. Tvrdší kalíšky jsou ale zase lepší pro sportovkyně, které cvičí např. gymnastiku. Kalíšky jim také lépe drží a lépe se jim zavádějí. Záleží na vás, co vám bude více vyhovovat. Pokud máte velmi zpevněné svaly pánevního dna ze sportu, sáhněte po tvrdší variantě. Pokud nesportujete nebo jen občasně, sáhněte po měkčí variantě. My jsme i u naší značky Yuuki sáhly po měkkosti soft, které máme v nabídce. Nebo zkuste značku OrganiCup.

5. Sportujete aneb pevné svaly pánevního dna

Ženy, které se pravidelně věnují sportu ať už vrchovému nebo aktivnímu, mají pevné svaly pánevního dna a stačí jim tak menší velikost kalíšku. Díky sportu mají vybudované svaly, pevné držení a jsou více stažené. To platí i pro ženy po porodu, které aktivně sportují. Neznamená to pak, že by měly mít automaticky větší kalíšek, ale jsou-li velmi aktivní, mohou sáhnout po menší velikosti. Pokud máte sedavé zaměstnání a pohyb není váš parťák, pak je lepší sáhnout po větší velikosti.

yuk
porovnání kalíšků Yuuki č. 1 a č. 2

Jaká poučka se nám při výběru menstruačního kalíšku naopak neosvědčila?

Co se nám neosvědčilo, byla poučka: Menší kalíšek je do 30 let. Větší kalíšek nad 30 let. Takto bylo poraděno i naší kolegyňce, že když je jí přes 30 let (i když nerodila), má si koupit rovnou větší kalíšek. To, že je někomu ale přes 30 let neznamená, že je povolenější a má oslabené svaly pánevního dna. Kalíšek vás pak může tlačit a nemusí vám sedět. Pro ní byly první zkušenosti utrpením, protože jí větší kalíšek tlačil a neseděl. Věk nemusí být vždy jediným faktorem, ale závisí i na dalších viz výše.

Stručná poučka, jak si vybrat správný menstruační kalíšek Yuuki?

porovnani kalisku
Menstruační kalíšky Yuuki jsou české. Jsou to pro nás nejlepší kalíšky, které jsme objevily

Pokud si stále nejste s výběrem jistí, neváhejte se s námi poradit. Jelikož máme menstruační kalíšky vyzkoušené, můžeme vám dát i tipy a rady z naší praxe. Rady by měly pomoci ke správnému výběru, každá žena je ale individuální a nejde vše zevšeobecnit.

Naše zkušenost s menstruačním kalíškem?

ivana_mensi

„Jak si vybrat správný menstruační kalíšek? Za mě je důležitá určitě správná velikost a měkkost. V opačném případě, pokud se netrefíte, je to utrpení. Má první zkušenost byla v obchodě, kde mi prodali kalíšek velikosti č. 2 pro ženy po porodu. Jelikož je mi nad 30 let, rovnou mne přiřadili do větší kategorie. Pamatuji si, že byl strašně tvrdý. Nejhorší pak bylo pro mne kalíšek vyndat, jelikož to bolelo a bylo to velmi nepříjemné. Když mi skončily mé dny, měla jsem pocit, že mne všechno bolí ještě týden po. Po mé první zkušenosti, která byla takto negativní, jsem se pak rok odhodlávala vyzkoušet jiný. Pak jsem pátrala a zjistila jsem, že existují i menší a měkčí kalíšky, které mi vyhovují a jsem s nimi naprosto spokojená. Aktuálně používám od naší české značky Yuuki  Menstruační kalíšek Soft č.1.“ Ivana Čatajská, ředitelka NuSpring.

Nabídka menstruačních kalíšků Yuuki

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 24. 07. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář