Jak zastavit padání vlasů?

Vlasy vyrostou každý den o 0.35 mm z vlasové cibulky, která je uložená v podkoží. Dospělý jedinec má kolem 100 tisíc vlasů, přičemž denně mu vypadá v průměru kolem 90 vlasů. Pokud vám začaly vlasy padat ve větším množství a máte už je prořídlé, je na čase s tím něco dělat. Jak zastavit padání vlasů a jaké jsou nejčastější příčiny jejich vypadávání?

Ženám padají vlasy méně častěji než mužům

shutterstock_189850292Než se dostaneme k padání vlasů, pojďte si o nich nejprve něco říci. Vlasová jednotka se skládá z mazové žlázky a vzpřímovače, který smrštěním svalu vlas vzpřímí. To, jakou bude mít vlas barvu, tvar a jaká bude jeho charakteristika je dáno geneticky. Životnost vlasu (stejně jako vlasové cibulky) bývá v průměru 2-7 let. Přičemž nejrychleji nám vlasy rostou na jaře a na podzim.
Po 40. roce života začnou vlasy, stejně jako pokožka, ztrácet vodu, kterou nedokáží již v takové míře zadržovat. Začnou být slabší, lámavější, řidší. Díky tomu se tolik nemastí, avšak se vám mohou začít více třepit a lámat. Vlasy pomalu začnou řídnout a díky úbytku kožního barviva (melaninu) i šednout. Věděli jste, že mužům padají vlasy častěji a dokonce oproti ženám vytváří lysá místa na hlavě? Zatímco ženám vlasy prořídnou, mužům většinou vytváří úplně holá místa.

Co způsobuje padání vlasů?

Padání vlasů u mužů způsobují nejčastěji hormonální změny, věk, stres, ale i dědičnost. Co způsobuje časté vypadávání vlasů  u mužů v tzv. koutech na hranicích čela a spánku se nedá jednoznačně říci. Nejčastěji tento jev vidíme u bělochů, nejméně je patrný u mongoloidních typů.
U žen je vypadávání vlasů způsobeno nedostatkem estrogenu – ženského hormonu, vlivem hormonálních změn ( v těhotenství, přechodu …), stresem, nedostatkem železa,  špatnou funkcí štítné žlázy, špatným a nešetrným zacházením, nedostatkem či přebytkem vitamínu A a selenu. Ženy v průběhu plodného období problémy s pleší většinou nemají. Po přechodu (kdy je funkce vaječníků v ústupu) a mužské hormony se u nich mohou dostávat do popředí, se může začít objevovat plešatost nebo růst bradky.

Jak zastavit padání vlasů?

Pokud vám vlasy padají nepřiměřeně ve velkém množství, doporučujeme navštívit lékaře a poradit se s ním. Pakliže víte příčinu padání vlasů, je důležité ji eliminovat (dostatek vitamínů, spánku, vyvážená strava) a pokusit se nalézt rovnováhu.

Jak zastavit vypadávání vlasů? Zkuste Vlasové tonikum 9 bylin od Naturfyt Bio
Naturfyt Bio – vlasové tonikum 9 bylin, 169 Kč
Jak zastavit vypadávání vlasů a podpořit růst vlasů? Vlasový olej Khadi VITALITA
Khadi vlasový olej stimulující růst – VITALITY, 319 Kč

Máme však pro vás i pár tipů na přírodní vlasovou kosmetiku, která napomáhá zastavit vypadávání vlasů a stimuluje jejich růst. Tím prvním tipem je Vlasové tonikum 9 bylin od Naturfyt Bio. Toto skoro až zázračné tonikum v bio kvalitě obsahuje výtažky z 9 bylin:

  • roiboos a pohanka – obsahují vysoké procento flavonoidů (vitamínu P, rutin) pro lepší prokrvení vlasové pokožky
  • lopuch – povzbuzuje růst vlasů a pomáhá také s hojením lupénky
  • oves a máta – oživují a regenerují vlasy
  • měsíček – hojivé a pročišťující účinky
  • bříza – reguluje tvorbu kožního mazu
  • světlík – chrání vlasy před toxiny
  • sléz – zklidňuje vlasovou pokožku a léčí kožní onemocnění

Druhým tipem je vlasový olej Vitalita od značky Khadi. Tato značka vyrábí svou přírodní kosmetiku v Indii a inspiruje se léta prověřenými tradičními ajurvédskými recepturami s užitím tradičních indických bylin. K hlavním aktivním látkám v tomto oleji patří rozmarýn a pískavice řecká, které revitalizují vlasové vlákno a stimulují jejich růst. Výtažky z byliny brahmi zase vlasy zpevňují a zmírňují jejich vypadávání.
Náš tip: Na padání vlasů je skvělý i lopuch. Seženete ho v lékárně. Můžete si dělat oplachy z lopuchu, který by měl pomoci zastavit padání vlasů.
Pokud hledáte šampon proti padání vlasů, skvělý je na to Bio Havlíkův šampon 13 rostlin, který pomáhá k zastavení padání vlasů.

Autorem příspěvku je null
Publikováno 10. 05. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Veronika

    Dobrý den. Chci se poradit. Začali mě hoooodne vypadávát Vlasy a je me vydet i pokožka hlavi. Mám je strašně moc řídké. Chtela jsem se poradit co by mě mohlo pomoct. Ale doopravdy pomoct. Byla jsem u doktorky kožní a ta mě řekla že musím podstoupit kůru která mě měsíčně bude stát 3000kc. A je to 5 kur. Přiznám se je to pro me hodne peněz protože jsem samozivitelka. Můžete mě něco poradit co by mě prosím pomohlo. Mám strach že přijdu o vlasy úplně a to nechci. Strasne moc děkuji za radu.
    Z pozdravem hezkého dne Veronika Šintajova