Jaké bylinky jsou pro nás prospěšné?

Víte, jaké bylinky jsou pro vás prospěšné? Znáte jejich aktivní látky a víte, co pro vaše tělo dělají? Mnohdy jen čtete obsahuje heřmánek, pupalku, meduňky, levanduli a mnohé další látky, ale netušíte, proč by měli být pro vás užitečné? Pojďte se seznámit s bylinkami a něco více si o nich povědět. Trápí-li vás nějaké neduhy a chcete s nimi zatočit přírodní cestou, pak se bez těchto informací neobejdete.

Možná jste milovníky rozkvetlých stráních plných levandule a rádi se uklidňujete pohledy do krajiny. Nebo jste vášnivými pěstiteli všemožných rostlin a rádi byste se obylinky m nich dozvěděli více. Či snad nově objevujete svět přírody a jste překvapení, jak rozmanitý a hravý je. Pojďte si představit jednotlivé složky přírodní a bio kosmetiky, ale i bylinky, které si pěstujete doma.
Povíme si o několika z nich to nejzajímavější. Všechny bohužel v jednom článku představit nemůžeme, ale rádi pro vás připravíme seriál o bylinkách a jejich účincích pro vaše tělo. Pojďme se pustit do představení několika z nich.

Levandule

Levanduli poznáte již podle její charakteristické překrásné vůně. Jakmile si jednou 20130705-IMG_6371mmpřivoníte, její vůni si budete pamatovat dlouho. Využívá se nejen v oblasti přírodní kosmetiky, lékařství, výrobě polštářků, ale také se z jejich květů vyrábí čaje, či různé gurmánské pochutiny. Levandule pomáhá při nervozitě, stresu, únavě, depresích, nespavosti a bolestech hlavy. Má zklidňující a uvolňující účinky. Proto se s ní můžete setkat často v polštářích na spaní, koupelové kosmetice, čajích na noc či sprejích na polštář. Je vhodná i při potížích s trávením, plynatosti, žaludečních nevolnostech a střevních kolikách.

Bazalka

Bazalku máme často spojenou s italskou kuchyní a jídlem. Její účinky ale ocení zejména lidé, kteří trpí akné, lupy, napětím, nadýmáním či kašlem. Žvýkání jejích listů navíc osvěžuje dech. Aktivní látky v bazalce pomáhají podporovat vylučování žaludečních šťáv. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje činnost ledvin a usnadňují trávení. Bazalka má navíc i afrodiziakální účinek – navozuje pocit pohody a klidu.

Rakytník

Rakytník je jedna z nejstarších bylinek, kterou člověk využívá ke svému léčení. Využívali ji už staří Řekové, kteří ji dali název Hippophae (třpytící se kůň). Věděli jste, že obsahuje 10 krát více vitamínu C než pomeranč? Kromě něj navíc obsahuje vitamíny A, B, D, F, K, organické shutterstock_98862782kyseliny, minerály, pektin, třísloviny, turin, flavonoidy a další látky.
Díky vysokému obsahu vitamínů má biostimulační účinky. Pomáhá výrazně podpořit imunitní systém a zvyšuje tak vaši odolnost proti infekcím. Rakytník zabraňuje vypadávání vlasů, pomáhá hojit kožní problémy jako jsou akné, omrzliny, popáleniny, čistí organismus od toxických zplodin. Reguluje krevní oběh, pomáhá při revma a dokonce má protinádorové účinky. Kdybychom měli vyjmenovat všechny jeho pozitivní účinky pro naše tělo, vydalo by to na celý článek jen o rakytníku.

Pupalka

Pupalku přivezli do Evropy mořeplavci v roce 1614 z Ameriky. Původně měla složit k jídlu jako zelenina. Ovšem brzy bylo zjištěno, že má léčivé účinky. Pomáhá hojit kožní problémy jako jsou různé druhy ekzémů a lupénky.  Pupalka ale také pomáhá uvolnit od křečí, zvyšuje pružnost cév, čistí krev od toxinu, snižuje cholesterol, pomáhá zvýšit imunitu. Odstraňuje hemeroidy, onemocnění hrudníku i přecitlivělost prsou.

 Med

Med bývá častou přísadou v kosmetice a označuje se jako tekuté zlato. K čemu je ale dobrý? Med obsahuje bílkoviny, vitamíny A, C, B, D, K, E, minerály (vápník, draslík, shutterstock_167708264sodík, železo, hořčík …), mateří kašičku, éterické oleje a aminokyseliny. Je nejsilnějším přírodním antibiotikem. Léčí nemoci dýchacích cest, ničí bakterie, slouží jako prevence před nachlazením, zánětům průdušek, i angínám.
Posiluje imunitní systém, čistí organismus od volných radikálů a usazenin.  Pomáhá při nespavosti, nervozitě a napětí. Urychluje hojení poraněné kůže, popálenin, omrzlin i proleženin. Má perfektní regenerační účinky. Dokáže nemocné místo vydezinfikovat a zároveň zničit bakterie. Med navíc hydratuje, vyživuje a je perfektním životabudičem.
 
Postupně pro vás budeme připravovat další články o bylinkách. Najdete je všechny v záložce Bylinkář. Sledujte pravidelně náš blog a získávejte užitečné informace.
 
 
 

* Povinné položky

Zanechte komentář