Platí, že čím vyšší ochranný SPF faktor, tím vyšší ochrana?

Také vás zajímá, jestli platí čím vyšší ochranný SPF faktor krém má, tím více jsme chránění před slunečním zářením? Který SPF faktor stačí na jaké prostředí? A co to vlastně SPF faktor je? Před čím přesně nás chrání? Pojďme se podívat na otázky kolem letního opalování, které nás s blížícím se létem zajímají všechny.

Co je to SPF faktor?

SPF faktor = v originále Sun protection factor je ochranný slunečný faktor, který vyvinul v polovině 70. let chemik Franz Greiter. Tehdy byl v jeho krémech dokonce jen SPF 2. Dnes jsme již zvyklí na SPF 30,  ale i 50. Co ale SPF faktor dělá? Je to označení pro schopnost opalovacích krémů blokovat UVB záření, které působí na naší pleť a může ji spálit nebo způsobit začervenání pokožky. Proti škodlivému UVA záření nás ale SPF faktor nechrání. Přitom UVA záření poškozuje pokožku a může být přičinou pigmentových skvrn nebo předčasného stárnutí pleti. Ochrana proti UVA paprskům se na opalovacích krémech označuje jako UVA PF.

Čím vyšší SPF faktor tím lepší ochrana?

Co označuje v reálu SPF faktor? Čím vyšší SPF tím lepší?

SPF označuje dobu, jak dlouho nás ochranný opalovací krém chrání před spálením nebo začervenáním pokožky kvůli UVB paprskům oproti tomu, kdybychom žádný krém nepoužili. Pojďme se podívat na příklady:

Výše SPF faktoru   Propustnost UVB záření do pokožky     kolik % paprsků blokuje

SPF 15                               1/15 UVB záření                                    93% paprsků
SPF 30                              1/30 UVB záření                                   97% paprsků
SPF 50                              1/50 UVB záření                                   98% paprsků

Butterbean Organics BIO krém na opalován SPF 30

Jak vidíte, největší rozdíl je v přírodních opalovacích krémech mezi SPF 15 a SPF 30. Pokud se rozhodujete mezi SPF 30 a SPF 50 tak tam je už jen rozdíl v 1% ochraně proti slunečním paprskům, což není velký rozdíl. Většina konvenčních kosmetických firem vyrábí právě ochranné opalovací krémy nejlépe s SPF 50 a láká na to, že u moře to bez něj ani nejde, ale není to pravda. To můžete posoudit sami. Dokonce dříve existovaly opalovací krémy s SPF 100, kde byl rozdíl už jen v 0,003%, ale reklamám a konvenční kosmetice to přálo. Mohli lákat na oko na vyšší ochranu. Evropská komise ale zasáhla a zakázala je prodávat. Povoluje nyní nejvyšší označení SPF 50 plus.

Pokud se pohybujete na sluníčku např. ve městě nebo při běžném letním pohybu venku, kdy jdete do práce, mělo by vám stačit SPF 15. Najdete ho někdy i v běžných denních pleťových krémech nebo např. BB krémech nebo make-upech např. BB krém od Avril má SPF 10 nebo minerální make-upy od Lily Lolo mají SPF 15. Pokud vyrážíte k moři na dovolenou nebo na hory, sáhněte určitě po SPF 30. Tam už bychom volili vybrat si přímo kvalitní přírodní opalovací krém nebo přírodní opalovací mléko.

Butterbean Organics BIO krém na opalován SPF 30

Na co si dejte v opalovacích krémech pozor?

Pokud stále váháte, jestli si pořídit přírodní opalovací krém nebo jim nevěříte a saháte stále po konvenčních opalovacích krémech z drogerií, dejte si pozor na UV filtry, které chrání pokožku před slunečním zářením. Ne všechny jsou totiž bezpečné a nemají negativní účinky na lidské zdraví a na naši pokožku. Některé umělé UV filtry  mohou uvolňovat kyslíkové radikály, které poškozují lipidy, DNA a buněčné bílkoviny nebo způsobovat dermatitidu nebo umí napodobit funkce hormonů a způsobit různé komplikace. Určitě se dívejte na zadní etiketu výrobků a sledujte INCI (úplné složení výrobků). Pokud u některé složky nevíte, co znamená, není nic jednodušší, než ji zadat do vyhledávače a ten už vám brzy najde, co to je. My sami si projíždíme každou složku a hledáme, co se za ní skrývá. Bohužel bez kontroly to nejde. Udělejte si vlastní názor a nedejte nikdy na reklamy, které vám nabízí jen to nejlepší v duchu businessu.

Přírodní opalovací krémy s SPF faktorem 30

Přírodní a bio opalovací krémy

Butterbean OrganicsNaturalis Better

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 29. 04. 2019
* Povinné položky

Zanechte komentář