Rostlinné barvy na vlasy Khadi: 10 nejčastějších otázek a odpovědí

Dnešní posmutnělá doba zavřených kadeřnictví a dalších omezení nás víc než kdy dřív přivádí k barvení vlasů pěkně doma v koupelně. A tak se možná právě teď porozhlížíte po různých značkách a odstínech, abyste vyzkoušeli něco nového. Pokud vás pátrání zavedlo až k přírodnímu barvení, jste tu rozhodně správně.

Barvíme si vlasy snad co je svět světem. Hennou, kurkumou, ořechovými slupkami nebo amlou. Ve 30. letech 20. století jsme si barvu vlasů začali měnit chemicky a těšili se z překvapivých výsledků. Protože ale chemická barva vlasy narušuje a mění odstín zevnitř, brzy jsme přišli na to, že to pokožce na hlavě vůbec nemusí být příjemné. Můžeme mít různé alergické reakce – od kopřivky po problémy s dýcháním.

Pořád ale máme možnost vrátit se k historií ozkoušenému barvení rostlinnými barvami, kašičkou z drcených lístků egyptského ptačího zobu a dalších darů přírody. Takové barvení funguje přesně opačně – je přátelské k pokožce hlavy i vlasům, které vyživuje, uzdravuje a dodává jim krásný lesk.

Protože jste si v poslední době velmi oblíbili rostlinné barvy na vlasy Khadi, připravili jsme pro vás odpovědi na vaše nejčastější otázky.

1.Co je henna?

Henna je přírodní barvivo, které se připravuje z listů egyptského ptačího zobu, henovníku bílého. Henovník bílý je rostlina, které se daří v subtropických oblastech Afriky, jižní Asie a severní Oceánie. Kromě jejího užití při přírodním barvení vlasů hennu možná znáte jako dočasné tetování kůže. Už ve starověkém Egyptě se henna používala právě k barvení a vyživení vlasů, kůže (tetování), nehtů a látek. Ajurvédská medicína hennou léčí.

2.Jaký je ideální postup barvení? A co teplota?

Rostlinná barva vlasy nijak neničí, potřebuje se na ně jen přichytit, “obalit” je a potom celkem spolehlivě drží. Ano, takhle jednoduché to je. Žádná velká chemická věda. Jak ale postupovat, aby celý proces barvení proběhl hladce a s výsledkem jste byli spokojeni?

Před barvením

Vlasy je třeba před barvením rostlinnou barvou umýt. Pomůže, pokud se při mytí vyvarujete přípravků se silikony (a dalšími filmotvornými látkami), nebo si vlasy ošetříte čistící maskou (ideální je třeba maska Khadi Hloubkové čištění aktivním uhlím) nebo peelingovým šamponem. Umyté vlasy poté jen osušte ručníkem a můžete si připravit barvící kašičku.

Příprava směsi na barvení

Je to velmi jednoduché. Smíchejte potřebné množství barvícího prášku s teplou vodou. Míchejte, dokud nevznikne jemná hladká pasta / kašička. Pokud si nejste jisti množstvím, tak poradíme, že dle výrobce pro vlasy po ramena budete potřebovat cca 80 – 100 g prášku. Ale protože každé vlasy jsou jinak husté a kvalitní, poprvé se jednoduše jedná o zkoušku. Příště už si správným množstvím určitě budete jistější. 

TIP: Pokud se vám zdá barvící směs nedostatečně hladká, je možné přidat do ní cukr. Směs se pak bude lépe nanášet.

TIP 2: Pokud si chcete míchání barvy usnadnit, je možné použít ponorný kuchyňský mixér.

Teplota vody

Teplota vody by se měla lišit podle toho, jaký Khadi odstín plánujete použít. I tady ale platí jednoduchá poučka.

Všechny hnědé a tmavé odstíny: teplota cca 50°C.

Odstíny: Khadi ČISTÁ HENNA, Khadi HENNA, AMLA & JATROPHA, Khadi HENNA & AMLA: horká voda (a to cca 60-90°C) – pomáhá zintenzivnit odstíny. Prášek zalijte, promíchejte a nechte vodu zchladnout na vámi snesitelnou teplotu, abyste se nepopálili.

TIP: Pokud máte rádi přesnost, doporučujeme sáhnout po Khadi teploměru do 150°C. 

Barvení

Použijte rukavice a oblečte si něco starého – rostlinná barva jde z oblečení jen velmi těžko (nebo vůbec) vyprat. Teplou směs nanášejte do vlasů vrstvu po vrstvě, jak jste zvyklí. Začněte u kořínků vlasů / odrostů a postupně obarvěte celé délky až ke konečkům. Pokud plánujete barvit pouze odrosty, přejděte k bodu č. 6.

Proces barvení rostlinnými barvami na vlasy Khadi.
Rostlinné barvy na vlasy je ideální nanášet v rukavicích a pomáhat si klasickým štětcem na barvení vlasů.

Po barvení

Obarvené vlasy přikryjte igelitovou čepicí, aby zůstaly v teple po celou dobu působení barvy. (Ujistěte se, že máte pod čepicí i vlasy na spáncích a zátylku, aby vám tam nevyschla barva.) Pak zabalte hlavu do ručníku nebo staré čepice, ať máte jistotu, že barva na vlasech nevychladne.

TIP: Před zakrytím vlasů ručníkem nebo čepicí si můžete prohřát vlasy fénem.

Doba působení rostlinné barvy

Mějte na paměti, že čím déle směs na vlasech působí, tím intenzivnější bude výsledný odstín. Pro lehké zabarvení nebo v případě, že vaše kštice není v nejlepší kondici, se doporučuje 30 minut. V ostatních případech podle potřeby, až do 2 hodin. 

Vlasy byste si neměli mýt šamponem nebo používat stylingové přípravky během 24 hodin po smytí barvy z vlasů. Pamatujte! Barva se vyvíjí 24 až 48 hodin, ale nikdy nesvětlá. Na finální výsledek si tedy den až dva počkáte. 🙂

3.Můžu si zesvětlit barvu vlasů použitím rostlinné barvy na vlasy?

Stručná odpověď je: ne. Rostlinné barvy na vlasy neobsahují žádnou chemii, která by vám vlasy mohla odbarvit a zesvětlit jejich odstín. Při pravidelném opakovaném používání odstín spíše zesiluje intenzitu, mírně tmavne. Tomu jde ale předejít dobarvováním pouze odrostů, nikoliv celých délek (viz bod 6). 

Rostlinná barva se z vlasů časem vymývá, ztmavující podíl indiga dokonce rychleji než červený podíl barvícího prášku. Pokud tedy barvení příliš často neopakujete, barva vlasů časem lehce bledne anebo získává červený nádech.

TIP: Výrobce uvádí, že podle některých zákaznic pravidelné ošetření vlasů s Khadi SENNA / CASSIA, namíchané s Khadi práškem AMLA a s citronovou šťávou vlasy může mírně zesvětlit.

Khadi rostlinná barva na vlasy SENNA/CASSIA je bezbarvá a říká se jí neutrální kúra.
Khadi rostlinná barva na vlasy SENNA/CASSIA je bezbarvá a říká se jí neutrální kúra. Dodává vlasům zdravý lesk, posiluje je, regeneruje a vyživuje.

4.Kryje rostlinná barva šediny? Jak je správně barvit?

Rostlinnými barvami Khadi je možné barvit i šediny, a to velmi úspěšně. Znovu ale připomínáme, že výsledný odstín barvy závisí na původní barvě vlasů, a proto mohou při barvení šedin vznikat barevné rozdíly ve srovnání s vlasy, které šedé ještě nejsou.

UPOZORNĚNÍ: Při použití odstínů s vysokým obsahem indiga (odstíny Khadi Tmavě hnědá, Černá, Čisté indigo) mohou šedé vlasy získat lehce modrý nebo zelený nádech.

TIP: Pokud zrovna o modré či zelené nádechy ve vlasech nestojíte, neaplikujte barvu napřímo, ale dvoukrokově (viz bod č. 5). 

5.Co je dvoukrokové barvení?

Barvení ve 2 krocích zmenšuje pravděpodobnost vzniku velkých barevných rozdílů při barvení šedivějících vlasů (hlavně u tmavých odstínů).

  • 1. krok: nabarvení vlasů jedním z těchto odstínů:

Khadi ČISTÁ HENNA, Khadi HENNA, AMLA & JATROPHA, Khadi HENNA & AMLA a následné vymytí. Vlasy tak připravíte na tmavší barvu.

  • 2. krok: aplikace zvoleného tmavého odstínu do vlhkých vlasů, jak máte ve zvyku. 

TIP: Dvoukrokové barvení se doporučuje u velmi tmavých odstínů i pro vlasy, které nejsou šedivé.

6.Stačí si dobarvovat pouze odrosty?

Věnovat pravidelnou péči pouze odrostům se velmi doporučuje. Odstín vlasů tak bude vyrovnanější i v jejich délkách. (Pamatujte, rostlinné barvy vlasy “obalují” a při opakovaném barvení může odstín tmavnout či zesilovat intenzitu právě tam, kde už se dříve vlasy s barvou setkaly.)

7.Jak rostlinné barvy na vlasy reagují na vlasy zatížené chemií?

V případě chemicky barvených vlasů určitě otestujte vybranou barvu na pramínku vlasů předem, případně barvu ozkoušejte na vlasech sesbíraných z hřebenu / kartáče. Odbarvené / chemicky zesvětlené vlasy totiž mohou získat nádech zelené, modré, nebo dokonce fialové.

Časový rozestup mezi chemickým barvením a barvením rostlinnými barvami by měl být minimálně 3 týdny.

8.Jak dlouho čekat mezi barveními rostlinnými barvami na vlasy?

Rostlinné barvy na vlasy nevyžadují žádné přesné časové rozestupy. Je to celé o vás, vašich vlasech a chuti věnovat se chvíli jenom sobě.

9.Mohou se odstíny rostlinných barev míchat mezi sebou?

Jasně! Můžete odstíny libovolně kombinovat, experimentovat a nemusíte mít o své vlasy vůbec strach.

Výrobce uvádí, že po přidání odstínu Khadi ČISTÁ HENNA budete mít silnější červenější tóny a přidáním Khadi neutrální barvy SENNA / CASSIA barvu spíše zesvětlíte.

Khadi rostlinná barva na vlasy odstín STŘEDNĚ HNĚDÁ a ZLATÁ HNĚDÁ.
Kreativitě se meze nekladou. Jak by asi vypadaly Khady rostlinné barva na vlasy v odstínu středně hnědá a zlatá hnědá na vaší hřívě společně?

10.Kolik rostlinné barvy na vlasy mám při barvení použít?

To se odvíjí od kvality a hustoty vašich vlasů. Pro představu se ale uvádí, že pro vlasy po ramena budete potřebovat cca 80 – 100 g prášku.

Rady a tipy na závěr:

  • Testuje rostlinnou barvu před prvním použitím, ať později nejste nemile překvapeni.  Barvu je možné vyzkoušet na vlasech posbíraných z hřebenu či kartáče.
  • Dejte pozor, abyste barvící prášek nevdechovali.
  • Khadi SENNA / CASSIA je sice nebarvící vlasová kúra, ale u hodně poškozených nebo blond vlasů buďte i tak opatrní a odstín předem vyzkoušejte. Začněte na 15 minutách působení.
  • Pokud se vám líbí intenzivní červené odstíny, zkuste namíchat barvící pastu tzv. „nakyselo“. Použijte horkou vodu a přidejte 1 – 3 polévkové lžíce citronové šťávy, jablečného moštu nebo přírodního octu.

Další informace naleznete na webu výrobce Khadi.

Autorem příspěvku je Lenka
Publikováno 05. 02. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář