Recyklace III. Kam vyhodit obal od kosmetického výrobku nebo komu ho věnovat?

3. díl seriálu o recyklaci obalového materiálu. Tentokrát se budeme věnovat dalšímu tématu. Obaly můžete nejekologičtější cestou recyklovat nebo uprecyklovat a věnovat někomu jako materiál na výrobu produktů. Kam který produkt správně recyklovat? Komu mohu věnovat obaly, aby jim vdechl nový život?

Co to je recyklace?

„Recyklace je proces nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití. Jedná se o opětovné cyklické využití odpadů a jejich vlastností jako druhotné suroviny ve výrobním procesu. V procesu recyklace tedy jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu zpět do výrobního cyklu, odtud pak název tohoto procesu.“ uvádí Wikipedia.

Většina odpadu se dá buď recyklovat v recyklačních kontejnerech nebo odvézt do sběrného dvora (kde materiály vytřídí k recyklaci) nebo je biologicky rozložitelná. Kam mám který obal od výrobku vyhodit? Pojďme si projít všechny typy kontejnerů, které můžeme potkat:

Zelený – skleněné barevné nádobky od kosmetiky

Bílý – bílé sklo – skleněné nádoby od kosmetiky

Modrý – papír, karton, papírové etikety na obalech, faktury, letáky

Oranžový – kartony nejčastěji od mléka a džusů

žlutý – plast – plastové obaly od šamponů, sprchových gelů, krémů, odličovacích přípravků

šedý – hliníkové nádoby např. od nápojů, u nás by to byly tubičky od výrobků od Havlíkovy apotéky

červený – na nebezpečný odpad př. elektronika

černý – směsný odpad (nejde recyklovat)

hnědý – bioodpad – biologicky rozložitelný př. u nás ubrousky Perlička, Konjacová houba, Mořská houba od Avril

Velmi dobře zpracovanou problematiku mají na stránce Trideniodpadu.cz, kde najdete i soupis materiálů a kam ho mohu vyhodit – kde jej mohu recyklovat.

Co možná nevíte a řeknete si Aha…

Na této stránce Trideniodpadu.cz jsem se dozvěděla spoustu svých omylů. Věděli jste např., že…

  • z papírových produktů nemusíte odtrhávat okénka, sponky, svorky, izolepy
  • nemusíte vymývat obaly od produktů, vyčistí je v třídičkách odpadu
  • sklo nemusíte rozbíjet na menší části, pro práci v třídících linkách je lepší celý kus
  • se dá recyklovat i oblečení, ze kterého znovu vyrobí oblečení

Jak zjistím, kde mám nejbližší sběrný dvůr?

Věděli jste, že v České republice je 1237 sběrných dvorů? Najdete je po celých Čechách. Pokud nevíte, kde máte nejbližší, podívejte se na stránku www.sberne-dvory.cz. Můžete do vyhledávání zadat např. město a vyhledávač vám najde všechny sběrné dvory v okolí. Na stránce najdete i projekt Věnuj počítač nebo Věnuj mobil, kdy můžete věnovat svůj starší, vysloužilí počítač nebo telefon dětem do dětských domovů. Ty jim vdechnou zase nový život.

Co to je upcyklace?

Upcyklace se dá připodobnit renovaci. Je to znovu použití materiálů, které by se staly odpadem a ze kterých se vyrobí nové produkty. Na stránce Trideniodpadu.cz definují upcyklaci jako: „Upcyklace je o maximálním využívání existujících materiálových zdrojů. Upcyklační postupy zhodnocují jinak nevyužitelné materiály. Ať už zbytky z výroby, různé součástky či vysloužilé spotřebiče a jiné předměty, které by se jinak staly odpadem.“

V posledním IV. díle seriálu Recyklace vám představíme zajímavé projekty lidí či firem, které vyrábí z recyklovaných materiálů.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 25. 08. 2022
* Povinné položky

Zanechte komentář