Recyklace IV. Kdo vyrábí produkty z recyklovaných materiálů?

V minulých dílech jsme se seznámili s možností recyklace nebo využití obalů v domácnosti. Dnes se podíváme na zoubek zajímavým projektům lidí nebo firem, které vyrábí z recyklovaných materiálů nebo výrobu plánují zavést. Dáme vám i tipy, kde můžete skleničky nabídnout k prodeji nebo darování lidem, kteří je využijí dále např. na výrobu domácí přírodní kosmetiky. Pojďme na to.

Velmi zajímavým faktem je, že přírodní zdroje ubývají a nejsou nekonečné. Což by si měly uvědomit i komerční společnosti, které chrlí jeden módní fast produkt za druhým. Právě módní produkty nebo nekvalitní rychlospotřební produkty končí velmi rychle v koši. Jak ale chtějí firmy udržet tempo i v budoucnu, když budou zdroje klesat? Jak je vidět, největší firmy se již zamýšlejí nad zajištěním dostatečného materiálu, který chtějí recyklovat a zajistit si jejich opakované použití.

Německá značky Redecker vyrábí všechny produkty z ručně upracovaného dřeva. Dokonce jsou v Německu už poslední firmou vyrábějící ruční cestou kartáče do domácnosti

Firmy, které vyrábí z recyklovaných materiálů

Když jsem se dočetla o některých firmách, které např. poskytují kontejner na použitý textil, který dále zpracovávají (např. HM) nebo o Ikey, která investuje část svého zisku do podpory udržitelných zdrojů, napadlo mne, vždyť to přeci dělají pro sebe. Pokud mají stále vyrábět miliony produktů ročně, kde by neustále čerpali materiál? Vždyť příroda není nekonečná. Vypadá to, že si to snad uvědomují i velké společnosti jako právě Ikea. Ta se zavázala, že do konce roku 2020 bude k výrobě všech plastových materiálů používat pouze recyklované a recyklovatelné materiály. Ikea investuje 79 miliardy korun do investování inovativních společností podporující udržitelný rozvoj a nových technologií.

Další firmou, která se přidává k podobnému konceptu, je známá značka dětských stavebnic Lego. Právě ta slíbila, že do roku 2030 nahradí všechen stávající plast na bázi ropy, ze které vyrábí stavební kostky, za novou recylkovatelnou surovinu tzv. bioplast. Právě bioplast se vyrábí z biomasy – odřezků dřeva, které by se jinak vyhodily. Na nový koncept vyhradilo Lego 3,6 miliardy korun.

Nebylo by gigantu Apple, který se snaž jít vlastní cestou. Tentokrát chce být první společností, která vyvine telefon vyrobený 100% z recyklovaného materiálu. Jejich myšlenkou je použít staré telefony (jejich součástky) k výrobě nového. Chtějí se úplně obejít bez zdrojů Země, aby byli schopní vyrábět pouze z toho, co už bylo vyrobeno.

Anglická firma Ecoegg vyrábí Ekologické vajíčko na 210 vyprání. Nemusíte tahat těžké lahve nebo krabice s gelem či práškem. Vajíčko můžete doplňovat pracími kuličkami dokud vás to neomrzí. Nepřibývá tak zbytečný odpad

Zajímavé projekt českých výrobců 

Velmi šikovný klučina Max Schröder vyrábí snowboardy z recyklovatelných petlahví a tašky a peněženky šije ze starých reklamních bannerů. Má projekt Second chance for material, kdy se snaží zahozeným obalům vdechnout nový život. Za nás jednoznačně palec nahoru!

Dalším velmi zajímavém projektem je eshop Respiro. Tvoří ho skupiny zanícenců, kteří sbírají materiály z cykloservisů, tiskáren, autovrakovišt a vinařství a vytváří z nich jedinečné a praktické ekologicky šetrné výrobky. Na jejich stránkách najdete produkty k běžnému životu –  batohy, hračky, trička, hodiny, kola prostě ledacos. Na stránkách mají i výzvu a soupis starých věcí a materiálů, které jim můžete poslat a přispět k znovupoužití jako materiál pro nové produkty. Najdete je na: http://www.respiro.cz/.

Slovenská značka přírodní kosmetiky Mylo balí své produkty též do recyklovatelných materiálů papír nebo sklo

Sháníte domů skleničky nebo vázy? Podívejte se na český projekt Srna, za kterým stojí Dominik Hejtmánek. Vyrábí skleněné výrobky z recyklovaného skla. Využívají obaly jako jsou staré lahve, demižony, skleněné nádobí, které lidé vyhodí do kontejneru. Chtějí využít materiály, které jsou k dispozici a vyrábět z dlouhodobě udržitelných zdrojů.

Firem, které zpracovávají recyklovaný odpad je mnohem více. Pro ně se stává stavební jednotkou, zdrojem materiálu pro jejich podnikání. Běžně se ze směsi recyklovaných PET lahví ve spojení s křemičitým pískem vyrábí tašky na střechu. Stejně tak se z plastových lahví vyrábí např. fleecové oblečení, body, koberečky do aut. Z recyklovaného papíru se zase vyrábí noviny, obaly na vajíčka či toaletní papír nebo kapesníky. Z tříděného kovu firmy vyrábí plechovky na jídlo a nápoje. Většina materiálů se dá znovu zpracovat, jde jen o to, abyste zjistili, že to má smysl třídit. Můžete tak poskytnout materiál k nové výrobě předmětů místo toho, aby skončil na skládce nebo ve spalovně.

Slovenská značka přírodní kosmetiky Ponio vyrábí 90% výrobků v papírových recyklovaných obalech. Pouze kondicionéry, které nemohou být v papíru, mají v recyklovaném plastu

Domy z krabiček od mlék

Z recyklovaných materiálů zkouší postavit dům i některé rodiny v České republice. V médiích proběhla např. informace o domu z krabic od mléka, který vyšel kompletně i se základovou deskou na 1,5 mil.korun. Stojí ve Smečně u Slaného a od běžného domu byste ho vůbec nepoznali. Postavila ho firma Flexibuild, která se zabývá stavbou domů z recyklovaných materiálů. První  pokud vyzkoušeli v roce 2007 od té doby se tato myšlenka rozšířila. Celý článek o něm najdete zde.

Podobných projektů je určitě více. Pokud o některém zajímavém víte, dejte nám vědět do komentáře, ať se o něm dozví i ostatní. Pojďte s námi dávat tipy a šířit povědomí o zajímavých projektech.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 28. 11. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář