Věděli jste, že lidstvo ročně vyprodukuje 1,3 miliardy tun odpadu?

Z posledních záznamů z roku 2012 lidstvo ročně vyprodukuje 1.3 miliardy tun odpadu. V tom jsou započítány pouze kovy a sklo z domácností, obchodů a kanceláří, papír, a plasty.  Nikoli další produkty, které lidstvo vyrobí a končí denně na skládkách. Na prvním místě v produkci odpadu jsou Spojené státy, které za jediný den vyprodukují 620 tisíc tun odpadu i přesto, že třídí odpad. Není to strašná představa? Co se potom s odpadem děje? Za jak dlouho se rozloží? Jak jsme na tom my v České republice a s tříděním odpadu? Třídíte doma i vy?

Na druhém místě za Spojenými státy je Čína, která vyprodukuje 520 tisíc tun odpadu denně. Ještě horší prognózy však předpokládají vědci ve washingtonském institutu Worldwatch, kde poukazují na to, že by se do roku 2025 mělo vyprodukovat až 2,6 miliardy tun odpadu ročně. Přičemž hlavními a největšími producenty jsou zejména bohaté státy. I přestože vzrůstá počet států, které recyklují, stále je to pouze 1/4 odpadu, která se vy-recykluje.

Česká republika vyprodukuje nejméně odpadu v EU

V České republice jsme na tom co se týká produkce odpadu velmi dobře. V Evropské unii patříme mezi stát, které vyprodukují nejméně komunálního odpadu.  Ročně průměrný Čech vyprodukuje 307 kg komunálního odpadu. Naopak nejvíce odpadu vyprodukují Dánové, kteří vyprodukují 747 kg odpadu na osobou. Co se týká třídění odpadu, tam však lehce pokulháváme. I když přibývá kontejnerů a stále více třídíme, pořád to není příliš vysoké číslo. Z celkového množství odpadu vytřídíme jen 28% toho, co bychom mohli. Nejlépe z Evropské unie jsou na tom Němci, kteří vytřídí 47% celkového odpadu. Nejvíce jsou v průměru vytříděny plasty, bioodpad a papíry. Nejméně třídíme sklo. Třídění odpadu má rozhodně smysl. Dá se tak nadále využít k výrobě dalších produktů. Věděli jste např. že při recyklaci 1 tuny papíru se ušetří 12 stromů, které by jinak vykáceli k výrobě papíru?

Co se děje s odpadem z tříděných kontejnerů?

Věděli jste, co se děje poté s odpadem, když ho vyhodíte do tříděného kontejneru? Po svozu odpadu jej rozdělí do tzv. dotříďovacích linek. Tam je roztřídí podle využití a odstraní z nich všechny přebytečné nečistoty. Odpad projde důkladným čištěním a další zpracovatel z něj vyrobí různorodé výrobky. Věděli jste, že se dnes vyrábí např. i recyklovatelné boty, ze kterých jde poté vyrobit jiný model? Můžeme být k přírodě šetrní, stačí jen chtít a zajímat se.
Pokud máte doma staré kovy (hrnce, nářadí), elektrospotřebiče, pneumatiky, odpad ze zahrady, lepidla, barvy, autobaterie a další. To vše můžete zdarma v rámci svého bydliště odvézt do sběrného dvora. Tam opět roztřídí produkty dle charakteru a dále je možně jej rozebrat a vyrobit z něj nové produkty. Výrobky se dají repasovat a znovu využít. Buďte šetrní k přírodě a pojďte pomoci snížit roční hladinu odpadu.
18689066-ruční-kresba-recyklovat-symbol-s-recyklovat-fazole-na-papír

Jak dlouho se rozkládá odpad, který produkujeme?

Jen tak pro zajímavost jsme pro vás vybrali pár druhů odpadu a jeho dobu rozkladu. Je to opravdu dlouhá doba. A tak mne napadá, opravdu potřebujeme produkovat tolik odpadu a zatížit přírodu na tisíce let?

tabulka rozklad

Jak můžete šetřit přírodu?

1/ Dívejte se např. po označení na výrobku po tzv. ekoznačce. Ta zaručuje to, že byl Ekoznackavýrobek šetrný ke zdraví spotřebitele i k životnímu prostředí. A to jak při jeho vzniku, tak až po jeho recyklaci. Na kvalitě to naopak vůbec není poznat, není tím nijak snížena. Naopak hodnota výrobku je pro nás  mnohem cennější.

2/  Používejte ekologické látkové tašky, které nezatěžují přírodu. Můžete je lehce složit do kabelky. Ušetříte tak zbytečně vyrobené plastové tašky, které použijete jen na chvilku, ale přírodu zatíží úplně zbytečně na stovky let.

3/ Kupujte kvalitní výrobky, které vydrží dlouho a nezatěžují přírodu. Nemusíte kupovat výrobky na jedno použití, ale dnes existuje spoustu alternativ. Milujete módu? Kupte si nadčasové kousky, které vám vydrží a můžete je kombinovat a stále budete moderní. Dnes se vyrábí spoustu levné tzv. fast módy, která je levná, nekvalitní a lidé ji za půl rok vyhodí. Nepřispívejte k tunám odpadu, které se ročně vyprodukují. Pojďte s námi bojovat za kvalitu, ne za kvantitu. Podporujte české výrobce nebo výrobky označené Fair Trade, kde jsou peníze z prodeje přímo výrobci či pěstiteli. Oceňte penězi ty, kteří za prací stojí a ne x desítek firem, které se nabalili na práci ostatních.

14699987_10210921475981780_367824943_n

recyklace

4/ Třiďte odpad. Je to opravdu důležité a smysluplné. Pokud můžete zachránit zbytečně pokácené stromy. Pokud můžete nezatěžovat přírodu, proč to nezkusit? Nestojí vás to víc než to, že půjdete o pár metrů dál ke kontejnerům a budete o tom přemýšlet.

5/ Pokud už staré výrobky nechcete, vždy je lepší je darovat někomu, komu budou k užitku. Nevyhazujte je jen tak do přírody. I když vidíte jen to, že je odnesete do kontejneru, popsali jsme vám výše, co se potom s produkty děje a jak dlouho se rozkládají. Přitom můžete starší věci věnovat známým, kamarádům, do bazarů, prodat je na bleších trzích, nebo je darovat například Červenému kříži, který je předá potřebným. Myslete i na ostatní, myslete na přírodu kolem sebe.

 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 24. 10. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář