Co je to vlastně henna a jak se používá?

Chystáte se na první barvení hennou a říkáte si, bože, jak to dopadne? Co když mi odstín nechytne a jak to vůbec celé funguje? Možná jste o henně slyšeli nebo četli, ale tápete, co to vlastně henna je? Kde se bere a co henna obsahuje? Jestli uvažujete o prvním barvení hennou, určitě je dobré se nejprve seznámit se základy. Přečíst si, co je henna, jaké jsou rozdíly mezi hennou a konvenční barvou a jak se henna používá. Připravili jsme pro vás malého rádce pro začátečníky. Jelikož hennu používám osobně, budu vám ráda jejím průvodcem a prozradím mé zkušenosti i tipy.  Pojďme na to.

Použití henny se určitě nemusíte bát. I když vím, že ze začátku má strach každý. Ano, i já jsem ho měla. Znala jsem do té doby jen konvenční barvy z drogerií, které jsem používala několik let. Brala jsem je jako jakousi jistotu, znám je a vím, co od nich čekat. Vím, že mi vždycky chytne barva na vlasy tak, jak chci. Vsugerovávala jsem si. I když to samozřejmě tak vždycky nebylo, určitě to znáte sami. Že občas odstín vypadal jinak, než jste chtěli. Nebo to nechytlo pořádně. Henny jsem se ale bála.

Proč jsem se henny bála?

Měla jsem strach, že henna nechytne vůbec nebo že chytne do zeleného nebo červeného odstínu, který nechci. Co když budu muset pak chodit v létě s čepicí na hlavě a lidé se na mne budou na ulici otáčet, co to má proboha na hlavě. Nevěděla jsem, jak se mi s ní bude vůbec pracovat. Co když s hennou bude špatná aplikace a bude všude na zemi a na zrcadle a na mne stékat nebo se drolit. Na internetu si totiž v článcích a hlavě diskusích přečtete hrůzostrašné scénáře jak z hororu pro Barbie. Co všechno se může stát, když vyzkoušíte hennu. Nebo henna útočí. Tak by se dal asi nazvat horor dívčího ražení, který by byl bestsellerem na stáncích knih. Všechny ty obavy ale můžete zmačkat a vyhodit do koše, protože se opravdu není čeho bát.

Co je to henna?

Lawsonia inermis (Hennovník bílý).

Henna je vlastně tropická rostlina z čeledi kyprojovitých, který dorůstá 2-6 metrů. Vypadá jako keřík se světle zelenými podlouhlými listy. Roste v tropech a subtropech v jižní Asii, Africe a Oceánii. Označení henna je dnes všeobecné pro všechny typy odstínů. Zevšednělo nám. Naši babičky ji ale znají jen pod jedním odstínem, který se kdysi prodával. Henna je v originálu jen jedna rostlina a to Lawsonia inermis (Hennovník bílý), která tvoří základní barvu henny do oranžova/mahagonova. Tato rostlinka je základem všech hennových odstínů, které jsou pak doplněné o další bylinky, díky kterým vytváří výsledný odstín. A také samozřejmě díky barvě vašich vlasů. Henna se používala již ve středověku jako barva na vlasy, ale i na kůži. Určitě jste někdy viděli tetování hennou, když jste byli na dovolené.

Proč se používá na barvení vlasů zrovna henna?

Henna obsahuje velké množství červených pigmentů. Ty se dobře váží s proteiny. Proto se používá na barvení vlasů, pokožky, ale i nehtů či vlny nebo hedvábí. Využívá se i šťáva z květů jako přísada do kosmetiky. Používá se ale i pro své regenerační a hojivé účinky. Zpevňuje vlasy, regeneruje pokožku vlasů, podporuje jejich růst, má antibakteriální účinky, ale i hojivé. Pomáhá při různých alergiích, ekzémech, lupech nebo mykózách kůže. Dokonce se v starověkém Egyptě používala jako afrodiziakum.

Jaký je rozdíl mezi hennou a konvenční barvou?

Konvenční barva způsobí to, že vlas jako by „praskne“/naruší jeho strukturu a barva se dostane dovnitř vlasu. Henna pracuje na bázi obalení vlasu barvou, která se postupem může lehce vymývat a ztrácet svou intenzitu nebo stejně jako u konvenčních barev vlasy odrůstají a je potřeba je dobarvovat od jejich kořínků. Oproti klasickým konvenčním barvám henna nenarušuje strukturu vlasu. Je jen na jeho povrchu, neproniká dovnitř, aby jej přebarvila a změnila jeho pigment. Díky tomu je šetrná.

Proč se henny nebát?

Jak jsme si řekli výše, má úžasné účinky na pokožku.  Mé kamarádce třeba pomohla na padání vlasů. Henna podporuje růst vlasů. Už po 2 barveních mi kamarádka hlásila, jak si vlasy začaly růst a všude raší malé vlásky. Já jsem měla s hennou stejnou zkušenost. A musím říci z mé vlastní zkušenosti, že nyní, když několik let používám pouze přírodní kosmetiku a barvím si vlasy jen hennou, mi dokonce přestaly vlasy tolik padat. Proč se henny ale nebát a jaké je barvení s ní vám prozradím níže.

Jaký je rozdíl v barvení s konvenční barvou a hennou aneb mé vlastní zkušenosti?

Teď něco z praktického soudku k barvení s hennou.  Konvenční barvu většinou smícháte 2 složky, které slijete k sobě, vezmete si rukavice a barvíte. Barva byla co si pamatuji taková tekutější, někdy i tekla. Zvlášť na krku. Nevýhody: mám hodně citlivou pokožku a mne vždycky konvenční barva pálila a co mi hodně vadilo byla její vůně nebo spíše zápach. Bez otevřeného okna to nešlo.

Barvení s hennou zkušenosti: Henna je nadrcená směs bylinek, které odsypete do nekovové misky. Já používám skleněnou, ale můžete i keramickou, porcelánovou, nebo dřevěnou, podle toho, co máte doma. Tady pozor, dáváte jen tolik množství, jak máte dlouhé vlasy. V tom se často chybuje. Zákaznice mají pocit, že 1 balení henny je na 1 barvení. Není tomu tak. Pokud máte dlouhé vlasy pod zadek, tak ano. Pokud máte polodlouhé vlasy, vystačí vám na 2 barvení. Pokud máte vlasy nad ramena, budete mít balení alespoň na 3 barvení.

Jak hennu připravit a namíchat

Prášek zalijete teplou vodou o určité teplotě, tu máte napsanou na krabičce, v návodu nebo u nás na stránkách produktu.  Já si vždycky ohřeji vodu v konvici, chvíli počkám a pak ji naliji do skleničky, vložím do ní teploměr a sleduji teplotu, kterou potřebuji. Pak přimícháváte k henně postupně vodu a mícháte zase nekovovou lžičkou. Až vznikne taková kašička nebo jogurt. Hennu pak aplikujete na mokré vlasy . Když jsem si barvila vlasy poprvé, špatně jsem si to přečetla a aplikovala jsem hennu na suché vlasy. Výsledek? Vůbec nechytla. Až ji máte všude ve vlasech, nasadíte si igelitovou čepici, která je součástí balení, nebo jakoukoliv jinou chcete a ještě vlasy zabalíte do ručníku, aby byly v teple. To je velmi důležité. Počkáte 45 minut až 2 hodinky ( z vlastní zkušenosti doporučuji spíše 2 hodiny) a je to. Poté vlasy smyjete vodou a umyjete si je přírodním šamponem (používat šampon bez silikonů, ty obalují vlas a henna by se tam nedostala). Doporučuji mít stranou nějaký starší ručník, protože si jej umažete, jako s klasickou barvou mi trvá 2 umytí, než vlasy nepouští barvu. Necháte vlasy proschnout jako běžným způsobem.

Na co si dát při míchání henny pozor?

Henna voní při aplikaci jako seno nebo sušený zelený čaj sencha. Nic neštípe, hlava nesvědí, nepálí. Necítíte vůni peroxidu ani dalších chemikálií. Můžete si ji barvit doma nebo venku. Když máte správnou hustotu henny, nikdy nic nekape ani se nedrolí. Pokud ji máte příliš hustou, tak můžete vodu postupně dolévat. Naopak, pokud je henna moc řídká, můžete si prášek dosypat. Další chyba bývá, že si lidé aplikují ještě horkou hennu na vlasy. Některé odstíny se zalévají vodou o teplotě o 90 °C. To neznamená, že si takhle horkou hennu máte dávat na vlasy. Nechte ji lehce zchladnout a poté aplikujte. Teplotu henny můžete udržovat např. vložením misky do umyvadla s teplou vodou. Henna je o hraní a fantazii. Je to jako když doma vaříte a pokud vás to baví, můžete zkoušet a testovat a příště si tam přikápnout trošku oleje nebo bylinky, které zase vytáhnou jiný odstín barvy. Ale to si řekneme až příště.

Barvení s hennou fotografie před a po

Můj včerejší experiment v míchání 2 barev odstínů Copper podíl 60% a Light Brown podíl 40% od Voono. Zvolila jsem si teplotu 70 stupňů. Jelikož Light Brown má mít 50 a Copper 60-90, zvolila jsem střed. Jak to dopadlo se můžete podívat sami.
Ukázka odstínu Dark brown od české značky Voono. Moc děkujeme naší zákazníci @lecivasilamineralu za fotografii a ukázku barvení.
Naše kamarádka Tereza nám poslala fotografie před a po barvení s použitím odstínu Světlá blond od Khadi, která ji hodila takový medový nádech do vlasů. Jak vidíte, nemusíte se bát, že by vlasy zezelenaly nebo byly oranžové či červené, jak se nás často ptáte.
Nádherná barva chytla naší zákaznici při barvení s Voono odstín Light brown. Nechala působit hodinku na šedé vlasy ve vrchní části hlavy. Moc děkujeme za krásné fotografie a možnost sdílet zkušenosti dál @lecivasilamineralu. Mamce to moc sluší. 😉
Moc děkujeme naší zákaznici Lence, které nám poslala výsledek svého barvení. Použila barvičku Khadi rostlinná barva na vlasy HENNA & AMLA & JATROPHA (jantarově červená).

A  co vy? Používáte hennu už dlouho nebo se chystáte na první barvení? Jaké s ní máte zkušenosti? Máte nějaké tipy na její používání? Budeme rádi za komentáře a sdílení zkušeností, které pomohou zase druhým. Moc děkujeme.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 05. 07. 2018
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Zdeňka

    Henna mi vyhovuje, je super a žádný kysličník ani oxidant.

  • Eva

    Hennu používám už dlouho a se vším, co jste napsala, víceméně souhlasím, jen tedy musím oponovat s tím, že henna chytá i na suché vlasy. Zkusila jsem to potom, co mi svou zkušenost vyprávěla kamarádka, a jí i mě chytla barva bezvadně, stejně jako vždycky. Takže ani v tom já osobně nevidím problém. 🤷‍♀️

  • Jana

    Henu jsem použila poprvé ,dala jsem si tmavou blond a vyšla mi z toho tmavá popelavá ,nechala jsem to dlouho,kdo má zkušenosti poradte, chtěla bych světlejší ,střední blond
    děkuji za odpověd

    1. Dobrý den,

      děkujeme za dotaz a posíláme odpověď přímo od Hanky:

      Tmavost bude souviset s prodlouženou dobou působení, předpokládám, že paní dala barvu déle než nad limit 1 hodiny, což právě u odstínu Tmavá blond se odráží do zintenzivnění tmavosti.

      Moc v tomto poradit nejde. Jen vlasy častěji mýt a podpořit tím ztrátu intenzity a tedy i tmavosti obarvení. Pokud do této doby nebyly vlasy barvené rostlinnou barvou, tak šance je na ztrátu intenzity a obarvení je velmi slibná. Ve vlasech je v tom případě totiž zatím jen jedna vrstva rostlinných pigmentů, která nemá za podklad jiné rostlinné pigmenty z předchozích barvení, které by fixovaly stabilitu toho nynějšího obarvení.
      Takže spíše jen vlasy umývat a čekat. A z dalších odstínů volit tedy ostatní Khadi blond. Všecičky z nich jsou jiné oproti odstínu Tmavá blond – světlé. To pouze Tmavá blond se vymyká, je chladná a v dosti tmavých tónech, zejm. pokud by se prodloužila doba působení. I třeba Střední blond je oproti Tmavé blond úplně jiná, z jiné barevné kategorie, světlejší.

      Omlouvám se, že nemám jinou radu, ve smyslu nějakého razantního zesvětlení.

      Přeji pěkný den a zůstávám Vám k dispozici.

      Hanka