Chraňte se: Sluneční záření může spustit tvorbu oparů

Léto je rizikové období pro vznik oparů. Právě ty jsou jedním z nejrozšířenějších nakažlivých onemocnění (způsobené virem Herpees simplex virus tzv. HSV).  Mohou se z člověka na člověka přenést přímým kontaktem s nakaženým člověkem, ale i nepřímo použitím stejného nádobí či ručníku. Jakmile jednou tento virus získáte, pak už se ho do konce života nezbavíte (je uložen v nervových gangliích). Nejčastěji vás potká již v brzkých dětských letech. V průběhu let se jejich vznik vrací a zaniká na základě hned několika spouštěčů.

Uzdravit opar může trvat až 10 dní

Vznik oparu vám spustí nadměrný stres, oslabený imunitní systém či výskyt na slunci. Ani jednomu spouštěči se v průběhu života asi nikdo z nás nevyhne. Vznik oparu má hned několik fází. Nejprve ucítíte nepříjemný tlak a svědění. To je teprve ale začátek. Druhý den se vám už objeví pálivé, svědivé puchýřky, které mohou i bolet. Trvá i několik dní, než puchýřek praskne a pomalu začne zevnitř vysychat. V té době je nejvíce infekční pro další osoby, se kterými jste ve styku. Poté už vás čeká jen strup a dohojení puchýřku. Tento proces trvá 7-10 dní.
shutterstock_233707465

Jak urychlit hojení oparů?

Když opar propukne …

Existuje několik praktických rad, jak se oparům pokud možno vyvarovat, či jak urychlit jejich hojení. Pokud se chcete oparu vyvarovat, dbejte na pravidelnou hygienu. Myjte si pravidelně ruce a nepoužívejte společné nádobí, ze kterého právě konzumujete s někým jiným. Pokud vyrážíte ven na slunce, nezapomínejte si (kromě obličeje) přetřít i rty hydratačním krémem či balzámem na rty s UV faktorem min. SPF 15. Budete tak chránit rty před jedním ze spouštěčů a tím je právě sluneční záření.

Jak urychlit hojení, když se objeví opar?

Pokud vás již opar postihl, nikdy ho nemačkejte, nebo nepropichujte. Mohli byste si tak způsobit mimo oparu i bakteriální infekci, která je velmi nepříjemná. Vyvarujte se přímému kontaktu pusou s dalšími osobami, se kterými nesdílejte ani osobní věci. Nezapomínejte si ihned vyměnit zubní kartáček, ve kterém bakterie přežívají a mohou vám způsobit následně další opary. Vyhnout byste se měli i potravinám, které mohou opar ještě více dráždit – jsou jimi sladké a kyselé nápoje a jídla.
Pokud chcete zastavit tvorbu oparu, zmírnit bolest a urychlit jeho hojení, bude vám k tomu stačit obyčejný led. Můžete s ním ledovat místo oparu. Bude vám k tomu stačit igelitový sáček, do kterého dáte kostky ledu. Podobný obklad si můžete vytvořit s obyčejným mlékem, které nakapete na vatový tamponek a ten přiložíte na opar. Mléko pomůže k urychlení hojen ranky.

Co z přírodní kosmetiky pomáhá na opary?

Vyzkoušejte na opary Bio Havlíkův přírodní zázrak z Havlíkovy apoteky. Právě ten pomáhá až 2 krát rychleji uzdravit opary. Je to všestranná mastička, která pomáhá i na suchá a popraskaná místa. Má široké využití pro celou rodinu. Přečtěte si více o produktu.
havlikuv zazrak ceny
 
 

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 26. 08. 2016
* Povinné položky

Zanechte komentář