Ekologicky šetrný pečící papír a jiné vychytávky do kuchyně od If You Care

Je to už více než půl roku, co jsme nabídku na NuSpring.cz poměrně rozšířili o sortiment zdravých a bio potravin. Asi vás nepřekvapí, že se to viditelně projevilo v našich kuchyních😊. Pokud hledáte inspiraci, doporučuji mrknout na náš nový Instagram plný inspirativních receptů nuspring.cz_biopotraviny. Značku pečících doplňků a jiných vychytávek do kuchyně If You Care jsme měly v oblibě již dříve, ale vlastně jsme jí doposud nedali prostor vyniknout. V rámci doplnění zásob před vánočním pečením jsem se zásobila nejoblíbenějšími produkty, které vám níže představím.

Proč If You Care?

Název značky jednoduše vystihuje celou filozofii tohoto výrobce – pokud vám záleží…doplňte si sami dle svého – na naší planetě, životním prostředí nebo třeba vašem vlastním zdraví. Oproti konvenčním výrobcům dbá If You Care o to, aby celý proces výroby oblíbených produktů do domácnosti zanechal co nejmenší enviromentální i sociální dopad. V praxi to znamená neustálou práci na vývoji produktů za použití nejnovějších technologií, pečlivý výběr vstupních surovin, výroba s minimální spotřebou energie i zdrojů a také ekologické balení a logistika. To, že If You Care odvádí skvělou práci dokládá řada národních i mezinárodních certifikací, které produkty obdržely. Patří mezi ně mimo jiné EU Ecolabel, USDA, SCS Certified Recycled Content ad.

Estonský skořicový Kringel a IF YOU CARE Pergamenový nebělený pečící papír role (19,8 m x 33 cm) za 99 Kč

Kompostovatelný, certifikovaný Pečící papír If You Care

Pečící papír je jednoznačným bestsellerem číslo jedna. Tato vychytávka zejména nám pekařkám značně ulehčuje život. If You Care vyrábí pouze nebělený pečící papír, který je zcela bez obsahu chlóru (na obalu označeno zkratkou TCF = Totally Chlorine Free). Právě proces bělení pečícího papíru má negativní dopad na životní prostředí. Nejčastěji užívanou sloučeninou pro bělení je chlordioxid, který se při procesu uvolňuje do vodních zdrojů. Studie prokázaly, že oxid chloričitý negativně ovlivňuje funkci reprodukčního a imunitního systému a je také příčinou několika druhů rakovin.

Jednotlivé listy pečícího papíru jsou pohodlné a připraveny do akce kdykoliv si vzpomenete, IF YOU CARE – Pergamenový pečící papír 24 ks za 75 Kč

Tento pečící papír je dostatečně pevný a často jej používáme vícekrát. Pokud srovnám s konvenčními pečícími papíry, je tento od If You Care o něco pevnější a odolnější – např. při pečení chleba, kdy je papír vystaven maximálním teplotám v troubě 250-280°C mi vydrží jeden kousek pečícího papíru na 4-5 použití, zatímco konvenční maximálně na 2x. V nabídce máme od If You Care pečící papír v roli, který si můžete nastříhat dle svých potřeb nebo 24 ks jednotlivých listů pečícího papíru, které sedí tak akorát na velikost plechu.

100% Recyklovaná hliníková fólie ušetří až 95% energie

Výroba nové hliníkové fólie je náročná jak na suroviny, tak na energie. Hlavní složkou je Bauxit – nerost, který se těží obvykle v tropických a subtropických oblastech. Mluvíme-li o úspoře 95% energie při výrobě recyklované hliníkové fólie, nepočítáme dopady, které má transport Bauxitu z dalekých oblastí.

Pro ještě lepší představu uvádí výrobce, že výrobou 1kg 100% recyklované hliníkové fólie ušetří:

  • 8kg Bauxitu
  • 4kg chemie
  • 14 000 wattů elektřiny
Hliníková fólie nebo alobal má své místo v každé kuchyni. Nejen na grilování oceníte If you Care Extra silná recyklovaná hliníková fólie 7 m za 89 Kč

Vybírat můžete mezi klasickým, měkkým alobalem nebo extra silnou hliníkovou fólií, která je silnější a širší, ideální na grilování a pečení v troubě.

Nebělené pečící košíčky If You Care

A sladká tečka na závěr. Pečící košíčky z neběleného pečícího papíru bez obsahu chlóru. Muffiny, košíčky, cupcakes, kuličky, hrudky a cokoliv na co si ještě vzpomenete v nich vypadají k nakousnutí a vy se nemusíte tolik trápit při mytí formy. Vybírat můžete mezi většími košíčky, které jsou ideální právě na muffiny nebo mini košíčky pro menší zákusky a kuličky.

Na závěr se podělím o snadný recept na zdravější čokoládové bezlepkové košíčky, kterými jsem vždy zabodovala i u dětí a letos je rozhodně zařadím i mezi vánoční cukroví😉

Čokoládové bezlepkové košíčky

Na těsto:

  • 40 g kokosu
  • 50 g pohankové mouky
  • 20 g kokosové mouky (příp. nahraďte jinou hladkou (bezlepkovou) moukou)
  • 10 g kakaa
  • 60 g kokosového tuku
  • 120 g datlové pasty (můžete nahradit 80 g medu, datlového nebo agávového sirupu)

Na náplň:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 50 g oblíbených ořechů (já použila lískové)
  • 60 g kandovaného nebo sušeného ovoce
  • a trochu kokosu na dozdobení…

Postup je snadný, všechny suroviny na těsto zpracujte v těsto. Pokud použijete datlovou pastu, snadněji se s ní pracuje při nahřátí. Těsto zabalte a nechte v lednici přibližně 2 hodinky odpočívat.

Následně si vždy odlomte kousek těsta a v rukou ho zahřejte – kokosový tuk se rychle rozpouští, a i když je těsto zpočátku tuhé, po prohřátí kuličku snadno napasujete na dno košíčku. Množství těsta mi vyšlo přesně na 20 mini košíčků. Košíčky pečte ve vyhřáté troubě na 200°C asi 8 min.

Během pečení můžete začít s přípravou náplně. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s nahrubo nasekanými ořechy a ovocem. Nic víc není třeba. Vychladlé košíčky naplňte připravenou náplní, posypte kokosem, nechte ztuhnout v lednici a s chutí servírujte 😊

Čokoládové bezlepkové košíčky v mini pečících košíčcích If You Care
Autorem příspěvku je Veronika
Publikováno 26. 11. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář