Jak na skvrny, rez, připáleniny či vodní kámen bez chemie? Pomohou citrony i ocet.

Podzim bývá časem smýčení, šůrování a generálních úklidů. My vám zde přinášíme tipy, jak snadno, levně a bez chemie zlikvidovat časté nevzhledné potíže v domácnosti. Zvolit můžete šetrnou ekologickou drogerii, ale často vám postačí i to, co najdete doma ve skříňce.

Vodní kámen

Pokud máte doma tvrdou vodu, jistě víte, jak dokáže vodní kámen potrápit nejen na vodovodních bateriích, ale i v pračce, konvici nebo toaletní míse. Nevěšte však hlavu vodního kamene se můžete zbavit snadno a bez chemie.

Nám se na odstranění vodního kamene nejlépe osvědčil Citronový gel na vodní kámen od Tierra Verde. Výborně funguje na zanesené vodní baterie i keramiku.

Citronový gel si umí s vodním kamenem bleskově poradit
Nyní rozdáváme vzorky 250 ml Citronového gelu na vodní kámen ZDARMA k nákupu jakéhokoliv produktu od Tierra Verde. Více info.

Pokud si však chcete sáhnout raději do svých domácích zásob, můžeme doporučit i 2 přírodní pomocníky. Prvním je ocet, který určitě máte všichni v kuchyni. Pokud vám však vadí jeho charakteristická vůně, zvolte kyselinu citronovou. Obě varianty patří mezi ty nejekologičtější a také jsou velice cenově přístupné. A jak na to?

Vodní kámen se dá odstranit i šetrně s ekologickou drogerií, octem nebo kyselinou citronovou

Rychlovarná konvice

V konvici svařte vodu s deci octa nebo s jednou lžící kyseliny citronové. Poté doporučujeme nechat takto připravenou vodu v konvici stát několik hodin, klidně i přes noc. Pak několikrát propláchněte a ještě jednou v ní převařte vodu, kterou vylijte. Poté už si můžete klidně zase uvařit čaj. Pokud jeden proces s octem či kyselinou citronovou nezabere 100% na poprvé, opakujte postup ještě jednou.

Záchodová mísa

Nalijte ocet do toaletní mísy a nechte působit přes noc. Nebojte se přidat větší množství, klidně můžete dát i litr. Ráno toaletu vydrhněte štětkou a spláchněte. Jako prevenci vodního kamene můžete občas nalít trochu octa přímo do splachovací nádržky.

S kyselinou citronovou je postup úplně totožný. Možná jen při čištění štětkou budete muset vynaložit trochu větší tlak.  Pokud je toaletní mísa hodně zanesená kamenem, zkuste proces opakovat ještě jednou.

Vodovodní baterie a sprchové kouty

Na nevzhledné bílé stopy na kohoutcích a umyvadlech se nám nejvíce osvědčil koktejl z octa a citronové šťávy. Nebo octa a eko přípravku na nádobí.  Pak už stač povrch umýt houbičkou.

Jako prevence tvorby vodního kamene v pračce, doporučujeme používat při praní změkčovač vody.

Nejen, že vám pomůže prodloužit životnost vaší pračky, ale zároveň přispěje k čistějšímu prádlu. Pokud si nejste jisti, jak tvrdou vodu doma máte, zkuste si minutový test s páskem za 30 Kč od Tierra Verde.

Tvrdost vody si můžete změřit doma během jedné minuty

Rez

Za rez v domácnosti může velmi často rovněž tvrdá voda. Zejména ta bohatá na železo. Skvrny od rzi se mnohdy vyskytují na porcelánovém, litinovém či smaltovém dřezu.

Rez se nejčastěji objevuje na kuchyňských dřezech

Naštěstí jdou však poměrně snadno odstranit. Postačí vám všestranný pomocník – jedlá soda. Stačí ji nasypat na rezavou skvrnu a poté vyčistit navlhčeným kartáčkem. Ideálně nějakým s jemnými drobnými štětinkami, třeba starým zubním kartáčkem. Použít můžete také směs z citronové šťávy a vinného kamene. Pokud máte větší důvěru k již hotovým přípravkům z ekologické drogerie, na rez můžeme jednoznačně doporučit opět Citronový gel od Tierra Verde nebo Odstraňovač vodního kamene Ecover.

Připáleniny

Připálené hrnce, pánve i rošty v troubě dokáže dobře vyčistit rovněž miska jedlé sody se stejným poměrem citronové šťávy. Touto pastou a s pomocí houbičky jde pak připálenina snadno dolů. Co nám ovšem zabírá ještě lépe, a to bez drhnutí či škrábní, je Puer (pekarbonát sodný). Do připáleného hrnce nasypte 1 až 2 lžíce prášku Puer a zalijte horkou vodou. A pak jen chvíli vyčkejte. Puer si totiž umí s připáleninou poradit zcela sám. Seženete ho rovněž od známé značky české ekodrogerie Tierra Verde.

S práškem Puer zmizí i silné připáleniny během chvíle

Zdánlivě nevypratelné skvrny na textiliích

Zaprané skvrny. Možná už jste to s nimi vzdali, ale věřte, že s ekologickou drogerií budou vaše dosud zašedlé utěrky, na kterých se podepsaly zbytky nejrůznějších potravin, jako nové. Zde je výčet produktů, které máme na skvrny vyzkoušené.

Žlučové mýdlo

O tomto zázraku už jste asi něco zaslechli. Nejedná se sice o nic pro vegany (kvůli obsahu volské žluči), ale za to účinky jsou opravdu vynikající. Se žlučovým mýdlem za pár korun dokážete navždy odstranit skvrny od mastnoty, ovoce, potu, krve, trávy… Je vhodné i na látkové pleny a látkové vložky. Na bílé i barevné prádlo. A použití je opravdu snadné. Tkaninu se skvrnou navlhčete vlažnou vodou. Ne horkou, ta totiž žluč rozkládá a mýdlo se tak stává nefunkčním. Skvrnu potřete mýdlem a promněte. Pokud jsou skvrny již starší a zaschlé, nechte žlučové mýdlo působit klidně několik hodin. Poté textilii vyperte klasicky v pračce. Věřte, že skvrna bude ta tam. Pakliže je však vysoce odolná, opakujte proces. Některé fleky se ztrácejí postupně a úplně zmizí třeba až po třetím praní.

Žlučové mýdlo Tierra Verde si poradí i se starými zapranými skvrnami

Olivové mýdlo na skvrny (pro vegany)

Jelikož žlučovým mýdlem jistě vegany nepotěšíme, máme pro ně skvělou alternativu. Olivové mýdlo možná není tak účinné jako to žlučové, ale i tak se nám s ním většinu skvrn podařilo odstranit. Toto mýdlo je vyrobené ze 100% olivového oleje a z citronového extraktu, který má přirozeně bělicí účinek. Poradí si s obvyklými organickými skvrnami – s mastnotou, se skvrnami od potu, ovoce a zeleniny, krve trávy, hlíny i červeného vína. Můžete ho použít i na vlnu a hedvábí. Použití je stejné jako u žlučového mýdla. Navlhčíme skvrnu, naneseme mýdlo a jemně promneme. Nechte působit alespoň 15 minut a poté vyperte.

Přečtěte si i podrobný návod, jak na flekaté utěrky a hadry.

Olivové mýdlo na skvrny je veganskou alternativou žlučového mýdla

Autorem příspěvku je Romana
Publikováno 20. 10. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář