Které vitamíny v přírodní kosmetice potřebuje vaše pleť, aby byla šťastná a pevná?

Všichni touží po krásné a pevné pokožce. A proto je důležité si zjistit, jak působí vitamíny, obsažené ve vašich kosmetických produktech. Víte to? Díky tomu, že se vyznáte v tom, jak působí na vaši pokožku si budete moci vybrat ty nejlepší pěstidla, která nejen vyživí vaši pokožku, ale zároveň ji ochrání před působením oxidačního stresu a předčasným stárnutím.

Vitamín E

Silný antioxidant s výborným anti-agingovým potenciálem. Vitamín E je stálicí všech výživných produktů, které mají za cíl chránit buňky pokožky před působením volných radikálů, způsobujících projevy předčasného stárnutí kůže. V kosmetice jej najdete také pod názvem tokoferol. Jako součást přírodních produktů a potravinových doplňků je extrahován z rostlinných olejů nebo másel, v nichž hraje roli ochrany před žluknutím. Vitamín E je doporučován hlavně pro suchou a zralou pleť a bývá součástí opalovacích přípravků a produktů po slunění. Napomáhá udržovat pružnou a hydratovanou pokožku, posiluje její přirozený hydrolipidový profil.

Vitamín A

Vitamín A v je základní vitamín, který potřebuje vaše pokožka k tomu, aby byla krásná, vláčná a bez vrásek. Má silné antioxidační působení. V pleťové péči jej najdete buď ve formě syntetického retinolu, případně z rostlin extrahované alternativy bakuchiolu. Bakuchiol je, na rozdíl od retinolu vhodný pro těhotné ženy a je dobře snášen pokožkou. U retinolu se diskutuje o jeho možné kožní dráždivosti u citlivé pokožky. Obě látky podporují stimulaci tvorby kožního kolagenu a snižují výskyt jemných linek a vrásek. Vitamín A napomáhá hojit aknózní ložiska v pokožce a zároveň je používaný jako ingredience proti projevům hyperpigmentace a léčbu nesrovnalostí v tónu pokožky. Využívá se i pro snížení viditelnosti kožních jizev a strií. Je vhodný také při psoriáze.

Vitamín A snížuje viditelnost strií a jizev.

Vitamín C

Vitamín C je výjimečný proti předčasnému stárnutí pleti. Silný antioxidant, který funguje jako prekurzor tvorby kožního kolagenu. Chrání buňky před poškozením volnými radikály a vyrovnává strukturu pleti. Přidává se také do zesvětlující a rozjasňující pleťové péče, nejen do anti-agingových výrobků, protože podporuje sjednocení tónu pokožky. Snižuje potíže s výskytem aknózních ložisek. Napomáhá získat krásnou, zdravou a zářivou pleť. Jednou z vitamínových bomb, která zaručeně podpoří krásu a pevnost vaší pleti tím, že ji nakrmí vitamínem C je třeba Kvitok Vitamín C pleťové sérum. Můžete ho používat nejen jako součást péči o pleť ale také na jizvy a strie.

Vitamín C napomáhá předčasnému stárnutí pokožky.

Vitamín B

Provitamin B5, známý také jako panthenol se používá jako složka, která podporuje krásu pleti i vlasů. Má výborné regenerační a zklidňující schopnosti. Stimuluje přirozené množení nových kožních buněk, brání suchosti pokožky a ztrátě vody z ní, napomáhá zachovat měkkost a poddajnost. Je vhodný i pro velmi citlivou pleť, pleť s nedokonalostmi. Najdete ho hlavně v pleťových vodách pro citlivou pleť, produktech pro zklidnění pokožky hlavy, krémech na nohy nebo kosmetice po opalování či depilaci. V šamponech, vlasových sérech a kondicionérech hraje roli posilující a ochranné složky, dodává lesk a snižuje maštění. Napomáhá lepšímu růstu vlasů a sceluje jeho poškození.

Vitamín B5 najdete v tělové i vlasové kosmetice.
Vitamín B3 zesvětlí pigmentové skvrny.

Vitamín B3 neboli niacimid je velkým pomocníkem na mnoho kožních problémů a nedokonalostí pleti. Má protizánětlivé účinky, proto je velkým pomocníkem na pupínky a akné. Zklidní zarudlou nebo pálící pokožku. Vitamín B3 se často přidává do anti-age kosmetiky. Podporuje přirozenou funkci kožní bariéry, takže si poradí i se stárnoucí kůží. Pomáhá zesvětlit pigmentové skvrny a flíčky.

Koenzym Q10

Oblíbený koenzym Q10 je složka, kterou najdete ve více druzích kosmetických produktů. Hlavně v anti-agingových krémech, mlékách po opalování a tělových mlékách. Jedná se o silný antioxidant, který aktivně působí proti známkám předčasného stárnutí, zapříčiněných v důsledku působení oxidačního stresu. Koenzym Q10 zabraňuje oxidaci kožních lipidů a bojuje proti degradaci kožního kolagenu, snižuje viditelnost vrásek a jemných linek. Napomáhá obnově lipidové bariéry. V kosmetických produktech ho najdete v hojném zastoupení spolu s vitamínem E, dalším velmi silným antioxidantem, s kterým působí ve vzájemné synergii s výbornými výsledky.

Koenzym Q10 působí proti předčasném stárnutí pleti.

Vitamín K

Tento vitamín se používá hlavně k podpoření dobrého hojení poškozené pokožky po chirurgických nebo kosmetických zákrocích. Obsahují ho také třeba oční krémy a anti-agingové produkty. Studie zkoumají jeho schopnost snižovat viditelnost tmavých kruhů pod očima a zlepšení elasticity pokožky. Vitamín K, užívaný vnitřně napomáhá zlepšení stavu kostí, paměťových funkcí a snižuje známky předčasného stárnutí organismu. Je důležitý pro dobrou srážlivost krve, takže může hrát roli také v kosmetice, která je určená pro specifické potíže pokožky jako je růžovka nebo rozšířené žilky v obličeji či dekoltu.

* Povinné položky

Zanechte komentář