Květová voda osvěží pleť a je vhodná také do kuchyně

Hydroláty neboli květinové vody mají své neotřesitelné místo na kosmetických poličkách. Osvěží, léčí a svoje místo si dobývají i na poli kuchyňském. Navíc jsou bezpečné pro použití pro malé děti, těhotné ženy i seniory. Spoléhat na jejich jemnou a účinnou sílu se vyplatí nejen v létě.

Hydratujte pokožku s květovými vodami

Pleť i vlasy jsou v létě vystavovány vysokým teplotám. Proto je potřeba pomoct jejich hydrataci a zároveň jim dopřát jemnou výživu. Hydroláty neboli květové vody jsou vedlejším, přesto velmi cenným produktem destilace esenciálních olejů. Vyrábí se destilací vodní párou dané části siličnaté rostliny. Destilací se oddělí látky rozpustné v tucích a látky, které jsou rozpustné ve vodě. Obsahují 1% ve vodě rozpustných aromatických molekul. To z nich dělá bezpečný aromaterapeutický prostředek. Oceníte je jako každodenní krok pleťové i vlasové tonizace.

Květové vody od Nobilis Tilia jsou v bio kvalitě.

Květové vody jsou ideální jako přísada do domácích pleťových i vlasových masek. Rozumí si se všemi typy pokožky včetně citlivé. Můžete je přidat do vany a použít pro ošetření dětské pokožky při přebalování. Pomohou s hojením, hezky provoní kůži miminka a podpoří jeho dobré rozpoložení. Hydroláty jsou skvělé také při různých dětských úzkostech a pro uvolnění nahromaděného stresu u dospělých. Krásně voní, takže je snesou i ti, kteří dávají přednost velmi jemným parfemacím a jsou pocitově příjemné. Pro více osvěžující pocit je můžete nechat vychladit v ledničce.

Hydroláty na malé štípnutí i oteklé oči

Mít doma květové vody se opravdu vyplatí. Pomohou ošetřit oteklé oči i hmyzí štípnutí. Jsou výbornými pomocníky, obzvlášť u dětí nebo těhotných žen. Heřmánkový nebo levandulový hydrolát skvěle zahojí malé ranky a zároveň se s nimi nemusíte bát toho, že byste ublížili svému drobečkovi. Prostě pokud máte malé děti, určitě mějte po ruce heřmánkový, růžový a levandulový hydrolát. Skvělý heřmánkový hydrolát pomůže ošetřit také zčervenalou kůži, pokud to přeženete se sluněním.  Pro ošetření ran nebo na oteklé oči používejte hydroláty, které nejsou ničím konzervované a mají ve složení pouze název rostliny. Třeba Rosa Damascena (Růže Damašská).

Hydroláty Kvitok jsou dostupné v menším i větším balení.

Květová voda se hodí i do dezertu či nápoje

Díky výborné chuti můžete používat některé nekozervované hydroláty také v kuchyni. Přidávají se do domácích dezertů, dortů, zmrzlin nebo ledových tříští. Zkuste přidat levandulovou květovou vodu do citronových madlenek, lívanců nebo sušenek. Skvěle se hodí také do nealkoholických nápojů. V nealkoholickém mojitu si můžete dopřát mátový hydrolát, zkuste ho přidat i do citrusové limonády. Růžový hydrolát nebo neroli přidejte do osvěžujících nápojů z bobulovin. Mátová i meduňková voda se také hodí pro zpestření do chutných ledových kostek.

Nekonzervované květové vody jdou použít i při vaření a pečení.

Vybrat si konzervovaný nebo nekonzerovaný hydrolát?

Kupujete-li hydroláty, je potřeba se rozhodnout, zda sáhnete po tom bez konzervantů nebo konzervovaném. Pokud je chcete používat vnitřně, vždy vyhledávejte nekonzervované, u nás v nabídce máme ty od Purity Vision, Kvitok nebo Almara Soap. Musíte ale počítat s tím, že jsou poměrně choulostivé na skladování, je nutné je uchovávat v ledničce, kde vydrží bez úhony půl roku po otevření. Pokud je nechcete uchovávat v chladu, dejte přednost menším balením a myslete na to, že je musíte nejdéle do dvou měsíců po otevření spotřebovat. Konzervované hydroláty používejte pro ošetření pleti a vlasů, tam další látky ve složení (jako třeba glycerin) nevadí. 

* Povinné položky

Zanechte komentář