Má detox smysl? Aneb jak nastartovat své tělo i mysl.

Detox! Toto slůvko je zejména po Vánocích skloňováno snad ve všech médiích. Ale má takový detox vůbec smysl? K čemu je dobrý?

Někdo si pod pojmem detox představí několikadenní popíjení zeleninových a ovocných šťáv, někdo drží přísný půst a jiný zas ve své stravě výrazně omezí sacharidy nebo nasadí nejrůznější „zázračné“ pilulky. Co je tedy správně? Troufneme si říci, že ani jedno.

Náš organismus je samočisticí, ale někdy potřebuje pošťouchnout

Naše tělo není hloupé, má samočistící schopnost. Orgány jako jsou ledviny, játra a slezina nám pomáhají filtrovat krev a rozhodují o tom, co si v těle ponechají a čeho se zbaví. Lymfatický systém zase odvádí z těla chemické látky, v podstatě omývá tělesné orgány a očišťuje vnitřní tkáně. Takto můžeme pokračovat dál a dál. Každý orgán v našem těle má svou opodstatněnou funkci, která nám pomáhá udržet se ve zdraví.

Takže jak je to s tím detoxem?

Pokud jste si dali jako novoroční předsevzetí zdravěji jíst, sportovat, zhubnout nebo jednoduše přejít na zdravější styl, má smysl na to své tělo připravit. Nastartujte ho. Dejte mu ten správný impuls pro usnadnění vaší cesty za zdravějším způsobem života. Však ono vám to rádo usnadní.

V tomto případě má určitě smysl k zahájení zdravějšího režimu přidat i nějakou tu podporu. A jelikož od nás v NuSpringu nemůžete čekat žádné propagování extrémních diet či chemických „podpůrných“ látek, zde jsou tipy na to, jak nastartovat svůj metabolismus a prospět svému tělesnému i duševnímu zdraví přírodní cestou.

Čaje a byliny

Sílu a příznivé účinky bylinek zde asi není třeba obhajovat. Jsou vyzkoušené již celá staletí. Začněte svou očistu právě bylinkami. Nemusíte mít zrovna za sousedku babku kořenářku, abyste jim porozuměli. My vám s tím poradíme.

Pro vyloučení škodlivých látek a očistu organismu je ideální kopřiva, pampeliška, přeslička. Metabolismus pro hubnutí zase podpoří smetanka a lékořice.

Nastartujte svůj organismus s Detoxikačním čajem od Nobilis Tilia. Skládá se ze zmíněných bylinek, které pocházejí pouze z lokálních luk a zahrádek. Čaj posiluje  obranyschopnost, detoxikuje, navrací vitalitu a navíc skvěle chutná. Doporučuje se pít po dobu 6 týdnů, 1x až 2x denně.

Detoxikační čaj Nobilis Tilia

Od Nobilis Tilia doporučujeme i čaj Vlčihorská zahrádka. Kromě podpory vylučování škodlivých látek z těla skvěle poslouží i jako prevence nachlazení díky šípku. Jeřáb a měsíček zase podporují trávení. Všechny bylinky pocházejí přímo z Vlčí Hory, kde oblíbený výrobce 100% čisté přírodní kosmetiky a olejů Nobilis Tilia sídlí.

Bylinky v tobolkách a kapkách

Rádi byste nastartovali detoxikaci těla, ale na popíjení čajů vás moc neužije? Nevadí. Na své si přijdou i příznivci polykání pilulek či užívání koncentrátů ve formě kapek. Česká značka Pravájá vyvinula komplex vitamínů, hořčíku, zinku a jódu, který vám dodá energii, vitalitu a sníží únavu, kterou mnohdy zajídáme.

Kapsle Energie celkově podpoří váš imunitní systém. Jód pomáhá správné činnosti štítné žlázy. Chrom udržuje optimální hladinu glukózy v krvi a zamezuje tak nájezdům na sladké.

Všechny přírodní produkty Pravájá pocházejí od Zdenky, která studovala na Britské akademické instituci optimální výživy v Anglii roční kurz výživové terapie. Snaží se najít pro tělo optimální rovnováhu zdravé stravy, pohybu a vitamínů, které pomáhají k celkovému zdraví a spokojenosti sami se sebou.

Pravájá - detox

O Elixiru od slovenské značky MALINNA už jste u nás jistě slyšeli. Jedná se o jeden z našich nejprodávanějších produktů a to právem. Tento koncentrát bylinných výluhů a organických olejů působí skvěle na zvýšení imunity, přispívá k vylučování toxinů, těžkých kovů a odpadních látek. Dodává energii, zabraňuje množení mikroorganismů a bakterií. Má výborný vliv na trávicí systém, udržuje normální hladinu cukru v krvi, takže i potlačuje zvýšené chutě na sladké. Je to prostě náš zázračný elixír, na který nedáme dopustit.

Cena je poněkud vyšší, ale stačí si dát jen pár kapek denně a věřte, že do dvou týdnů již na sobě pocítíte příval energie i lepší trávení.

Zakoupit ho můžete i ve výhodném balení po třech

Malinna Elixir Mint

Mocný pomocník kokosový olej

Bio kokosový olejV kuchyni ho má skoro každý. Děláte si z něj masky na vlasy nebo s ním promašťujete suchou pokožku. Řeč není o ničem jiném, než je kokosový olej. Ale víte, že právě kokosový olej je výborný pomocník při detoxikaci těla i při hubnutí.

Obsahuje velké množství antioxidantů, je protizánětlivý, ničí kvasinky, viry i bakterie a dá se považovat za přírodní antibiotikum.

A jak je to s těmi kilogramy? Ano, kokosový olej opravdu pomáhá hubnout. Za vše mohou tzv. MCT tuky. Jsou tou mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci. Lidské tělo si je neukládá ve formě tuku, ale dopraví je přímo do jater, kde se změní na energii. To má za následek zrychlení metabolismu a redukci tělesné hmotnosti. Každodenní konzumace lžíce kokosového oleje údajně dokáže snížit pocit hladu a pomáhá stabilizovat cukr v krvi, takže omezuje chutě na sladké.

Ale pozor. Není kokosák jako kokosák. Má-li být kokosový olej vašemu tělu prospěšný,  je potřeba, aby byl lisovaný za studena a ideálně v bio kvalitě, protože jedině tak si zachová zdraví prospěšné vlastnosti. Na našem e-shopu si můžete vybrat hned z několika kokosových olejů ZDE.

Detoxikační kúra  z kokosového oleje: Nechte si v ústech, co nejdéle rozpouštět lžičku kokosového oleje, zhruba po 15 minutách ho vyplivněte a ústní dutinu si vypláchněte. Kokosový olej na sebe naváže toxiny a takto vám pomůže se jich zbavit. Kúru opakujte 2x ročně v cyklu 3 až týdny.

Aromaterapie aneb pročichejte se k lepšímu zdraví

Éterické oleje rozhodně nejsou určeny pouze k tomu, aby vám to doma hezky vonělo. Věděli jste, že vonné esence pomáhají léčit? Kořeny aromaterapie sahají až do antiky i starověkého Egypta. Jako o vědním oboru se o ní ale doslýcháme až ve dvacátém století. Tehdy se dokázaly prokázat antibakteriální účinky éterických olejů a jejich pozitivní vliv na chemické procesy v lidském těle. Stačí nakapat pár kapek do aroma lampy, difuzéru nebo na keramickou destičku, a nechat rozvonět.

Na pročištění lymfatického systému doporučujeme éterický olej grapefruit od Nobilis Nobilis Tilia éterický olej GrapefruitTilia.

Lymfatický systém je stěžejní součástí imunitního systému. V podstatě je to jediný systém, který transportuje z těla ven škodliviny, které vznikají jak při funkci organismu, tak i ze vzduchu či stravy. Protože je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech onemocněních. Nesprávná funkce lymfy má vliv i na únavu, zvýšenou tvorbu tukových zásob i celulitidy. Podpořte svou lymfu dostatečným pohybem  i esenciálními oleji.

Tok lymfy podporuje také esenciální olej Citron žlutý bio od Oshadhi.Oshadhi esenciální olej bio citronprotizánětlivé i antidepresivní účinky, detoxikuje, podporuje imunitu a působí příznivě proti bolestem hlavy.

Organismus detoxikuje také éterický olej Lemongras Nobilis Tilia. Působí proti plísním a bakteriím, je osvěžující, ulevuje od bolesti svalů, mírní otoky a zlepšuje náladu .

Esenciálních olejů na různé neduhy je opravdu široká řada. Sami si vyberte, který je pro vás a vaše dýchací cesty ten nejlepší v našem e-shopu.

Esenciální oleje

Všemocný spánek – pomáhá zvládat stres i chutě na sladké

Na závěr zmíníme základ fyzické i duševní pohody a tím je spánek. Což zřejmě tušíte a slýcháte již od dětství. Celosvětové průzkumy však poukazují na to, že spíme čím dál tím méně, což se negativně projevuje na výkonu práce, naší imunitě i přibírání na váze.

V průběhu spánku se nám v těle tvoří melatonin – tzv. spánkový hormon. Ten řídí biologické a především hormonální funkce organismu hlavně u žen, působí jako významný antioxidant a chrání tělo vůči stresu.

Nedostatek spánku organismus oslabuje. Způsobuje nervozitu, podráždění a únavu. Nevyspalí lidé mají poruchy koncentrace a vyšší riziko nejrůznějších zdravotních problémů. Únava vede také ke zvýšené chuti na sladká a tučná jídla. Proto je důležité s nespavostí bojovat.

Dr. Bach noční kapkyJistě všichni znáte takový ten stav, kdy se nám před spaním v hlavě honí nejrůznější myšlenky a vy prostě nedokážete vypnout. Vyvarujte se návykových léčiv na spaní a vyzkoušejte proslulou Bachovu květovou terapii. Dr. Bach dokonce vyvinul rostlinné kapky, které jsou přímo určené na zklidnění myšlenek před spaním a podporují přirozený a klidný spánek. Stačí je pár hodin před spaním nakapat do sklenice s vodou a pomalu upíjet.

Autorem příspěvku je Romana
Publikováno 12. 01. 2020
* Povinné položky

Zanechte komentář