Co mi osobně pomohlo na atopický ekzém?

Pokud jste ekzematici jako já, víte dobře, jak je těžké najít nějakou kosmetiku, která by nedráždila, nedej bože pomohla. Snažím se již několik let vyhýbat kortikoidům a tak jsem byla ráda, když jsem před 4 lety mohla vyzkoušet kosmetiku z Mrtvého moře, o které jsem slyšela pozitiva. Tehdy mi pomohla i ve chvíli, kdy nic jiného nezabíralo. Jak je tomu nyní po 4 letech používání a zkoušení dalších přírodních nebo bio produktů vhodných pro ekzematiky? Co jsem všechno vyzkoušela a co mi zabralo nebo nezabralo vůbec?

Co je to atopický ekzém?

Atopický ekzém je druh kožního onemocnění, které je nevyléčitelné a v průběhu života se stále vrací. Ani mne se nikdy zcela nevyléčil a čas od času se mi vrátí. Zejména pak na podzim. Pak musím sehnout po některém z našich výrobků a zkoušet. Je to kožní zánět alergického původu, který vás může postihnout v jakémkoliv věku ať již v dětství nebo v dospělosti. Příčin vzniku může být hned několik. Je to ať již dědičnost, stres nebo právě reakce na některý z dráždivých podnětů. Mezi dráždivé podněty je pak znečištěné ovzduší, některé druhy látek na oblečení, z mé zkušenosti časté myti nebo dlouhé koupele, konvenční drogérie, prací prášky  nebo aviváž s parfemacemi, prach, nebo práce s hlínou na zahradě (zase tam mohou být různé částečky prach atd.), ale i některé druhy potravin.

Od dermatoložky jsem věděla, že to jsou mléčné výrobky – kravské mléko, vejce, ale i slazené nápoje, čokolády, výrazné koření např. kari, citrusové plody. Těm by se měli ekzematici vyhýbat nebo je nepoužívat tak často. Nedávno jsem se ale dozvěděla od jednoho odborníka na veletrhu Evolution v Praze, že to mohou být i vlašské ořechy nebo lepek. Nyní se snažím díky tomu na zkoušku vyhýbat pšenici, která může být dráždivá.. Pokud se na ní budete soustředit zjistíte, že je velmi těžké nakupovat, protože pšeničná mouka je téměř ve všem. Ekzém se může objevit na jakékoliv části těla. Což je pro nás ekzematiky nepříjemné, protože se mnohdy objeví na viditelném místě a nám je to nepříjemné.

Jak vypadá můj atopický ekzém?

Mé ruce před 4 lety, když jsem hledala nějakou alternaci ke kortikoidům
Tehdy jsem poprvé vyzkoušela řadu kosmetiky z Mrtvého moře Cathersis od Minus 417

Co jsem na atopický ekzém zkoušela?

Před 4 lety jsem poprvé vyzkoušela řadu kosmetiky z Mrtvého moře Cathersis od Minus 417. Nyní jsem během 4 let vyzkoušela několik dalších výrobků, které se doporučují na atopický ekzém. Některé se mi osvědčily a pomohly mi a některé u mne neměly žádné působení – žádný výsledek.

Mezi produkty, které jsem zkoušela a osvědčily (pomohly mi) se mi nejvíce jsou:

 

Nejvíce se mi dosud osvědčil Zklidňující pleťový krém od Minus 417, který obsahuje hojivé bahno z Mrtvého moře. I nyní po 4 letech je pro mne osobně top produktem, který mi nejvíce pomáhá. Krásně stáhne mokvající puchýřky a začne je pomalu zatahovat a hojit. Je nejlepší ve chvílích mokvajícího ekzému plného puchýřků, ale i suchého ekzému. Na druhém místě je to Bio Rakytníkový olej od Havlíkovy přírodní apotéky, který jsem používala na zábal rukou na noc. Jelikož má rakytník sytou oranžovou barvu, pokud byste ho použili během dne, umazali byste si oblečení a chodili byste s oranžovými rukami. Přes noc je to ideální, nasadím si bavlněné rukavice, díky kterým si nic nezamažu. Rakytníkový olej krásně začne hojit zejména suchá, vysušená a popraskaná místa, která zacelí a zatáhne.

Na třetím místě se mi osvědčil Balzám na suchou pokožku od Dulcia natural, který má sice nevábnou rybí vůni díky rybímu oleji, ale je skvělý na zmírnění zarudlých míst. Pokud právě ekzém začal a místa jsou rudá, plná puchýřků a svědí, krém zklidní skvěle pokožku a zarudlá místa zesvětlají. Navíc úžasně promaže. Na promazání rukou, pokud je máte suché, ať už v průběhu ekzému nebo mimo něj, se mi nejvíce osvědčil Regenerační krém na ruce s měsíčkovým olejem od Dulcia natural. Úžasně vyživí ruce, jen je trochu mastnější, takže buď si ho dejte málo nebo promažte ruce pořádně když jste doma v klidu.

Hojivý gel z Aloe vera od Oshadhi

Poslední novinkou v pokusech zbavit se ekzému, kterou jsem zkoušela je Hojivý gel aloe vera od Oshadhi. Ten mne velmi mile překvapil, protože se po něm začala pokožka velmi rychle hojit. Jako by se začaly zatahovat stroupky, ruce už nebyly přesušené, ale vláčné a hydratované. Osvědčil se mi ve chvíli suchého, pnoucího ekzému, kdy jsem měla pocit, že ať si na něj namažu cokoliv, tak mé ruce krém nebo mastičku rychle vsají a jsou zase jako na poušti. V tomto případě bych Vám ho doporučila. Jinak aloe vera má skvělé antibakteriální účinky. Umí rychle hojit pokožku a má hydratační, zvláčňující schopnosti.

Produkty, které jsem na sobě zkoušela a bohužel se mi neosvědčily (nepomohly mi osobně):

Co se mi neosvědčilo byl Konopný olej od Oshadhi, Mandlový olej od Oshadhi, Havlíkův přírodní zázrak od Havlíkovy přírodní apotéky a 2 Cannabios bio balzámy od Naturfyt bio. Ani jeden z výrobků neměl u mne na ekzém žádný účinek. Všechny výrobky výtečně promazaly a vyživovaly velmi suchou pokožku, ale co se týká hojení ekzému, tak nebyl vidět žádný rozdíl.

Jsou to jen mé osobní zkušenosti a každému může pomoci nebo zabrat na problém něco jiného. Jsou to jen tipy, co se osvědčilo mne. Pokud se vám něco z toho neosvědčilo nebo vám to naopak pomohlo a mne ne, samozřejmě máte jinou zkušenost. Každý jsme individuální a pomáhá nám něco jiného. Berte to tedy prosím jako inspiraci na přírodní nebo bio kosmetiku na ekzém, která vám může pomoci urychlit hojení nebo pořádně promazat suchá a popraskaná místa.

Kristýna: Moje ruce teď na podzim při používání Hojivého gelu z Aloe vera od Oshadhi.

Všechny produkty na ekzém najdete v naší záložce Ekzémy na eshopu. Můžete si tam sami najít to, co vám pomůže. Napište mi když tak do komentářů, co se vám osvědčilo a co vám naopak nepomohlo vůbec. Pojďte s námi sdílet tipy na produkty nebo bylinky, obklady, které vám pomohli. Abychom tak mohli pomoci a poradit i ostatním.

Za NuSpring tým Kristýna Šourková.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 30. 11. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář