Ozkoušené tipy, jak na přírodní a ekologický úklid

Dávno už neplatí, že kde není klasická drogerková chemie, tam není čistota. “Zelené” firmy už se dnes mohou pyšnit i desítkami let praxe, během kterých se jim povedlo účinné látky vyšperkovat tak, že v podstatě nepoznáte rozdíl. A navíc jejich použitím nezatěžujete přírodu. Složky v těchto výrobcích pochází často z ekologického zemědělství, jsou biologicky rozložitelné a mohou se pyšnit certifikáty, které garantují jejich čisté složení, nebo to, že žádná ze složek není testována na zvířatech. Eko drogerie není jen “něco na úklid v plastovém obalu”, ale její koupí podporujete přírodu a společensky odpovědné výrobce. A to se rozhodně vyplatí, co myslíte?  

Následující tipy považujte za takový náš výběrový “starter pack” pro všechny, kdo s eko úklidem teprve začínají, anebo shání inspiraci na vyzkoušení něčeho osvědčeného na mytí nádobí, toalety, mastnotu, podlahy nebo na univerzální úklid.

Nádobí

Jednoznačný vítěz je bio Gel na nádobí citron od brněnské značky Tierra Verde, která se na trhu s eko úklidem pohybuje už přes 20 let. Gel výborně odmašťuje, příjemně voní a složením je tak čistý, že nedráždí pokožku, a hodí se i na mytí ovoce a zeleniny.

Když Tierra inovovala složení a slíbila o 70 % lepší odmašťování, hned jsem gel objednala rovnou v litrovém balení, abych doplnila svou výbavu eko drogerie. Na nádobí funguje skvěle, a to ideálně v kombinaci s přírodní kompostovatelnou lufou nebo pratelnými mycími houbičkami od Sonettu. Navíc je možné vodou z nádobí potom třeba i zalít zahrádku.
Lenka, naše markeťačka

Základ eko drogerie: Bio gel na nádobí citron od Tierra Verde.
Voňavý gel na nádobí od Tierry sluší každé kuchyni

Toaleta

Mnohokrát jsme slyšeli, že eko drogerie je sice skvělý nápad, ale na toaletu prostě nepatří. Nenechte se mýlit, např. WC čistič Cedr – citronela nebo Máta – myrta od německého SONETTu umí s nečistotami a vodním kamenem parádně zatočit. Dělá to za použití kyseliny citronové, ethanolu a vysokého obsahu antibakteriálních éterických olejů. Dobře pění, myje a místnost s toaletou celkem intenzivně provoní. 

Mastnota

Nikdo se doma nechce opřít o kuchyňskou linku nebo sporák a bát se přitom mastných fleků na oblečení. A ani v tomto případě není třeba sahat po drastických chemických odmašťovačích. S mastnotou kdekoliv a kdykoliv si hravě poradí Kuchyňský čistič Citrón od dánské značky Eco Clean. Má praktický rozprašovač, hezky voní a čistí všechny povrchy.

Mít doma odmašťovač Eco Clean je pro mě prostě nezbytnost, a možná i taková malá závislost😊. Skvěle odmastí sporák i troubu a je velmi dobrým pomocníkem i při úklidu celé kuchyně. Přiznám se, že někdy ho použiji i na úklid koupelny, hlavně vany, která bývá mastná po mých oblíbených olejových mýdlech.
Petra, naše produkťačka

Kuchyňský čistič od dánské značky Eco Clean zvládá každou nečistotu.
Eco Clean čistič zvládá umýt opravdu vše, včetně špinavých květináčů.

Podlahy

Patříte k těm, co ještě nemají robota na vytírání (a vysávání) podlah, a tedy tuhle neoblíbenou aktivitu musíte čas od času dělat sami? Pak si k tomu na pomoc přiberte Podlahový čistič od SONETTu. Je šetrný ke všem podlahovým krytinám. Zvládne dlaždice, lina, parkety a kamenné, dřevěné i laminátové podlahy. Obsahuje dokonce speciální směs šetrných vosků, díky kterým se pak podlaha krásně leskne. A skvělé je, že jeho složení je 100% odbouratelné v přírodě.

Univerzální ekologický úklid

Pokud si nepotrpíte na množství různých prostředků určených na specifické povrchy a různé kousky domácího vybavení, radost vám určitě udělá Univerzální čistič od Yellow&Blue. Ten je určený pro čištění veškerých omyvatelných ploch, včetně podlah, nábytku, skla, lina, korku nebo keramiky. Voní velmi jemně po pomerančích a příliš nepění. Je ideální na takový ten obecný úklid, kdy napustíte umyvadlo vodou, přidáte 1-2 víčka čističe a chodíte po bytě třeba s Přírodním hadříkem bez mikroplastů od dánské značky Maistic a otíráte, co vám přijde pod ruku.

Gel na nádobí a Univerzální čistič Tierra Verde, WC čistič Sonett.
Nádobí, toaleta a univerzální úklid – základ do každé eko domácnosti.

A pokud si potrpíte na spojení eko úklidu s dyzajnem, určitě se podívejte na novinku Equa Care. Ta nabízí základní uklízecí prostředky (gel na nádobí a univerzální čisticí sprej) spolu s eko péčí o tělo (sprchový gel a mýdlo na ruce) ve stylových znovupoužitelných a recyklovatelných obalech s náplněmi v prášku.

Autorem příspěvku je Lenka
Publikováno 31. 05. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář