Recyklace I. Možnost vrácení obalů kosmetických výrobků přímo výrobcům

O možnosti vrácení obalů výrobcům jsme uvažovali už dlouho. Napadlo to nás, napadlo to naše zákazníky, napadlo to i brigádničky, které se s dotazy setkávaly. Už dlouho jsme měli tuhle myšlenku v hlavě. Původně to byl velkolepý nápad úžasné ekologičnosti a zanícení pro šetření materiály. Říkali jsme si, proč mají znovu vyrábět obaly, když již jednou byly vyrobeny. Co je to za ekologii. A tak bychom to nebyli my, abychom nezačali zjišťovat více informací. Zjistili jsme, kdo bere obaly zpátky a kdo ne a proč. Jak to vůbec je s vrácením obalů? Je to možné a za jakých podmínek? Nakonec jsme se dostali k úplně jinému problému a položili se více do hloubky. Je vrácení obalů skutečně ekologické? Proč tomu vlastně tak není?

Zákon o obalech definuje vrácení obalů

Problematika vrácení obalu, i když je to ušlechtilá myšlenka, je mnohem složitější. Výrobce kosmetiky totiž nemůže jen tak znovu použít obal i kdyby ho sám ve výrobně vymyl, vydezinfikoval a vypadal úplně jako nový. Obal sice může znovu použít, ale za přesně definovaných podmínek, které nejsou tak jednoduché, jak by si zákazník myslel. Existují na to směrnice. Úpravu o obalech najdete v Zákoně o obalech Hlava II: Základní povinnosti při nakládání s obaly a odpady z obalů. Velmi mne zaujal § 3 Prevence (1) Osoba, která uvádí na trh obal, je povinna zajistit, aby hmotnost a objem obalu byly co nejmenší při dodržení požadavků kladených na balený výrobek a při zachování jeho přijatelnosti pro spotřebitele nebo jiného konečného uživatele, s cílem snížit množství odpadu z obalů, který je nutno odstranit.

Zní to hezky, ale sami víme, že mnohdy koupíte výrobek, nesete si ho domů a když ho s nadšením otevřete, tak zjistíte, že je jen z poloviny plný (dobrý marketingový tah, výrobek vypadá větší, než je) a zbytek je jen obal, což člověka deprimuje. Tedy nevím jak vás, ale mne vždycky. Čili by to chtělo asi větší kontrolu od zákonodárců.

Skleněný obal od Tělového suflé od Soaphoria jsme využily s kolegyňkami jako skleničku na sůl do kuchyňky

Co je menší ekologické zlo?

To jsem ale odběhla od tématu. Výrobce může znovu použít určitý typ obalu, ale musí být řádně vyčištěn dle stanovených kritérií specializovanou firmou. Není tedy možné jej vyčistit ve vlastních podmínkách a poté znovu použít. Nevím, jestli se zase nejedná o dohazování firem, aby si to člověk nemohl udělat sám. I když vezmeme v úvahu, že by to šlo, pak je otázka, co je více ekologické? Pokud já půjdu obal vytřídit do sběrného dvora nebo do recyklačních kontejnerů nebo obal použiji v domácnosti nebo ho pošlu na druhý konec republiky ne-li do zahraničí, kde ho proudem vody vymyjí specializované firmy a ty ho zase pošlou výrobci. Pokud vezeme v úvahu cestu k výrobci, do mycí linky a zpátky k výrobci – spodiny do ovzduší, vodu – plýtvání vodním zdrojem, čističe – doufejme, že ekologické (aby nešly syntetické látky do vodních zdrojů), ale to nemůžeme zaručit. obalový materiál, kterým zabezpečím skleněné nádoby, které pošlu k výrobci, čili vznik odpadu, pak je otázkou, co je horší ekologická stopa.

Mnoho firem využívá tématiku jako levnou marketingovou kampaň a reklamu. Nabízí vrácení obalů nebo znovu použití obalů s tím, jak je to velmi ekologické a že se snaží o minimalizaci odpadu. Jaký je dopad na životní prostředí, je už otázkou viz důvody výše. Proto je potřeba se nad vším zamyslet a vzít v úvahu více aspektů celé problematiky.

Mluvila jsem se všemi našimi lokálními výrobci z Čech a Slovenska, ale i s distributory zahraničních značek z Německa a okolí. Zjistila jsem, kdo případně odebírá obaly a za jakých podmínek. Vzhledem ke kritériím na znovupoužití obalu – se do možnosti vrácení zapojilo 5 výrobců – ze Slovenska – Soaphoria, Mylo,  Jemnô a z Čech jde o značky Biorythme a ANELA. Ti jsou ochotní vzít zpátky skleněné obaly, někdo plastové obaly nebo krabičky a nechat je na vlastní náklady vyčistit. Za vrácení obalu nabízí vratnou částku viz níže.

Podmínky vrácení obalů výrobcům

Výrobce  Vrácení skleněného obalu a nového kompostovatelného obalu Vrácení plastového obalu Vrácení papírového obalu Vrácení kovového obalu od krému
Soaphoria 10 Kč 3 Kč 0 Kč 0 Kč
Jemnô 13 Kč 0 Kč 2 Kč 0 Kč
Mylo 13 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Biorythme   0 Kč 0 Kč 0 Kč 5 Kč
Anela 5 – 10 Kč (dle objemu) 0 Kč 0 Kč 0 Kč
  • Soaphoria – skleněný obal myšleno skleničky od suflé, tělových mann, sprchový pěn, olejů apod. Plastový obal myšleno obaly od šampónů, sprchových gelů, obaly s víčkem.
  • Jemnô skleněný obal myšleno sklenička od sójové svíčky. Papírový obal myšleno krabička od sójové svíčky.
  • Mylo myšleno skleničky od krémů, deodorantů, odličovacích mlék, tonerů.
  • Biorythme bere zpátky jejich hliníkové obaly od krémů v min. počtu 5 kusů z čehož min. 3 kusy z těchto 5 musí být ve velikosti 60 ml od krému Biorythme. Pak máte nárok na dárek od Biorythme v hodnotě 300 Kč dle vlastního výběru.
  • ANELA bere zpátky všechny skleněné obaly. Obaly s objemem 5 – 30 ml – 5,- Kč; obaly 50 – 1000 ml – 10,- Kč.

Všechny obaly musí být neponičené – neodštípnuté, nepoškrábané, nesmí jim chybět žádné části. Musí být zcela zachované.

Kde mohu obal od přírodní kosmetiky vrátit?

Za vrácení obalu nabízí výrobci vratnou částku viz výše, kterou si můžete uplatit jako slevu při vašem nákupu. Pokud máte zájem vrátit obaly od uvedených výrobců, zaneste nám je do našeho skladu v Praze 8 – Dopraváků 749/3 při osobním vyzvednutí Vašeho balíčku. Cenu za vrácené obaly Vám odečteme z objednávky.

Obaly za vás pošleme výrobcům, až jich bude více najednou, aby to bylo „ekologičtější“. Vy poté, až si budete chtít něco koupit, tak nám k objednávce napíšete do poznámky v nákupním košíku, že jste vrátili obaly počet kusů a od koho a my vám slevu ve faktuře odečteme. Nebo slevu můžete uplatit ihned po vrácení obalů. Přinesete nám je do našeho skladu Dopraváků 749/3 a my je od vás převezmeme a odečteme slevu ihned např. při osobním odběru nebo si můžete slevu odečíst z nákupu produktů, které si tu nakoupíte.

Peníze nevracíme zpět jen tak na ruku bez nákupu nebo pozdějšího nákupu. Peníze vracíme jen za nepoškozené skleničky od výrobců Soaphoaria, Mylo, Jemnô, Biorythme a ANELA. Slevu za vrácené nádoby si můžete uplatnit jednorázově. Nelze vrátit skleničky a uplatňovat stejnou slevu na více nákupů. Obaly je možné nám zaslat i doručovací službou, budete od nás za svoji snahu také odměněni.

Jak využít obal nebo jak ho recyklovat?

Asi nejjednodušší a nejekologičtější řešení je recyklace obalu do recyklačních kontejnerů nebo využití v domácnosti. Další možností je poslat obaly lidem, kteří se zaobírají recyklací v podobě vdechnutí nového života a vyrábí produkty z recyklovaných materiálů. Takovým případem je třeba šikovný klučina, který vyrábí skleničky, vázičky, mísy z recyklovaného skla pod projektem Srna. Určitě bude takových šikovných lidí více, vše vám shrnu do dalšího článku. Obaly můžete nabídnout i lidem, kteří si doma vyrábí kosmetiku a hledají na to obaly.

V dalších článcích tohoto seriálu se budeme věnovat právě možnostem, co dále s obaly v domácnosti dělat. Jak je využít? Dáme vám tipy kam a na koho se obrátit nebo co můžete s obaly dělat vy sami. Sledujte další pokračování článků Recyklace na našem blogu.

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 19. 10. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář