Rozhovor: Barb Gažová a její srdcová, ručně vyráběná kosmetika Mylo

Příběh Barb, vystudované „strojařky“, a dnes úspěšné výrobkyně přírodní kosmetiky, začíná tím, že od své kamarádky dostala knížku o tradiční výrobě mýdel. Byla v tu dobu na rodičovské, toužila po nějakém kreativním vyžití, a tak po narození druhé dcerky vaření mýdel začala doma zkoušet. První pokusy vycházely na výbornou, Barb v sobě objevila ohromné nadšení a rozhodla se to pojmout zcela vážně. A tak vznikla úžasně voňavá kosmetika Mylo.

Mylo spojuje citlivý přístup k tělu, zdraví a životnímu prostředí se stylovým minimalistickým designem. Barb velmi dbá na kvalitu surovin – upřednostňuje suroviny lokální, organické a eticky získávané (fair trade). Výrobky zdobí recyklovaný lepicí papír a krabičkám často chybí dvě strany – to aby se minimalizovala spotřeba obalového materiálu.

Přečtěte si rozhovor třeba o tom, jak se Barb daří slaďovat práci a rodinu, jaká je její nejoblíbenější surovina, jaký výrobek Mylo by doporučila na problematickou pleť a bez jakého by zase neodjela na dovolenou. Barb se ptala Martina, ředitelka NuSpring.cz.

Barbora Gažová, zakladatelka kosmetiky Mylo
Barb, zakladatelka Mylo
1. Barb, jak vypadá Vaše ráno před tím, než se pustíte do práce?

Ahojte! Vstávam medzi 5.00 a 6.00 ráno, dám si pohár vody a urobím si kávu. Zobudím deti, urobím im desiatu a pomaly sa vychystáme do školy. Jedna dcéra už chodí sama do školy a druhú odveziem cestou do práce.

2. Kolik času denně věnujete práci a jak si hlídáte správný balanc mezi pracovním a rodinným životem?

Do práce prichádzam okolo 8.00 a bývam v nej do 14.00-15.00 hod. Všetky moje kolegyne majú viac menej skrátenú pracovnú dobu, nerobíme 8 hodín. Po práci sa venujem deťom a manželovi a večer si zvyknem ešte otvoriť notebook a prejsť maily, ktoré prišli po tom, čo som odišla z práce, alebo dorobiť administratívu, ktorú som v práci nestihla.

3. Která ze surovin, případně vůní používaných ve Vašich produktech je Vašemu srdci nejbližší?

Je ich viac, ale ak si mám vybrať jednu, tak je to bambucké maslo. Bambucké maslo, ktoré v Mylo produktoch nájdete, je vyrobené tradičným ručným lisovaním, nie je rafinované, je fairtrade a v BIO kvalite. Má mimoriadne vysoké percento blahodarných bioaktívnych zložiek, 14-17%. Iné rastlinné oleje majú tendenciu pohybovať sa v rozmedzí 1-2%. Vďaka tejto vysokej koncentrácii prírodných vitamínov (A, E, F), esenciálnych mastných kyselín a ďalších významných rastlinných antioxidantov, má bambucké maslo vynikajúce vyživujúce a hydratačné účinky na pokožku.

Nejoblíbenější složka zakladatelky značky Mylo, Barb, bambucké máslo.
Čisté bambucké máslo
4. Jaký výrobek byste doporučila pro problematickou pleť?

Mali by byť jemné k pokožke, bez alkoholu a iných dráždivých a vysušujúcich zložiek, bohaté na kyselinu linolovú, antioxidanty a s protizápalovým účinkom. Takýto typ pleti by sme mali pravidelne zbavovať odumretých buniek, napríklad používaním tonera s extraktom z papáje, ktorý nájdete v produkte Citrusová rosa. Netreba sa báť ani rastlinných olejov, existuje určitá skupina, ktorá vie pravidelným používaním prinavrátiť stratený balans v tvorbe kožného mazu, napr. jojobový olej, hroznový olej, olej z požlte farbiarskej (Světlice barvířská). Určite nezabúdajte na antioxidanty v kozmetike: astaxantín, vitamín E, karotenoidy. I keď na tomto type pleti sa známky starnutia objavujú pomalšie, je namieste siahnuť aj po prípravkoch s prírodnou alternatívou retinolu, bakuchiol. Poskytuje pleti pozitívne účinky retinolu, ale bez tých negatívnych ako je fotosenzitivita pleti, takže je bakuchiol vhodný aj na denné použitie. Zlepšuje obranu pokožky pred oxidačným stresom a zápalovým stresom, stimuluje syntézu kolagénu a aktivuje gény proti starnutiu.

5. Jak by vypadalo Vaše léto snů?

Po tom roku necestovania mám pocit, že mi nechýba samota, ale ľudia. Normálne sa teším k moru do Chorvátska, ležať v hojdacej sieti v borovicovom lese pri mori a počuť šum mora spolu s džavotom (štěbetáním) ľudí na pláži.

6. Pokud byste si s sebou na dovolenou mohla zabalit pouze jeden Váš produkt, který by to byl?

Oh la la! – krém z bambuckého masla s vanilkou a levanduľou úzkolistou. Je to tuhší mastnejší krém na celé telo aj tvár, vhodný aj pre deti. Uľaví pokožke po celom dni na slnku, premastí, zlepší jej hydratáciu alebo stiahne svrbenie a podráždenie po uštipnutí.

Oh la la! krém, kosmetika Mylo.
Hydratační a zklidňující tuhý krém Oh la la! z bambuckého másla s vanilkovo-levandulovou vůní
7. Jaké jsou ambice Vaší firmy na nejbližší roky?

Plány máme skôr krátkodobé. Momentálne vyvíjame nový produkt na odličovanie a čistenie pleti a  gélové sérum pre problematickú pleť. Menili sme receptúru Moissanitu a verím, že v júni sa ten nový už dostane na trh. Súbežne s tým vylepšujeme efekt a kvalitu vybraných produktov. Skúšame nové suroviny a ich účinky. Chceme sa zamerať na zvýšenie efektívnosti receptúr a zlepšovať ich s čo najnižším negatívnym dopadom na ekológiu. Verím, že na jeseň už postavíme základný kameň novej výrobne.

8. Můžu Vás poprosit o přání pro naše zákaznice a čtenářky?

Pokožke pristane ak starnete v súlade s prírodou.

Barb, děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se daří.

Kosmetika Mylo
Kosmetika Mylo ve své plné kráse

PS: Před časem se nám do ruky dostaly 3 milované Mylo novinky – dva tuhé šampóny s kondicionérem Vlny a Vítr a pleťový krém Růže a konopí. Pokud chcete zkusit vzorek tohoto krému, stačí u nás nakoupit jakýkoliv jiný pleťový krém. Platí od 24.5.2021 do vyčerpání zásob.

Na video se podívejte rovnou tady.

Autorem příspěvku je Lenka
Publikováno 21. 05. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář