Rozhovor: Martin Saahs a rodinná biodynamická kosmetika dieNikolai

Martin Saahs pochází z rodiny s velmi dlouhou vinařskou tradicí v nejstarší vinařské usedlosti Nikolaihof v rakouském Wachau. Martin od dětství pomáhal na statku se vším, co bylo potřeba. Později odešel „na zkušenou“ do světa, nejprve na studia do Vídně a poté do amerického Chicaga. Profesně se věnoval mezinárodnímu obchodu, ale v roce 2014 ho srdce zavolalo zpátky na Nikolaihof, kde o dva roky později pod jeho taktovkou vznikla biodynamická kosmetika dieNikolai. Ta je založené na oleji z hroznových jader ze zdrojů rodinné vinice. Biocertifikace Demeter je potom neodmyslitelnou třešničkou na tomto biodynamickém dortu.

Martina Saahse z rakouského Wachau vyzpovídala Martina Martini, ředitelka NuSpring.cz, z Prahy. Přečtěte si, jak Martina víno dovedlo ke krémům, proč je pro něj důležitý certifikát Demeter, a které produkty byste od něj dostala k narozeninám😊. Věřte, že biodynamická kosmetika dieNikolai je ta pravá rodinná srdcovka, kterou stojí za to podpořit.

Biodynamická kosmetika dieNikolai je dílem Martina Saahse z rakouského Wachau.
Martin Saahs, „otec zakladatel“ značky dieNikolai
1. Martine, čím se podle Vás liší české a rakouské ženy?

To je pro mě trochu těžší posoudit. Občas se mi zdá, že rakouské ženy jsou otevřenější a lze u nich lépe říci, jak se právě cítí. Když prezentuji v Česku naši kosmetiku nebo víno, je těžké určit, zda je tato prezentace dobrá či se naopak české účastnice spíše nudí. Je to špatně čitelné podle výrazu českých žen, které jsou často vážné. O to víc mě ale těší následný pozitivní feedback.

2. Dá se říct, že jste se ke kosmetice musel propít? 😄 Anebo jak se vlastně vinař dostane výrobě kosmetiky?

Vinařství převzal můj bratr před skoro 20 lety. Jsem ten mladší, a rozhodl jsem se teprve v roce 2014, že se vrátím do Nikolaihofu. Poté jsme společně s bratrem zjistili, že mnoho surovin z našich vinic a okolí není využíváno, přestože obsahují vysoký podíl antioxidantů a jiných kvalitních látek. Právě díky tomu jsme vytvořili jako první na světě kosmetiku s certifikací Demeter, která je vyráběna z hroznů.

3. Proč se někdo rozhodne komplikovat si podnikání a život nasazením tak vysoké laťky, jako je certifikace Demeter?

Celkově certifikace Demeter a antroposofie (alternativní nauka nabízející mystický vhled do podstaty člověka a přírody, pozn. autorky) byly součástí mého života již od raného dětství. Také bylo vždy jasné, že my v Nikolaihofu chceme celosvětově splňovat nepřísnější kritéria pro certifikaci Demeter. Takže ano, to určitě souhlasí, že s certifikací Demeter je to celkově složitější než u bio nebo přírodní kosmetiky. Ale my jsme našeho cíle dosáhli – vytvořili jsme nejčistší kosmetiku na světě.

4. Kosmetika dieNikolai má velmi unikátní vůni. Čím je to ovlivněné?

Vůně produktů je vždy tak trochu výzva. Měla by být příjemná a zapůsobit na hodně lidí, aniž by na ně působila nepřirozeně. Navíc biodynamická kosmetika s certifikací Demeter má povoleny jen přírodní vůně, žádné syntetické látky. My proto vsázíme na vůně éterických olejů jako je meduňka nebo pelargonie vonná, ale také na ty elegantnější, jako je kadidlo či růže. Některé produkty jsou naprosto bez jakýchkoliv vonných látek, jako např. naše séra.

5. Pokud byste šel na oslavu narozenin české ženy, které 3 Vaše produkty byste jí přidal do balíčku? (Kromě vína, samozřejmě 😉.)

To záleží samozřejmě na věku dané ženy. Ale celkově bych vybíral z produktů naší růžové řady – proto bych ji donesl Krém na ruce i tělo – Růžový květ; Lipové sprchové mléko a zcela nové Regenerační tělové mléko (všechny 3 produkty naleznete na e-shopu NuSpring.cz).

Biodynamický kosmetika dieNikolai má produkty na pleť, celé tělo i vlasy.
Úžasné vinné poklady na obličej i celé tělo.
6. Představte si, že letíte na Měsíc a můžete si vzít pouze 1 z Vašich kosmetických výrobků. Který by to byl?

V tom případě bych sáhnul po našem Intenzivním séru. Je výborné ho používat ráno i večer, protože vyživuje pokožku antioxidanty a chrání ji proti škodlivým vlivům jako je např. sluneční záření.

7. Můžeme Vás nakonec poprosit o jarní přání fanynkám a fanouškům našeho eko/bio e-shopu NuSpring.cz?

Posílám všem fanynkám a fanouškům do Čech pozdravy z kvetoucího Wachau. Velice by mě potěšilo, kdybych mohl velkou spoustu z Vás brzy přivítat v našem rakouském Nikolaihofu.

Děkujeme za rozhovor, přejeme vše dobré a těšíme se na osobní shledání.

Vinice Nikolaihof.
Vinice nejstarší vinařské usedlosti Nikolaihof.

Autorem příspěvku je null
Publikováno 30. 04. 2021
* Povinné položky

Zanechte komentář