Rozhovor s Hankou Beznoskovou, zástupkyní henna Khadi

Značka 100% rostlinných barev na vlasy Khadi v sobě spojuje tradiční znalosti Indie a moderní německé know how a požadavky na kvalitu přírodních produktů. Pro nás v České republice je stále ale pojem henna pro mnohé neznámý nebo plný předsudků. Většina zná hennu jen z drogerií, kde je kvalita jiná a v mnoha bodech rozdílná. Právě v čem je henna Khadi jiná oproti drogerkovým hennám, zda henna kryje šediny, nebo zda nechytne do červena/oranžova, se dozvíte v rozhovoru se zástupkyní Khadi v České republice paní Hankou Beznoskovou. Sama Khadi používá dlouhodobě a má s hennou bohaté zkušenosti. Pojďme na to.

Ing. Hana Beznosková_480x360

Hanka Beznosková je velmi milá dáma. Pro Českou republiku zastupuje rostlinné barvy na vlasy Khadi

Lidé často hennu znají jen z drogerií, kde je kvalita henny jiná. Jak byste porovnala klasickou hennu z drogerie a hennu Khadi?

Je pravda, že co platí pro jednu hennu resp. rostlinnou barvu, tak neplatí automaticky pro jinou. Kvalita různých rostlinných barvicích produktů se mezi sebou liší. Rozdíly spočívají nejen v receptuře, ale i v surovinách, v jejich zpracování a mnoha dalších parametrech, včetně konkrétní pěstební lokality. V rostlinných barvách Khadi jsou všechny tyto faktory velice precizně a odborně podchyceny. Tak aby barvy Khadi měly intenzivní barvicí účinek, a to i na šediny, aby o vlasy v maximální možné míře pečovaly. Přičemž je zároveň zásadním parametrem, aby byly čisté, bez skrytých chemických přídavků, což není jinak u henn, v celosvětovém měřítku zdaleka samozřejmostí. Barvy Khadi představují produkt s renomovanou německou certifikací přírodní kosmetiky BDIH (Kontrolovaná přírodní kosmetika). Přísná kritéria této certifikace hrají právě z pohledu spolehlivosti čistoty složení bez chemických přídavků specificky důležitou roli.

I v hennách se tedy mohou vyskytovat chemické přídavky?

Jde o to, že henna jako taková, je pouze jedna konkrétní rostlina – Lawsonia inermis. Ta má oranžovočervené pigmenty. Neexistuje např. hnědá či černá henna. V zemích původu se děje běžně to, že se do henn přidávají chemické látky, a to za účelem tvorby škály odstínů či zintenzivnění barvicího účinku. Přidávají se jak do prášků z rostliny henna, tak do prášků ze směsi rostlin. Rozhodně neplatí úvaha, že do zemí, odkud rostlina henna pochází, ještě chemie nedorazila, opak je dávno pravdou.

Barvy Khadi představují správně by se řeklo „rostlinné barvy na vlasy“. V němčině je německý výrobce Khadi definuje jako „pflanzenhaarfarbe“. Henna je pouze jednou z ingrediencí, používaných v rostlinných barvách Khadi. Když tedy zmiňuji jako důležité, že barvy Khadi jsou bez chemických přídavků, míním to právě v kontextu, že tento parametr není vůbec automatický. Tím jak je v zemích původu rostlinných prášků jiná legislativa, která neukládá povinnost uvádět všechny ingredience, tím jak se čemukoliv práškovému říká mezi lidmi henna, tak se o tomto parametru u nás běžně ani neví. Naopak pro kolegy z Khadi v Německu je složení barev bez chemických přídavků jedním z důležitých kritérií kvality barev Khadi.

1445193106-Khadi_banner
Khadi je držitelem certifikátu BDIH, který označuje kontrolovanou přírodní kosmetiku

Jak se liší barvení s klasickými konvenčními barvami od barvení hennou Khadi? Jaké jsou základní rozdíly?

Zásadní je, že henna Khadi vlasům nejen neškodí, ale představuje zároveň vlasovou kúru. To je rozdíl oproti chemickým barvám, u nichž je na místě použít ještě následný regenerační balzám. Barvicí rostlinná pasta sama o sobě totiž představuje regeneraci.

Pokud bychom dělali srovnání s aplikací u chemických oxidačních barev, které se nanášejí jako krém štětcem, tak zásadní rozdíl vidím pouze v těchto bodech: 1) delší doba působení rostlinné barvy ve vlasech ve srovnání s chemickou barvou (přičemž v rámci kategorie rostlinných barev je v případě Khadi i tak krátká a akceptovatelná, v tom se liší oproti všeobecně zažitým představám nutnosti doby působení v řádech mnoha hodin), 2) potřeba mít vlasy po nanesení rostlinné pasty zakryté, 3) v případě barev Khadi se pasta vypláchne z vlasů ideálně jen vodou.

Ostatní body v postupu jsou v základu stejné. Pasta se namíchá ze složek. Namíchání barvicí pasty Khadi probíhá z rostlinného prášku a vody o určité teplotě, ta je definovaná v návodu v závislosti na odstínu. Prášek barev Khadi sám o sobě je velice jemňoučce namletý, takže se pasta dobře míchá, a zejména, snadno a komfortně se nanáší. Rozšířená obava z hrudkující drolivé aplikace se tak ve výsledku ukazuje jako zbytečná.

Mohou zákazníci v klidu přejít z chemické konvenční barvy na hennu?

Lidé se často domnívají, že jestliže již mají ve vlasech chemickou barvu, tak nemohou přejít na hennu resp. rostlinnou barvu. Leda, že by své chemické obarvení nechali odrůst. Mají obavu ze zezelenání či poničení vlasů, které se dlouhodobě traduje. Budu v tomto mluvit pouze za rostlinné barvy henna Khadi. Na ty lze v klidu přejít i v situaci, že do té doby byly vlasy barveny chemicky, bez vyčkávání až obarvení odroste či se vymyje. Je to naopak úplně běžná situace, kdy lidé na hennu Khadi přecházejí právě z chemického barvení vlasů.

Khadi_barvy

Co udělá s vlasem konvenční barva a co henna Khadi? Na jakém principu pracuje?

Zjednodušeně řečeno, na rozdíl od chemických oxidačních barev, které zasahují do struktury vlasu a narušují ji, tak jak rostlina henna jako taková, tak rostlinné barvy Khadi vlas pouze obklopují. Rostlinné pigmenty se naváží k vlasovému keratinu, aniž by narušovaly strukturu vlasu.

Proto hraje roli i podkladová barva vlasů. Např. nanese-li se červený hennový typ odstínu na světlé blond vlasy, je obarvení velmi výrazné. Avšak nanese-li se na tmavší hnědé vlasy, vzniká spíše mahagonové obarvení. I proto dokáží vznikat při rostlinném barvení nenapodobitelné individuální tóny barev, v závislosti na tom, jakou má kdo svoji vlastní barvu vlasů.

Často se nás zákazníci ptají, zakryje henna Khadi i šediny? Případně jak na to, aby je zakryla?

Barvy Khadi jsou určeny i na šediny. V rámci kategorie rostlinných barev a henn chytají velmi intenzivně, přičemž zároveň v přirozeně vypadajících tónech, a v případě volby světlejších odstínů se běžně aplikují i na šediny jednokrokově. Avšak je-li požadován tmavší odstín, což bývá počínaje odstínem Tmavě hnědá, tak už se volí dvoukroková metoda. To znamená předbarvení vlasů odstínem Čistá henna (Přírodní červená) a následné obarvení finálním tmavým Khadi odstínem. Oba kroky se provádějí hned za sebou, v rámci téhož dne. Při opakovaných barveních stačí předbarvit pouze odrosty u hlavy.

Zásadní v případě šedin je, aby se věnovala pozornost teplotě vody, která je definovaná v návodu barev Khadi. Konkrétně je specificky důležité dodržovat teplotu vody 50°C pro zalití prášku s hnědými, černými a blond odstíny. Lidé často teplotu odhadují, avšak odhady se mohou i výrazně lišit.

Druhým nejčastějším dotazem je, nechytne henna Khadi do červena případně oranžova? Jak tomu zabránit?

Optimální teplota vody je důležitá právě i pro vyhnutí se načervenalým odstínům. Hnědé, černé a blond odstíny barev Khadi jsou sestaveny pro použití teploty vody 50°C, míněno v momentě zalévání prášku. Vyšší teploty podporují vyšší barvicí účinek rostliny henna v rámci barvicí směsi na úkor rostliny indigo, a výsledná barva poté může vycházet či vymývat se dočervena.

Důležitý je proto teploměr. Ten je v rámci sortimentu Khadi zároveň k dispozici, finančně nijak nezatíží (pozn. nuspring, jeho cena je 89 Kč a vydrží léta) a vyplatí se pořídit si ho pro svá rostlinná barvení.

Co je složením vašich barev Khadi? Mimo henny, co v nich ještě najdou zákazníci za složky?

Henna na vlasy Khadi obsahuje barvicí a pečující rostliny. V závislosti na odstínu se liší. Hlavní barvicí rostliny jsou již zmíněná henna (Lawsonia inermis) a indigo resp. indigovník (Indigofera tinctoria). Pečující rostliny jsou v barvách Khadi navoleny na základě znalostí ajurvédské medicíny v Indii, která používá dané rostliny pro jejich konkrétní účinky na vlasové délky, kořínky a pokožku. Jsou mezi nimi např. amla či neem a další.

Henna leaves

Henna neboli Lawsonia inermis je zelená rostlina keřovitého charakteru dorůstající až výšky 2 metry

Co naopak ve složení henny od Khadi proti klasickým konvenčním barvám nenajdete?

Osobně nerada používám častou citaci 2 nejznámějších složek barev na vlasy „bez amoniaku a bez peroxidů“. I mnohé chemické oxidační barvy totiž uvádějí na obalech toto sdělení, což však nic nemění na chemické podstatě jejich barvicího účinku či produktu jako takového. Jinak je samozřejmostí, že v rostlinných barvách Khadi tyto látky nejsou.

Při srovnání s chemickými barvami bych naopak vyzdvihla fakt, že barvy Khadi jsou bez aromatických aminů a azobarviv. Ty představují typické chemické ingredience nepřírodních barev na vlasy, bez kterých by se požadovaný barevný výsledek nekonal. Do aromatických aminů spadá např. relativně známé PPD (p-phenylenediamine), různé toluenové ingredience či pikramát sodný. Paradoxně mnohé barvy nazývají samy sebe jako přírodní, přestože barví na principu aromatických aminů a azobarviv. Pojem přírodní barva na vlasy je totiž v praxi používán úplně libovolně. Za přírodní jsou tak označovány i barvy, které sice třeba obsahují extrakt z henny či z nějakých jiných rostlin, avšak barvicí účinek je ve skutečnosti nadále na principu zmíněných chemických ingredienci. Pod pojmem přírodní se tak v praxi vyskytují i chemické oxidační barvy. Proto kdo preferuje barvit své vlasy přírodními barvami, musí se podívat na ingredience produktu, řídit se slovem přírodní, natural apod. nestačí.

A při srovnání se skupinou práškových barev na vlasy, kam spadají i rostlinné barvy Khadi, tak specificky důležité je, že v henně na vlasy Khadi nejsou ani kovové soli, ani aromatické aminy, resp. chemické přídavky. Toto je rozdíl oproti situaci s hennami a rostlinnými barvami, kterou jsem zmínila na začátku.

Henna Khadi má BDIH certifikaci kontrolované přírodní kosmetiky. Ta s tím rovněž souvisí?

Přesně tak. Kdo by nevěděl, tak je to ono kulaté logo BDIH (Kontrolovaná přírodní logo_kulatekosmetika) na krabičkách. Neznamená to zároveň, že jakákoliv rostlinná barva či henna bez takovéto certifikace přírodní kosmetiky by měla být s chemickými přídavky, to určitě ne. Avšak tato renomovaná německá certifikace je o spolehlivosti produktu. Rostlinné barvy či henna jsou skutečně specifické komodity, právě vzhledem k tomu, že v zemích původu rostlin, ať už je to Maroko, Egypt, Turecko, Indie, Irán atd., se chemické přídavky do rostlinných prášků dávají úplně běžně.

Co se týká oxidačních barev, které mají podtitul přírodní, tak ty by vzhledem ke svým chemickým ingrediencím neprošly kritérii takovéto certifikace produktu, i v tomto případě se tedy jedná o praktické vodítko pro ty, kdo chtějí přírodní barvu.

Který odstín henny Khadi používáte nejraději vy sama? Máte případně nějaký tip, jak třeba ještě vylepšit odstín?

Osobně si barvím vlasy pomocí henny na vlasy Khadi načerno. Protože mám na svůj věk hodně šediny, přičemž chci tmavý odstín, tak se mne týká dvoukroková metoda – v prvním kroku předbarvím odrosty odstínem Čistá henna (Přírodní červená) a v druhém kroku použiji odstín Čisté indigo (Modročerná).

S čím si ráda hraji, tak je použití Khadi blond odstínů právě na tmavé vlasy. Protože jsou čistě rostlinné, tak vlasy nezesvětlují, to z principu nejde a v tom se liší od chemických blond produktů. Zároveň mohou dát tmavým vlasům lehce jiný tón či odlesk. V základu mi zůstávají vlasy nadále tmavé, ale blond pigmenty, které na vlasech přibydou, jim dávají jiný lesk. Používám takto většinou odstín Zlatý přeliv, ten je zároveň koncipován jako vymývací, proto má v názvu slovo přeliv.

Hanka Khadi vlasy_3192px

Hanka má naživo krásné, lesklé vlasy, které jsme ji osobně velmi obdivovaly. Na fotografii to ani není tak vidět jako ve skutečnosti

Khadi blond odstíny může tedy používat i ten, kdo nezamýšlí být blond?

Ano, využití Khadi blond odstínů je i na tmavé vlasy. Tedy pro ty, kdo nechtějí být blond, ale chtějí zregenerovat své vlasy a ozvláštnit si lehce jejich tón, což je poté vidět zejména v odlesku. Ten, kdo se barví chemickou cestou např. nahnědo, tak může použít v době mezi dvěma chemickými barveními odstín Zlatý přeliv namísto bezbarvé vlasové kúry Khadi Neutrální Senna/Cassia. Anebo kdo si své vlasy ještě nebarví a vychutnává si svoji vlastní hněď, může použít třeba odstín Střední blond pro regeneraci a posílení zajímavosti své vlastní barvy.

                                                                                                                                           

Malý medailonek Ing. Hana Beznosková

K zavedení přírodní kosmetiky Khadi do České republiky a na Slovensko mě přivedly mé osobní zájmy a zkušenosti, i pohled na kvalitu osobní péče. Již 20 let se intenzivně zajímám o zdravý životní styl, o zdravou stravu a o produkty prospěšné zdraví. I v rámci svého vysokoškolského studia jsem si zvolila obor, jehož jedna ze dvou specializací byla výživa, a v biochemickém směru se poté odvíjela i moje diplomová práce. Biochemie i chemie se mi nyní velmi hodí při chápání souvislostí ohledně barvení vlasů. Rostlinné barvení vlasů mne zajímá a je mi radostí. Zdravý životní styl byl zároveň předmětem mých pobytů v zahraničí, zejména ve Francii, kde se rozvinul mimo jiné i v zájem o přírodní kosmetiku a o sledování vývoje v tomto oboru. Khadi® je kosmetika, kterou na základě svých zkušeností mohu doporučit, kterou osobně používám a u které vidím reálné výsledky.

banner_4_1200x628

Autorem příspěvku je Kristýna
Publikováno 09. 08. 2017
* Povinné položky

Zanechte komentář

  • Stanislava

    Dobrý den,
    mám prokázanou kontaktní dermatitidu.Jsem alergická na lanolin,textil(směsi textilních látek) a methylisothiazolinon.Jelikož mám zakázané si barvit vlasy samozřejmě i Hennou.Dost těžce se vyrovnávám se šedivými odrosty,tak bych se chtěla zeptat zda můžu použít barvu Khádí.Jestli opravdu neobsahuje žádné barvioi,které by mohlo vyvolat alergickou reakci.

    Děkuji Stanislava Smetanová

    1. Dobrý den, paní Stanislavo,

      neobsahuje, čili by nemělo vyvolat alergickou reakci. Ale napíši ještě přímo výrobci, jestli s tím má zkušenost a ozvu se Vám zpátky ihned jakmile odepíší. S přáním krásného dne

      Ivana Čatajská

    2. Dobrý den, paní Stanislavo,

      tak mám informace přímo z Khadi. Píší mi:

      „Případné alergie na barvy Khadi by nastaly z titulu alergie na některou z obsažených rostlin. Jsou to ale raritní případy, je nepravděpodobné, že by se u paní sešla zrovna ještě tato alergie. Je to jako u jakékoliv jiné rostliny, alergie mohou být v dnešní době prakticky na cokoliv (na jahody, na ořechy atd.). Rozhodně se může paní opřít o to, že v barvách nejsou žádné chemické přídavky. Garancí toho je certifikace BDIH. I na krabičkách je napsáno „bez syntetických barev a zvýrazňovačů barev“, paní nemůže mít v tomto větší jistotu než má u Khadi.

      Takže by muselo jít o alergii na některou z rostlin. Ano, platí ať si paní udělá nejprve test na zápěstí. Na cca 2 hodiny ať si tam dá trošku pasty a pak uvidí, zda jí pokožka nečervená nebo nezačne svědit (samozřejmě, pokožka se krátkodobě zabarví díky rostlinným pigmentům, ale i tak by to mělo být rozeznatelné). Ať si při tom pastu zakryje (např. nějakým ustřihnutým proužkem z igelitového sáčku), ať pasta nezaschne, nezpůsobí mechanické pnutí a tím případný falešný vjem začervenání (mechanické pnutí X alergie).“

      Snad jsme trochu poradili. Krásný den přejeme.

  • Lenka

    Dobry den,dà se s Hennou nabarvit na svétlou blond?Màte takovy odstin?Pred 20 lety jsem z Henny méla barvu jako kuře..Děkuji.L

    1. Dobrý den, paní Lenko,

      dá se barvit na blond odstíny, ale jen v případě, že máte již šedé vlasy. Henna neumí zesvětlit vlasy z tmavých odstínů na světlé jako to dělají konvenční barvy. Ty fungují na jiném principu. Henna je čistě přírodní a neumí změnit pigment vlasů z tmavého na světlý. To se stává jen díky reakci peroxidu, který stáhne úplně přirozený pigment vlasů a přebarví jej do požadovaného odstínu. Pokud tedy máte již šediny, pak by šlo vlasy obarvit na blond. V takovém případě mrkněte na hennu od německé značky Khadi, ty nabízejí blond odstíny: https://www.nuspring.cz/znacky/khadi. Pokud máte přirozeně tmavé vlasy, pak budete muset počkat :). Kdyby cokoliv, ptejte se. Rády poradíme.

  • Majka

    Dobry den
    mam prirodzene tmavohnede vlasy ale aj vela sedivych. Uz dlhsiu dobu pouzivam farby Khadi ale iba cervene odtiene skutocne drzia dlhodobo. Ak pouzijem tmavu hnedu alebo ciernu vymyvaju sa velmi rychlo. Mate nejake odporucanie ako zlepsit trvacnost tmavych odtienov?
    Dakujem a prajem pekny den.

  • Jana Staňková

    Dobrý den.
    Barva Khadi je jistě kvalitní barva,ale bohužel postrádám odstín hnědé.
    Stále mám na hlavě pouze odstín do oranžova i při dodržení předepsané teploty 50 stupňů.
    Jednou jsem výše uvedený odstín zakoupila,ale pak se změnily krabičky a s tím i barva.
    Nechci mít tmavě hnědou,ale spíš střední hnědou, klidně i do tmavočervena a tu postrádám.
    Pokud byste věděla, kde jí zakoupit, tak mi prosím dejte vědět.
    Děkuji a zdravím. Jana Staňková

  • Jana Vaňková

    Dobrý den, dlouhodobě mám barvené vlasy chemii. Odbarvuji na blond melir. Ráda bych ale barvu změnila. Můžete mi prosím poradit jaky odstín použít a jak postupovat aby byl výsledek pěkný? Líbila by se mi barva kaštan s odleskem červené. Děkuji za odpověď, hezký den Vaňková

    1. Dobrý den, paní Jano, pokud přecházíte na hennu, pak je důležité mít mezi chemickým barvením a barvením hennou 2 týdenní odstup. Zeptám se, jaká je výchozí barva vašich vlasů? Máte už melír odrostlý nebo čerstvý? A jaký je podklad? Khadi má velmi pěkný vzorník, kde radí, jaký odstín použít dle výchozí barvy vlasů. Najdete ho u každé barvy Khadi v záložce O značce. Nebo Vám ho mohu poslat na mailík. Podle toho pak můžeme volit správný odstín henny. :). S přáním krásného dne. Za NuSpring Kristýna

  • Renata

    Dobrý den
    Vlasy mam hnědé teď uz šedivé. Dlouhodobě barvené. A chtěla bych přejít na přírodní barvy. Mám nějakou možnost?
    Teď mám barvu tmavší malinko s červeným nádechem . Nevadila by mi ani hnědá brava. Děkuji

    1. Dobrý den Renato,
      pokud chcete hnědou barvu, tak Khadi je určitě dobrá volba. Pokud máte hodně šedin, doporučujeme dvoufázové barvení:
      1. Čistou hennou, aby dostatečně zakryla šediny
      2. Hnědá barva – pokud chcete tmavší, zvolte hnědou, pokud světlejší, tak světle hnědou a na odstín do černa tmavěhnědou
      3. Pokud nechcete nádech do červena, zalijte barvy do 50 stupňů. Jestliže vám červené tóny nevadí, můžete barvy zalít i teplejší vodou.

  • Katka

    Dobry den,barvila jsem se asi 3 roky Khadi Hennou svetle hnedou. Pak jsem se chtela vratit k chemicke,konkretne k meliru. Melir mi udelal docela paseku na hlave,tudiz budu prechazet zpet. Mam na hlave ale spoustu sedin,mela jsem pocit,ze me henna moc nezakryvala. Pisete o dvoufazovem barveni. Ze by se mela prvne pouzit henna cervena a pote hneda. Kdyz ale vlasy obarvim cervenou a dam svetle hnedou na to,tak svetle hnede to nechytne a bude spis ta cerv
    ena,ne?🤔 Nyni mam melir na hlave,tudiz budu asi dost razit

    1. Tým NuSpring

      Dobrý den Katko, vzhledem k tomu, že jste si nechala udělat melír, bude nejlepší, abyste se poradila v kadeřnictví, kde barví hennou. Máte dost specifický požadavek, se kterým vám my bohužel neumíme odborně poradit.